Skocz do zawartości

Jaki Wosk Do Pucowania Sprzęta

nieaktywny1
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

chciałbym popucować dziorka, jaki wosk polecacie ?

ja polecam silikon w sprayu, pięknie się błyszczy.

ja polecam opcje szukaj..sa przynajmniej z 3 takie tematy

Ja też używałem Tempo, ale z racji, że jest to pasta ścierna, to szkoda tak męczyć lakier.

Teraz planuję raz na jakiś czas użyć Tempo, a co mycie, nakładanie wosku. Powinno dać ten sam efekt, a dodatkowo zabezpieczy lakier.

Mój lakiernik poleca mleczko woskowe. Wszystko co gęte, czyli pasty i woski twarde powinno się nakładać maszyna dla najlepszego efektu. A mleczko ciach i jest. Co do polerowania pastą Tempo, to lakier też ma swoją grubość i głupio było by go wytrzeć do bazy :blink: Na szczęście w motórach jest go sporo i nie ma co, raz na czas małe ryski można śmignąć.

Ja osobiście to nałożyłem czarne mleczko i jest gitara, ryski wypełnione, bak się świeci jak psu jajca, oczywiście jest to rozwiązanie tymczasowe.

Plastmal - zawiera cząsteczki teflonu. W malcu miałem tak porysowaną przednią szybę, że każdy nadjeżdżający w nocy samochód robił mi prawdziwy kalejdoskop. Po plastmalu szyba jak nowa ;) Od tamtej pory nie urzywam niczego innego.

Plastmal - zawiera cząsteczki teflonu. W malcu miałem tak porysowaną przednią szybę, że każdy nadjeżdżający w nocy samochód robił mi prawdziwy kalejdoskop. Po plastmalu szyba jak nowa ;) Od tamtej pory nie urzywam niczego innego.

Do lakieru też tego używasz?

ja polecam opcje szukaj..sa przynajmniej z 3 takie tematy

i niech jeszcze raz usłyszę od kogoś że nie może czegoś znaleźć, albo że nie ma, albo że szukajka jest do dupy, raportuje z miejsca

na c**j 7 temat o czyszczeniu moto ?

Edytowane przez wojtecki

raportuje z miejsca

A wszystkim co się wypowiadają po minusie?

Czy byłbyś łaskaw zapodać informację co wpisać w szukajce, żeby znaleźć pozostałe 6 niezamkniętych tematów, w których będzie napisane jaki wosk będzie najlepszy? Nie piszę tego złośliwie, tylko Ty pewnie widziałeś te tematy, a mnie po wciśnięciu szukaj dla frazy "wosk do pucowania" (w cudzysłowie) zwróciło komunikat "Jedno lub wszystkie z szukanych słów kluczowych jest krótsze niż 3 znaków, lub wpisano niedozwolone słowa, takie jak 'html', 'img'". Po prostu chciałbym się nauczyć jak współpracować z szukajką, żeby nie można było o niej powiedzieć że jest słaba.

Tak Vitold, chodzi o autopoliturę. Do lakieru przede wszystkim tego używam, o przednich szybach piszą żeby niczym nie robić, ale miałem taki sajgon, że stwierdziłem, że gorzej być nie może. Przednia szyba jest też stosunkowo często myta (wycieraczki) a to się dość długo utrzymywało. Jeszcze w E30 miałem na dachu takie zmatowienie jakby ktoś położył zapiaszczony dywanik a potem sie na nim dymał przez kilka godzin. Trochę musiałem popracować z tym plastmalem, ale śladu nie było.

Znaczy ja nie twierdzę, że środek jest da best, pewnie inne woski podobnie działają, tylko po prostu mi przypasował.

Edytowane przez Kruk11

no dobra panowie ale z tego co znalazłem w google to wynika że do różnych lakierów różne woski, ja nie wiem czy mam zniszczony lakier czy nie :)

ja uzywam Castrol Bike Polish w sprayu i fajnie czysci & nabłyszcza. Kominiara się ześlizguje z baku przez pare dni ..

Ja używam TESCO "Polish" (ichnie "pronto" do mebli itp) :lol:

Same zalety:

- łatwy w dozowaniu (spray)

- muchy elegancko odmacza

- łatwiej odkurzyć sprzęt

- zabezpiecza przed wodą

- po przetarciu suchą szmatą moto błyszczy jak psu... (wide foto)

- na dość długo starcza a do tego tani jak barszcz

Czego chcieć więcej?

Ja używam TESCO "Polish" (ichnie "pronto" do mebli itp)

- zabezpiecza przed wodą

Ja kiedyś prontem potraktowałem lustro w łazience, kropelki wody pięknie nie łączyły się, tylko każda była osobno. Potem kropelki wyschły i został osad, którego teraz nie mogę niczym zmyć. Nawet kwas siarkowy tego nie bierze do końca. Z pucowaniem sprzęta jest większy spokój bo na myjkach dają zdemineralizowaną wodę, a z deszczu jest miękka woda, więc tylko kurz może się przylepić - ale...

Edytowane przez Kruk11