Skocz do zawartości

Czyszczenie Tłoków

Gość bart3k
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Siema wszystkim, wreszcie się skupiłem i wziąłem się za wstawienie obiecywanego tutoriala do czyszczenia tłoków :D

Zacznijmy od przygotowania sobie miejsca i narzędzi i szuwaksów :D

po pierwsze potrzebujemy miejsca:D które nie boi się wody ;)

po drugie potrzebujemy jakiegoś płytkiego naczynia

szklankę,

szczoteczki do zębów z twardym włosiem,

najlepiej pumeksu w proszku do kupienia w sklepach z farbami lub podobnych,

jakikolwiek płyn do naczyń najlepiej,

zabieramy się do roboty :D wyjmujemy z tłoków sworznie i układamy je tak jak mają byc później włożone (tak samo jak były przedtem;p)

robimy sobie w szklance rzadką pastę z płynu i pumeksu, do płytkiego naczynia nalewamy sobie wody wedle uznania jeśli chodzi o ilość, następnie bierzemy brudasa (tłok) oraz szczoteczkę którą maczamy w paście i szorujemy tłok okrężnymi ruchami aż będzie czysty bez nagaru i innych dziwnych syfów.

wbrew pozorom wcale nie potrzeba tak dużo szorowania żeby usunąć ten brud.

po wyczyszczeniu bierzemy tłok pod Ciepłą bierzącą wodę i wypłukujemy go dokładnie co by na nim nie zostało ani deczka pumeksu,

po wypłukaniu suszarka w łapę i suszymy ;)

w efekcie mamy czyściutki tłok :D możemy także taki zabieg zastosować do innych podzespołów ;)

komór głowicy , i kanałów wylotowych które z reguły mają trochę nagaru na sobie ;) gorąco polecam ;) i proszę po wypróbowaniu o opinie mojego pomysłu :D:D

post-2104-0-58628300-1308342512_thumb.jpg

post-2104-0-83200800-1308342550_thumb.jpg

post-2104-0-53282300-1308342578_thumb.jpg

post-2104-0-89898600-1308342647_thumb.jpg

post-2104-0-06624700-1308342686_thumb.jpg

post-2104-0-44696700-1308342727_thumb.jpg

post-2104-0-03072700-1308342763_thumb.jpg

post-2104-0-54353600-1308342842_thumb.jpg

• Upvote 1

Wszystko pięknie tylko po co?

Dość dużo zachodu trzeba by je wyczyścić przy okazji można by generalkę silnika przeprowadzić a wtedy to i tak wymienia się tłoki na nowe, tak czy inaczej gratuluję samozaparcia chodź bardziej przydałby się tutorial z tego jak się do tych tłoków dostać i potem wszystko prawidłowo złożyć niż z czyszczenia ;)

No fajnie, wyglądają jak nowe :) ale rzeczywiście, lepiej by było zrobić tutoriala, jak się do nich dostać ;) mimo wszystko spoko motyw..

Żeby nie było... też kiedyś czyściłem tłoki ;) tylko że w maluchu w którym średnio co miesiąc rozkładałem silnik na części pierwsze, więc się nie dziwię... też miałem taką baję ;)

dostac się do wału to wam zrobię fotostory jak namierzę fotki - akurat mam na stole silnik od gsx-f'y :)

Ludziska no chyba nie myślicie, że tłoki były wyjmowane tylko dla zdjęcia nagaru z tłoków ;) ? Pewnie ta operacja czyszczenia stanowi mniejszą część jakiejś całości. Z drugiej strony faktycznie bardziej pożądana była by fotorelacja z procesu rozbiórki pieca. Może masz takowe fotki kolego?

ps. Qnerk co znowu psujesz w gsxfie :D?

dalbys do mojej myjki i bys mial za 5min takie :D bez ruszania czymkolwiek :D

jak to po co czyścić :D przecie rowki na pierścienie muszą być czyściutkie przed ponownym założeniem;p a co do tego czy mam dotki z całej rozbiórki to tylko jakieś pojedyncze bo jak już sie zabrałem za rozbieranie serca to nie myślałem o robieniu fotek xd mam tylko fotke pomysłu na wrzucenie silnika do ramy ;p taki jakby dźwig :D

w gsx-f-ie wymieniam skrzynie biegów. Przy okazji zrobiłem film z pracy skrzyni biegów :)

no w sumie dobry patent :D zamiast zdjęć i opisu, nagrać filmik :D taki tutorial, pierw omawiamy co po kolei trzeba zrobić , pokazujemy na filmie, i potem zabieramy sie do roboty i żeby film był przyśpieszony co by nie trwał godziny ;p