Skocz do zawartości

Opony - Opony Używane - Opony "potorowe"

Gość KravMaga
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie.Ciekawy jestem waszych opinii na temat uzytkowania takich po torowych gum .Ma to jakis sens ? Plusy dodatnie i plusy ujemne takiej imprezy .Kto jeździł lub jeździ etc .

do latania po mieście - czemu nie

raz kupilem do B12 za grosze, polatalem 6k km.

Najbardziej wk**wiala guma na bokach bo prawie skladac sie nie mozna bylo, ale na dojazdy do roboty przez 6k km i finalne spalenie nadawala sie jak trzeba..

Godne zainteresowania są tylko te, które mieszczą się w granicznikach zużycia.

A z obserwacji wiem, że to 1 na 20.

Wysoki bieżnik na środku gwarantuje długie palenia gumy :)

Tylko chyba niektórzy nie wiedzą ile sobie za to życzyć i dają horrendalne ceny - >400zł za oponę, którą nadaje się tylko do jazdy na wprost..

no wlasnie to cena ma byc tym plusem zasadniczym.

Ja dalem za tamte chyba z 50-60E za obie :)

a ja mam teraz obie opony po torze i powiem tak - nigdy więcej zwykłych opon

No właśnie :) Bo nie zdążyłem odpowiedzieć na mejla. Potorówy to tylko takie które są na bokach zużyte max

w połowie a na środku wcale. Za potorową D209GP (E=endurance) z bieżnikiem na środku 5,5 mm i na bokach

4,5 mm dałem 200 pln, ale to zimą. Trudno taką oponę nazwać używaną a jeszcze trudniej taką trafić latem ;)

Przednią oponę lepiej kupić nową. Za nowego leżaka D209GP (S=Soft) z połowy 2008 dałem 300 PLN. Śmigają

jak złoto. I żeby nie było nieporozumień - Nie ma oszczędzania na oponach bo to najważnieszy składnik motocykla, lecz grzechem było by nie skorzystać z rozrzutności zamożnych kolegów jeżdżących plastikami ;)

do latania po mieście - czemu nie

raz kupilem do B12 za grosze, polatalem 6k km.

Najbardziej wk**wiala guma na bokach bo prawie skladac sie nie mozna bylo, ale na dojazdy do roboty przez 6k km i finalne spalenie nadawala sie jak trzeba..

czemu nie można się składać?Ze zlochane ?

Nie można się składać, bo bieżnik na brzegach opony a raczej jego brak na to nie pozwala.

Osoby które jeździły po torze, dobrze wiedzą jak wtedy szybko z opon zaczynają lecieć troty, a zwłaszcza ze sportowych miękkich mieszanek.

Przyczyną jest inny typ asfaltu używany na torach, który mocno zazębia się w opony przez co lepiej ją trzyma oraz umożliwia głębsze pochylenie motocykla niż na zwykłej nawierzchni stosowanej na drogach. Nie pozostaje to bez wpływu na oponę, która bardzo szybko wytraca swój bieżnik.

ja kupilem roczne supercorsy 180/120 sc2/sc1 za 350 i teraz co jakis czas przewalam allegro zeby dorwac takie same. Warunek - bez zdjec nie biore

w zasadzie JHK już odpowiedział:

Nie można się składać, bo bieżnik na brzegach opony a raczej jego brak na to nie pozwala.

Osoby które jeździły po torze, dobrze wiedzą jak wtedy szybko z opon zaczynają lecieć troty, a zwłaszcza ze sportowych miękkich mieszanek.

Przyczyną jest inny typ asfaltu używany na torach, który mocno zazębia się w opony przez co lepiej ją trzyma oraz umożliwia głębsze pochylenie motocykla niż na zwykłej nawierzchni stosowanej na drogach. Nie pozostaje to bez wpływu na oponę, która bardzo szybko wytraca swój bieżnik.

Ja od siebie dodam, że potorówki "świeżo zdjęte" mają w cholerę gumy na bokach i na niej dupa ucieka na ulicy. A ściągać ją ręcznie z obu opon po obu stronach to skaranie boskie..

Zależy jaka torówka skrajnie ścięta na bokach nadaje się tylko do długiego palenia czyli założyć pobawić się i .... zjarrrrrać

innych torówek (mało ściętych) nie widziałem ale jak by się trafiła to czemu nie.

W tamtym roku kupiłem dwie sztuki do zabawy bo były po 100zł.

Ja od siebie dodam, że potorówki "świeżo zdjęte" mają w cholerę gumy na bokach i na niej dupa ucieka na ulicy. A ściągać ją ręcznie z obu opon po obu stronach to skaranie boskie..

skalpel, pilnik, papier scierny i 2h w moim przypadku, ale pozniej zabawa przednia!...przez 3kkm:)

• 5 months later...

witam,

postanowiłem kupic używana opone, zdecydowalem sie na battlaxy, mam juz nowa oponke na przod (tzn. nowa nie uzywana, ale lezakowana z 2009r.) tak wiec chce do niej dokupic na tyl. Znalazlem na allegro z 2009 co prawda nie nowa, ale ponoc w dobrym stanie. Gosc pisze, ze bieznik 4,2mm. Czy to duzo czy malo? Ile km na takiej mozna jeszcze przejezdzic? Bo te 4,2mm mi zupelnie niczego konkretnego nie mowi

4,2 to sporo, ciężko będzie znaleźć używaną z większym bieżnikiem, nówki chyba mają 6 czy 7mm także jeszcze ponad połowa przebiegu została. Jaki to model battlaxa?

model to battlax bt021

A z jakiego miesiąca te opony? Bo stara guma, mimo bieżnika tez dobrze nie trzyma. Przyczym nie wiem, jaki jest dopuszczalny-bezpieczny wiek opony.

a dopuszczalny,bezpieczny wiek opony jest gdzieś ustalony przez kogos -chodzi mi o te 5 lat ?

ogolnie nikt CI mandatu nie da za stare opony, sprawdzaja tylko bierznik, ale wrazie wypadku czy kolizji moga uznac to za przyczyne, jak sie upra oczywiscie.

Stara oponka to z 2000 roku. 2009 to swiezyna. Pewnie bedzie slabiej trzymala jak nowka ale lepsze to jak lysy kapec. A te batlaxy ogolnie to kiepskie laczki, sie trapez z nich robi pojezdzisz to zobaczysz

A z jakiego miesiąca te opony? Bo stara guma, mimo bieżnika tez dobrze nie trzyma. Przyczym nie wiem, jaki jest dopuszczalny-bezpieczny wiek opony.

dot 4109

41 tydzień roku 2009 :)

Edytowane przez Calanthe

E tam Panowie. Ja w tym roku latalem na gumach z 2002roku. Zero pekniec a pozamykane z obu stron. Majac na uwadze ze slyszalem historie o slabej przyczepnosci to boje sie co bedzie na nowkach...

Tak robiac OT. to ludzie kupuja nowe nowki, pojezdza troche i jak szlif to przez opony bo juz maja 2 lata i takie tam bla bla bla. A inni smgaja to 10 latkach jak waryaty i nie narzekaja na slabe trzymanie. Jak to jest wkoncu?

Aternus na nowych felgi pozamykasz :beer: