Skocz do zawartości

Chorwacja-Włochy-Austria W 4 Dni

Daniel
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

środa:

Pobudka o 5 rano – żaden problem - nie spałem już od 23 :) O ósmej przekroczyliśmy granicę polsko-czeską. W Czechach o mały włos nie zakończylibyśmy wyprawy. Na ślepym winklu, pepik chciał nas wziąć czołowo na rogi. W ostatniej chwili ucieczka na pobocze, kilka k**wów rzuconych w stronę chooja i ruszamy dalej. Bez problemów i dodatkowych atrakcji dotarliśmy do Austrii. I tu następne wk**wienie - niby czteropasmowa autostrada, a wleczemy się niemiłosiernie. Lewy pas o dziwo najwolniejszy, prawy pusty.. i tak w końcu opuszczamy Austrię lecąc 120kmh. Miesiąc temu przelot przez Węgry był po stokroć przyjemniejszy. Przelatujemy przez Słowenię i jesteśmy w Chorwacji. Nocleg w Senji. Znajome miejsce, bo spaliśmy tu już podczas majowej wyprawy. Właściciel uraczył nas świniakiem z grilla a właściwie jego (tego świniaka) głową, paskudztwo - jadłem okolice oka, ale daliśmy radę. Potem przywitalna rakija i śliwowica, 2 browarki i się nayabelam (droga mnie tak zmęczyła) :)

_DSC6097_resize.JPG

czwartek:

O 7 ruszamy w dalszą drogę. Miejsce docelowe – Pontebba Włochy. Najpierw jednak wjazd na wyspę Krk. Tym razem nie promem tylko imponującym mostem o długości 1430 m.

Na wyspie znajdujemy odludną plażę i wskakujemy do morza. Dwie godzinki pływania i ruszamy dalej. Wieczorem – niestety w deszczu docieramy do Pontebby. Z lenistwa i z wiary w pozytywną zmianę pogody nie założyliśmy przeciwdeszczowców. Kolejna nauczka – nie ignorować nawet małego deszczu Ten zmienia się w ulewę i trzeba potem wylewać wodę z butów. czyli jak zwykle - założysz kondoma - przestanie padać, nie założysz - dop*****li deszczem. Pogoda we Włoszech nie była dla nas tak wyrozumiała jak w Chorwacji. Tam upał, piękne plaże z cieplutkim morzem, tu deszcz, zimno i zachmurzone niebo - na szczęście był to jedyny deszcz podczas całej wyprawy. Wynagradza nam to pyszna pizza i doskonała kawa. Spaliśmy w jedynym hotelu/restauracji w Pontebbie prowadzonym przez starszą panią w bamboszkach (bambosze to nie element ero-bielizny)

_DSC6480_resize.JPG

DSCF5587_resize.JPG

DSCF5593_resize.JPG

DSCF5592_resize.JPG

piątek:

Pobudka o 7. Obudzeni kawą, mimo pochmurnego nieba wyruszamy w drogę. I dobrze, bo wkrótce pogoda się zmienia i austriacką granicę przekraczamy już w porannym słońcu. Wjechane na pierwszy 2-tysięcznik. Krętą drogą przelatujemy przez austriackie górki i znów jesteśmy we Włoszech. Można tu zwariować, człowiek nie wie gdzie jest niby przekracza włoską granicę, ale wszyscy gadają po niemiecku, żarcie też jakby niemieckie. Kawa z mlekiem to filażanka kawy i filiżanka mleka osobno.. ziemie przygraniczne były wcześniej w posiadaniu Austrii i daje się to zauważyć do dziś. Po drodze mijaliśmy kilka bandziorów, niestety jednego w rowie - na wąskim winklu puszka zepchnęła moto z drogi. Jako, że pechowiec leciał z całą obstawą pojechaliśmy dalej. Tu także widziałem najchudszą kobietę świata na motocyklu. W ciuchach motocyklowych miała w pasie mniej niż ja w bicepsie :) Zdobywamy kolejny 2-tysięcznik - szczyt przy Colles Saint Lucia i zostawiamy ślad PBC. Góra wygląda tak, jakby odbywał się tu jakiś sabat motocyklistów. W chooj motocykli. Zjeżdżamy do Alby na nocleg. Po drodze wyścig z gangiem dzikich świń na kawasaczach (Niemcy w skórach z takim właśnie logiem). Trafiamy akurat na dni otwarte Yamachy więc miasto nie śpi, a my tak :)

DSCF5610_resize.JPG

_DSC6488_resize.JPG

_DSC6528_resize.JPG

_DSC6536_resize.JPG

_DSC6540_resize.JPG

_DSC6547_resize.JPG

sobota:

jak zwykle o 7 wyruszamy w góry. W planie mamy przejazd włoskimi parkami narodowymi. Krajobraz w ku*wę piękny: ogromne, postrzępione szczyty dolomitów, ruiny zamków, jeziora, kolejny 2-tysięcznik zdobyty. Tu też byłem niechcąco sprawcą kolizji drogowej. Skręcałem na stację benzynową, by zatankować. Stacja była po lewej stronie, więc czekałem na wolne z naprzeciwka. Za mną dwa auta. W tym czasie kierowcę trzeciej nadjeżdżającej puszki poniosła włoska fantazja i przyp*****lił w drugą. Dalej efekt domina, na szczęście zrobiło się wolne i w tym czasie ja majestatycznie (i w pełnym zdziwieniu) zjeżdżałem na stację. Zaznaczam: światło stopu działało :) Ruszamy w góry. Na wjazd na najwyższy szczyt musimy czekać pół godziny. Droga jest tak wąska, że ruch możliwy jest tylko w jedną stronę. Puszczają więc pojazdy ruchem wahadłowym z cyklem 45 minutowym(!!!!!!!!!!). Jedziemy dalej, a pogoda coraz bardziej jakby miała ochotę się zje*ać. Niby pada - niby nie pada. Zbliżamy się do Zell Am See... I tu wątpliwość – wjeżdżać w deszczu i we mgle na Grossglocknera, czy nie. Wreszcie wpadamy na jeszcze bardziej poyeab*ny pomysł. pieprzyć Grossglocknera i ruszamy do Polski. 1100 kilometrów później jesteśmy w domu :)

_DSC6551_resize.JPG

_DSC6576_resize.JPG

_DSC6578_resize.JPG

DSCF5623_resize.JPG

DSCF5624_resize.JPG

DSCF5635_resize.JPG

podsumowanie:

Bandzior spalił tyle ile miał spalić.. 7-9 litrów. Na większości autostrad utrzymane tempo 180, a i w górkach GSy, Vstromy i Tenerki musiały zadowolić się ... czytaniem blachy z PL ;)

Nowe progresy, stabilizator goleni i road attacki sprawiły, że jazda była świetna, pełna kontrola, dobry komfort.. i 500 kg lokomotywa tarła często podnóżkami.

Traska wyszła taka - Chorwacja-Włochy-Austria

pozdro

Daniel

Edytowane przez Daniel
  • Upvote 2

ten kamienny pomost w chorwacji i ta zielona polana w alpach - B)

niezła wycieczka...

tylko pozazdrościć..

a jak pasażerka to przeżyła ?

Wspaniałe zdjęcia! Jakbyś mógł proszę o informację z pierwszej ręki dotyczącej winietek. Słowacja, Czechy za darmo. A Chorwacja, Włochy, Węgry, Austria i Słowenia?

a jak pasażerka to przeżyła ?

lepiej niż kierujący :)

Wspaniałe zdjęcia! Jakbyś mógł proszę o informację z pierwszej ręki dotyczącej winietek. Słowacja, Czechy za darmo. A Chorwacja, Włochy, Węgry, Austria i Słowenia?

Chorwacja i Włochy - nie ma - placisz tylko za wybrane odcinki autostrady na bramkach.

Węgry - jest - jakieś grosze.

Austria i Słowenia - jest 5-10 euro - dokładnie nie pamietam.

Austria i Słowenia - jest 5-10 euro - dokładnie nie pamietam.

Ja wiem, że w Austrii winietka 10ciodniowa dla motocykli to 4.50 EUR.

A przynajmniej po tyle dwa tygodnie temu były ;)

ty a z kim byles i ile was to ponioslo ?

Niezła trasa ! 3000km w 4 dni - dobry z Ciebie bandzior ; ) Daj więcej zdjęć ; )

Za rok mi się marzy odwiedzić Chorwację na moto, tylko na gixxie k4 może być delikatny problem ale myślę, że dam radę :D

ty a z kim byles i ile was to ponioslo ?

z żoną :)

a koszty - Cielak, wiesz... gentelmeni o pieniadzach nie rozmawiaja... :D

na oko:

paliwo: 3000 km - 8l/100 - ~1400zl

nocleg: chorwacja/wlochy - 30 euro za pokój dla pary.

winiety, autostrady, mosty, tunele: ~50 euro.

zarcie i chlanie: jak u nas..

Niezła trasa ! 3000km w 4 dni - dobry z Ciebie bandzior ; ) Daj więcej zdjęć ; )

za duzo nie mam, bo jakos tak nie chce sie cykac podczas jazdy.. mialem ze soba goproHD i nie wlaczylem ani razu :)

tutaj jeszcze pare fotek.

Za rok mi się marzy odwiedzić Chorwację na moto, tylko na gixxie k4 może być delikatny problem ale myślę, że dam radę :D

eee czemu? znaczną część trasy dojazdowej mozna poleciec 200-250-tką - do takich dojazdow pewnie idealna bylaby Hayka albo jeszcze lepiej ZZR.. u mnie szybki przelot, ktory w miare nie meczy to max 180-190.. powyzej 200 juz trzepie lbem i mocno sie trzeba trzymac.

a na miejscu - super drogi na sporcika..

lec bo warto!

Ja w niedzielę wróciłem swoim GSX-R 1000 K8 :D nakręciłem 2500 km w 4 dni. Nie taki diabeł straszny, jak go malują. Przerwy na tankowanie (co ok. 200km. - 15 min.) + jedna dłuższa w zupełności mi wystarczyły. Polecam lecieć przez Słowację, Austrię i Słowenię - szybciej i lepiej.