Skocz do zawartości

Opony - Opony Używane - Opony "potorowe"

Gość KravMaga
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

41 tydzien 2009 roku to prawie koncowka roku wiec nie jest zle .a model 021 rzeczywiscie do superowatych nie nalezy ( mialem poprzednio komplet). O ile tyl jeszcze w miare rowno sie scieral to przod o dziwo szybciotko zrobil sie w stozek - jakies 15000km. dlugo sie nagrzewaja ale jak juz sie nagrzeja to jest ok, tyl mozna spokojnie zamknac na dobrych drogach ( bynajmniej w uk) jesli cena jest odpwiednio niska to zalozylbym ,ale naprawde niska , ostatnio wlasnie takiego laczka dostalem od znajomego mechaniora za ''piwo'' i tylko dlatego jak zjade te ktore mam teraz ( bt 023) to zaloze tego 021 na spokojne ''pare'' km.

• 2 weeks later...

a wracajac do rozm bieznika to jest 4,2mm to duzo malo? Ile jest sie w stanie nawinac km na takim?

no i ile mm maja nowe opony?

a wracajac do rozm bieznika to jest 4,2mm to duzo malo? Ile jest sie w stanie nawinac km na takim?

tyle bieznika starcza na jakas 60-90 sekund zabawy. jak polecisz po biegach to na jakies 30-45 sekund.

jak juz ja przepolowisz, mozna orac kolejna minute, jesli jest na sznurkach.

:good:

Ty nie wiesz, ze kazda opona sie inaczej zuzywa? uzyj wyszukiwarki to sie dowiesz na jakiej tutaj nawija mase tysiecy przebiegu.

Edytowane przez krynio

A te batlaxy ogolnie to kiepskie laczki, sie trapez z nich robi pojezdzisz to zobaczysz

Potwierdzam. Nawet ostatnio temat przerabiałem, ale okazało się, że ten typ tak ma... Co za badziewna opona, to nawet ciężko opisać. U mnie już był mega trapez i moto waliło się po zakrętach i było niestabilne na nierównościach. Co ja się nawkurzałem przez to to moje, a przyczyna taka banalna...

wiek to max 5 lat

Super ... ja mam oryginalną od nowości z tyłu :/

Ja ci moge oddac 14 letnią z dośc dobrym bieżnikiem

Super ... ja mam oryginalną od nowości z tyłu :/

Ja ci moge oddac 14 letnią z dośc dobrym bieżnikiem

Co?! To ile ten Bandzior ma przebiegu? Faktycznie 8000mil a nie 80 000?

Potwierdzam. Nawet ostatnio temat przerabiałem, ale okazało się, że ten typ tak ma... Co za badziewna opona, to nawet ciężko opisać. U mnie już był mega trapez i moto waliło się po zakrętach i było niestabilne na nierównościach. Co ja się nawkurzałem przez to to moje, a przyczyna taka banalna...

no nic mimo wszystko i tak bede musial je stestowac w sezonie

mam oponke lezaka battlaxa 021 z 09r. na przod i co w takim razie lepiej zrobic

- kupic na tyl bt021 uzywke i miec ten sam model na przodzie i z tylu, czy kupic na tyl nowego np. maxxisa i miec dwa rozne modele opon w moto?

Moja wypowiedź post nr: 97. Zdania nie zmieniłem i nie zmienię!

Kupilem ta uzywke na allegro. Juz doszla, jestem zadowolony z jej stanu.

Dolatam na tych battlaxach do wakacji pozniej kupie nowy komplet - pewnie maxxisa

Nowego Batlaxa bt021 zajechałem w 6 tyś km. mieszanym stylem jazdy ;)

Potwierdzam, że długo się nagrzewają wtedy mogą zrobić niemiłą niespodziankę. Ku mojemu zdziwieniu przód poszedł prawie tak samo jak tył :o

Ja na bt021 zrobiłem jakies 7,5 tys mil Przednia opona sie dziwnie zuzywala, długo sie nagrzewaja, a przy koncu żwywotności to znikaja bardzooo szybko miałem okazje sie o tym przekonac jak z PL jechałem do UK, znikała w oczach ;/

No i ok, 6-7tys km tyle wlasnie mniej wiecej liczylem, ze pozniej trzeba bedzie juz zmienic na nowy komplet, wiec jest ok

• 1 year later...

Nie chciałem zakładać nowego tematu, bo to jest w zasadzie 2 zdaniowa informacja.

Odnośnie nowych opon - wysłałem takie oto zapytanie do czasopisma "Motocykl":

"Droga redakcjo!

Jako, że w najbliższym numerze ma się ukazać test opon szosowo-turystycznych - a właśnie zbliżam się do ich wymiany - będę niezmiernie rad móc wybrać najlepszy komplet w tym sezonie do swojego motocykla. Intryguje mnie jednak jeszcze jedna sprawa - mianowicie:

"Po wymianie opon należy unikać głębokich złożeń i nagłych przyspieszeń przez ok 500-600km"

Nie potrafię określić źródła tej informacji, która gdzieś zachowała się między moimi uszami, ani też jej wiarygodności dlatego byłbym wdzięczny potwierdzenie lub zdementowanie powyższej tezy.

Pozdrawiam

Matt"

a oto co odpisała redakcja w sierpniowym numerze:

"Przed laty technologia produkcji opon zmuszała do pokrycia powierzchni bieżnika cienką i bardzo śliską warstwą gumy/silikonu, który musiał zostać straty podczas jazdy. Wystarczyło pokonanie 50-60km, żeby załatwić sprawę. Dzisiaj na oponach wystarczy przejechać kilka kilometrów, żeby były one gotowe do normalnej eksploatacji. Krok dalej poszedł Continental i wyprodukował oponę z takim bieżnikiem, że kapeć nadaje się do ostrego latania od razu po założeniu na obręcz."

Edytowane przez Matt

Za każdym razem kiedy zmieniam kapcie w moto,wulkanizator zawsze powtarza,żeby jeździć ostrosznie przez jakiś czas.Ile km nie wiem,ale ostatnio jak wymieniałem przed trasą 300km,powiedział,że po tej trasie opony będą "dotarte".Nie wiem czy tyczy się się to wszystkich kapcie!Ją zakładałem PR2!

Jak ja ostatnio zmieniłem oponki i zapytałem się gościa o docieranie to mnie wysmial i powiedział że po ok 10km już tej warstwy nie ma. Zmieniłem również na pr2.

Sent from my GT-I9300

Ja natomiast zmieniałem na BATTLAX w serwisie motocyklowym i jednak mówili aby uważać przez ok 300 km. Zresztą po ok 100 km sam się o tym przekonałem kiedy zaliczyłem uślizg tyłu i o mało nie skończyło się to glebą.

Ja natomiast zmieniałem na BATTLAX w serwisie motocyklowym i jednak mówili aby uważać przez ok 300 km.

Powinni ci powiedzieć, żebyś uważał na batlaxach przez cały ich okres użytkowania.

"...Powinni ci powiedzieć, żebyś uważał na batlaxach przez cały ich okres użytkowania. .."

Nie mam zastrzeżeń do tych opon tak jak podejrzewam dziesiątki tysięcy innych użytkowników. Zresztą gdyby ta marka była tak słaba jak wnioskujesz to chyba nie znalazłaby uznania w oczach włodarzy MOTOGP. To już jest 3 kpl opon Bridgestone'a, który używam i nie zamierzam w przyszłości zmieniać marki. Obecnie mam komplet BT-014. Wcześniej miałem BT-021, a przed nimi BT-023. Wszystkie polecam!

"...Powinni ci powiedzieć, żebyś uważał na batlaxach przez cały ich okres użytkowania. .."

Nie mam zastrzeżeń do tych opon tak jak podejrzewam dziesiątki tysięcy innych użytkowników. Zresztą gdyby ta marka była tak słaba jak wnioskujesz to chyba nie znalazłaby uznania w oczach włodarzy MOTOGP. To już jest 3 kpl opon Bridgestone'a, który używam i nie zamierzam w przyszłości zmieniać marki. Obecnie mam komplet BT-014. Wcześniej miałem BT-021, a przed nimi BT-023. Wszystkie polecam!

Serio wierzysz, że na moto gp itp. dostają opony najlepszych firm bo robili jakieś porównanie? :)

Marka może i słaba nie jest, ale są na rynku o wiele lepsze. Ale racja, jak by mi kazali wybierać czy kupić chnszczyzne czy znów bridgestone bt016 to bym jednak te bridgestony brał ;p

Edytowane przez MetalBeast

Z pewnością muszą być jakieś kryteria wyboru... Jeśli nawet masz na myśli to, że Bridgestone mocno lobbował aby wepchnąć swoją markę do MotoGP to chyba nie powiesz mi, że tego samego nie próbowali inni... Wszyscy producenci zdają sobie sprawę, że to świetna reklama, która przynosi milionowe zyski. Nawet idąc drogą lobby to możemy założyć, że wygrał ten kto dał najwięcej w "łapę". Kto zatem może dać najwięcej??? Moim skromnym zdaniem ten kto najwięcej sprzedaje!

Jeśli chodzi o chińszczyznę to podejrzewam, że za parę lat ich producenci opon będą bardzo mocnymi konkurentami dla czołowych zachodnich marek. Oni już mają dobrą jakość(oczywiście za odpowiednie pieniądze), jedyną rzeczą, której potrzebują to czas na "dotarcie" do klienta i zbudowanie zaufania.