Skocz do zawartości

Namiot

Gość mmmarcin
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę kupić namiot, żeby mieć na dalsze wyprawy bandziorą.

Wymagania:

-tani;

-nieprzemakalny;

-nie za gorący;

-raczej 3 osobowy (2 os+graty w 2 osobowym chyba będzie ciasno);

-dobry jakościowo;

-mały po złożeniu (środek transportu mnie ogranicza);

-czy już wspominałem o tanim?

Podoba mi się Fjord Nansen Sierra III - ma dwa wejścia, wiec da się zrobić przeciąg, ale kosztuje ponad 400 zł. A i tak będzie głównie leżał w szafie - więc szkoda kasy.

Zna się ktoś z Was na namiotach, żeby mi coś doradzić? A i sprawa jest dosyć paląca, więc czekanie na zimowe promocje odpada...

http://allegro.pl/namiot-turystyczny-iglo-3-osobowy-namioty-camping-i1677442376.html

miałem taki sam tani bardzo tani miałem bo piesek się dorwał

używałem ok 6 lat

szybko się rozstawia

najmniejszy po spakowaniu nie jest

przetrwałem w nim oberwanie chmury lekko mokry się zrobił na tych pałąkach

ogólnie nie przemaka tylko trzeba BARDZO dobrze ponaciągać linki od tropika a w środku nic nie może dotykać do ścianek

kupie taki sam to jest pewne

marcin nie kupuj takich gówien.Idz do sklepu górskiego np himountain i kup coś normalnego.http://8a.pl/page,produkt,id,5930,meteor-200.html

no z marabutem to troche przesadziłeś.Bardzo dobre namioty ale drogie a koledze nei o to chodzi .Jest masa opcji poś

rednich .Poszukaj na www.ngt.pl

drogi nie zawsze oznacza dobry

to zależy ile razy ten namiot będzie rozstawiany i na ile dni

Witam , niedawno zakupiłem namiot specjalnie na zloty . Szukałem tak jak Ty 2 osoby + duperele. Priorytetem dla mnie było aby szybko i samemu złożyć i rozłożyć namiot. Ponieważ chciałem coś w miarę normalnego zakupiłem taki namiot :

http://www.campus.com.pl/antibes-3_p10176.html

Namiot po złożeniu zabiera bardzo mało miejsca. Przedsionek nie jest duży ale na buty i takie tam spokojnie wystarczy .W namiocie rurki z włókna przypinane są do namiotu a nie do tropika czyli nie trzeba się bujać z wpinaniem - wypinaniem pokoju, a tropik się po prostu narzuca na namiot . Naprawdę bardzo szybko się go rozkłada. Nie testowałem w czasie deszczu ale parametry tkaniny są przyzwoite.

Reasumując - dałem za niego 260 PLN być można gdzieś taniej kupić. Namiot na motor wg mnie super, ale decyzja należy do Ciebie :)

No chyba, że jednak z Bierdonki i traktować go na zasadzie grila za 12 zł, zużyje się to nie będzie po co pakować po zlocie, szkoda czasu, poważnie mówię ;)

no tak tylko niech trafi na deszcz to bedzie mu sie lało na łeb po 20 minutach .Równie dobrze może darować sobie wogóle namiot i postać w deszczu na zewnątrz.

No tak, ale jak się leży naj***nym w namiocie na zlocie, a kolega kolegi przypala tropik wydechem, inny wymiotuje, a następny przypala fajką to szkoda kasy na lepszy, jakby miał służyć do normalnych wypadów, wtedy warto, a nawet trzeba dopłacić.

PS. To co napisałem wyżej dotyczy się zwykłych, chamskich zlotów, a nie Szlachetnego Spotkania PBC, gdyż tam nikt nie niszczy tarcz i namiotów.

no ale on nie pisze o zlotach a o dalszych wyprawach czyli trzeba przyjać że chce np z kobitą jechać nad morze żeby spędzić z nią kurewsko romantyczny wieczór zakończony hm...w jakiś fajny sposób ;)

Ja piszę o czymś uniwersalnym. Coś co na zlocie można ob...wymiotować :) , później uprać w domu (wodą z węża), ale jak trzeba to żeby dało się przeżyć dwie-trzy nocki gdzieś w górach/nad morzem. Tak, żeby z człowieka się nie lało.

Nie chcę foliowego badziewia z Biedronki. Dwa worki na śmieci sam potrafię potrafię taśmą posklejać.

Szkoda mi 400 zł na Fjorda Nansena czy 1000 na Jacka Wolfskina. Nie planuję biwakować przez miesiąc. Zależy mi na niezależności - czyli jadę sobie w Bieszczady, mam hotelik, a jak dojdę do wniosku, że warto się gdzieś przenieść na dwa dni, to nie warto szukać następnej dziupli, tylko namiot i ogień. Albo jadę na zlot, rozwalam namiot i chlam jak na Polaka przystało....

Wiadomo, że lepiej wydać 200 zł niż 400, a jeszcze lepiej wydać tylko 100. Ale, z drugiej strony, wywalić 100 za coś, co nadaje się tylko na śmietnik to głupota.

Campus Antibes nie jest głupi i już lepszy cenowo niż mój wstępnie upatrzony Fjord. Warto dopłacać do drugiego wejścia?

Nie chcę polegać tylko na opiniach sprzedawców, bo znając życie zależy im na wypchnięciu tego co zalega na stanie w sklepie. Ja się na tym nie znam więc pytam.

Dzięki za pomoc, czekam na dalszy rozwój dyskusji.

ja dałem 90zł za namiot jak już pisałem wyżej

nie żałuje używałem 6 lat bez najmniejszego problemu i kupie taki sam na 100%

w południe w słońcu to w każdym namiocie się spocisz/ugotujesz [nie licząc tych wyposażonych w klimatyzację]

czyli czeka cię wydatek ponad 400zł bo ten za 200-300 będzie taki sam jak ten za 100

pomijając hardcorowe zdarzenia [ spalenie itp ] niech ktoś trzeźwy potknie się o linkę i wyjeb...ie na twój namiot to ten za 400 tak samo się połamie/porwie jak ten za 100

Edytowane przez rafix

Campus Antibes nie jest głupi i już lepszy cenowo niż mój wstępnie upatrzony Fjord. Warto dopłacać do drugiego wejścia?

Nie chcę polegać tylko na opiniach sprzedawców, bo znając życie zależy im na wypchnięciu tego co zalega na stanie w sklepie. Ja się na tym nie znam więc pytam.

tu nie chodzi o drugie wejście a o to że fjord to firma dużo lepsza od campusa .Campus to najmniej renowana firma jaką mozęsz znaleść na rynku chociaż fjord to tez raczej firma z niskiej półki.Oczywiście nie licząc badziewia z marketów etc. Stąd też cena campusa. Chociaż do takiego 'cywilnego" zastosowania o jakim piszesz powinien starczyc nawet campus.

Natomiast odradzam ci namioty z dwoma wejściami gdyż tak naprawde jest to niepraktyczne .Jak masz jedno wejscie to resztę ścian możesz jakoś zagospodarować a z dwoma wejściami zawsze jest problem.

Ja z tej pólki niedrogich namiotów mam ohio2 z himountaina http://www.ceneo.pl/397163

Uzytkuje go zarówno latem jak i np w śniegu w górach przy -20 a także w słońcu gdzieś na lodowcu .Prosta,lekka i tania konstrukcja .Poniewieram go niemiłosiernie a do tej pory nie ma nawet jednej dziurki.Nie przemaka.Cena wmiare więć to może być jakaś opcja .

Ja mam taki namiot: http://www.sklep-presto.pl/product-pol-6324-Namiot-Primus-2-4F.html , nie drogi ale dla mnie jakość wykonania i wytrzymałość na przyzwoitym poziomie. Próby wodne z wężem ogrodowym przeszedł pomyślnie, w upalny dzień też jest ok, bo oprócz normalnego zamknięcia z materiału z jakiego jest namiot jest jeszcze moskitiera i wywietrznik z drugiej strony, taka wentylacja daje radę w upał.

Miejsca w środku jest wystarczająco dla dwóch osób plus toboły (nie odważył bym się zostawić rzeczy w przedsionku na noc czy pod moja nieobecność) dwie karimaty po 50cm i jeszcze zostaje szczelina 50cm na ubrania moto, plecaki czy kufer. Zamiast karimat proponuje materac dmuchany zajmuje mniej miejsca w kufrze czy sakwie niż dwie karimaty.

Ja mam 190 cm wzrostu, mój plecak 160 i obojgu nam jest wygodnie, nawet jak z obok leżą toboły, miejsca jest mnóstwo.

Ja do tej pory miałem HI-TEC Tybet 3. Żadnych problemów oprócz jednego upierdliwego faktu - stelaż po złożeniu ma ~60cm i nijak nie idzie go wcisnąć do kufra jakbyś chciał. Dlatego też kupiłem HI-TEC Twin 2 (są też Twin 3). 2 wejścia, ~2kg, stelaż po złożeniu ~30cm. Mały, lekki, tani. Podłoga jedynie mogłaby być grubsza, bo dali PU zamiast PE. Rozmiarowo (260 x 130) wydaje mi się, że 2os + jakiś bagaż wejdzie, ale to może tylko mi się wydaje. Na Allegro za 180zł. Jak przetestuje - moge zdać relacje. Co do samego HI-TEC, to nie mam żadnych zastrzeżeń.

Na wyjazd na korsyke kupilismy 3-4 osobosy namiot hannah troll http://allegro.pl/hannah-troll-namiot-3-4-os-model-2011-promocja-i1668237668.html , w warszawskim klifie zaplacilem za niego 269pln :)

Namiot poza tym co maja wszstkie jest praktyczny bo po zlozeniu kijki maja 45cm szerokosci (szerokosc maty do spania i spokojnie da sie go zamocowac na moto). krazki rozkladane w kilkadziesiat sekund niby sa dobre ale ciezko je gdzies upchac.

PS. To co napisałem wyżej dotyczy się zwykłych, chamskich zlotów, a nie Szlachetnego Spotkania PBC, gdyż tam nikt nie niszczy tarcz i namiotów.

ej no ej! Że co, że niby JA na chamskie zloty jeżdżę ???? :D:lol::vroom:

Na wyjazd na korsyke kupilismy 3-4 osobosy namiot hannah troll http://allegro.pl/hannah-troll-namiot-3-4-os-model-2011-promocja-i1668237668.html , w warszawskim klifie zaplacilem za niego 269pln :)

Namiot poza tym co maja wszstkie jest praktyczny bo po zlozeniu kijki maja 45cm szerokosci (szerokosc maty do spania i spokojnie da sie go zamocowac na moto). krazki rozkladane w kilkadziesiat sekund niby sa dobre ale ciezko je gdzies upchac.

zacny,fajny przedsionek .Firma znana i lubiana.

Ten troll fajny, a jeszcze fajniejsza jest mniejsza opcja. 1,5 metra chyba wystarczy.

Po pracy zrobię objazd po sklepach z kartką - pospisuję ceny i wieczorem poproszę o ostateczną poradę.

Dzięki za pomoc chłopaki.

Mogłem rzucić temat w innym dziale, to okejki (i bany od moderatorów) by poszły.