Skocz do zawartości

Jaki Komin Proponujecie

Gość Piaggiu
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

I jeszcze jedno czy ktoś wycinał z was katalizator ?

mozesz samemu wydlubac przecinakiem - ale to nie jest za dobre - zrobisz w srodku ukladu "banke", ktora bedzie "mącić" gazy.

lepiej dac do Edzia on za 50 zl rozetnie wzdłuż, wywali kata i wstawi rurke o srednicy odpowiadajacej dolotowi - to bede tez chcial zrobic u siebie jakos wkrótce.

wywalenie kata i secondary butterflajow, do tego duza dziura w ariboxie baardzo podnosi responsywnosc moto, swietny start i mocna gore. moto zachowuje sie swietnie...

@kornik19888

ja osobiśscie z własnego doświadczenia odradzam DOMINATORa, nowy jest ładny, ale nierdzewa jak i spawy są kiepskiej jakości, po sezonie jeden spaw cały poleciał...

A ma ktoś z was takiego Beowulf'a, żeby się podzielił wrażeniami?

Zanim przyjdzie mój troche potrwa...

A ma ktoś z was takiego Beowulf'a, żeby się podzielił wrażeniami?

Zanim przyjdzie mój troche potrwa...

nie ale sadzac po lekturze streetfighters magazine jest to wydech znany i lubiany .Moze nie ta póła co znane marki ale daje rade.Specjalnie sprawdziłem stare numery streetfighter i reklamy oraz foty bików z tym wydechem są już w numerach z 1999 roku.Znaczy wydech trzyma się na rynku .Myślę że możesz być spokojny .

Dzięki! Także poczytałem troche na zagranicznych forach, że to spoko wydech. Jednak 2 razy tyle na IXILA nie wysupłam w tym roku, a ten też jest fajny.

Jak bede go już miał i zamontuje to zdam relacje ;]

mozesz samemu wydlubac przecinakiem - ale to nie jest za dobre - zrobisz w srodku ukladu "banke", ktora bedzie "mącić" gazy.

lepiej dac do Edzia on za 50 zl rozetnie wzdłuż, wywali kata i wstawi rurke o srednicy odpowiadajacej dolotowi - to bede tez chcial zrobic u siebie jakos wkrótce.

wywalenie kata i secondary butterflajow, do tego duza dziura w ariboxie baardzo podnosi responsywnosc moto, swietny start i mocna gore. moto zachowuje sie swietnie...

No dobra zaczynając od pierwszego czyli dziury w airboxie, co masz namyśli duża dziura? chodzi ci o wywiercenie otworu w puszce przed filtrem i duża to znaczy jaka 5cm czy jak naj większą prosił bym o sprecyzowanie bo mnie bardzo to zainteresowało.

A przy okazji kumpel podpowiedział mi czy nie lepiej wywalić airboxa i założyć 4 małe stożki.

No i po drugie chodzi o katalizator nie miałem zamiaru robić tego sam, chodzi mi bardziej czy ktoś już to zrobił i jakie wrażenia, co z lambdą?

nie,chodzi o poszerzenie otworu którym powietrze wpada do airboxa .Nie o nowy otwór a o modyfikacje starego zgodnie z zasadą większy otwór = więcej powietrza

w airboxie min. tak -

600x4510.jpg

albo tak -

IMG_1024.jpg

a nawet wieksza wyjeb jak dasz rade.

HO2S zaslepiasz -

IMG_1027.jpg

poszukaj o nim na necie - jest opisany jaki rezystor itp. zeby nie wyswietlal bledu.

o stazkach nie wiem - ja bym sie nie p*****lil.

a wywalony kat. dodatkowo podniesie zywotnosc koncowki wydechu.

po tym wszystkim juz musisz zrobic regulacje...

Edytowane przez Daniel

Daniel,jesli moge ci coś doradzić. Widzę że masz wyciety otwór ale nie masz lejka .Taka sytuacja może ( ale nie musi) powodować zawirowania powietrza które dostaje tego zawirowania na ostrym rancie otworu .Wskazane jest dorobienie takiego delikatnego lejka na zewątrznej krawędzi otworu albo chciaż zamontowanie na krawędzi otworu kedry czy czegoś takiego . Jak topbike robili mi B12 to właśnie zastosowali taki manewr i mówili że to wielce wskazane jest .

jak widzisz w airboxie jest filtr K&N .Jeśli nie masz takiego ( lub odpowiednika np pipercross,BMC) to nei masz co sie zabierać za wycinanie otworu .

Daniel,jesli moge ci coś doradzić. Widzę że masz wyciety otwór ale nie masz lejka .Taka sytuacja może ( ale nie musi) powodować zawirowania powietrza które dostaje tego zawirowania na ostrym rancie otworu .Wskazane jest dorobienie takiego delikatnego lejka na zewątrznej krawędzi otworu albo chciaż zamontowanie na krawędzi otworu kedry czy czegoś takiego . Jak topbike robili mi B12 to właśnie zastosowali taki manewr i mówili że to wielce wskazane jest .

hmm, brzmi sensownie.. cyknij fote swojej pokrywy jak mozesz.

postaram się wieczorem zrobić. Tolinek chyba nawet jakieś materiały na ten temat tu zamieszczał z rysunkiem jak powietrze wpada do airboxa bez "lejka" a jak z "lejkiem ".Nie wiem jak jest w B12,5 ale w B12 odległość od otworu do filra to dobre 5 cm ( tyle ile ma ryjek świnki który wylatuje z airboxa przy modyfikacji) i tutaj bez "lejka" powietrze potrafi nieźle zakotłować . Być może w B 12,5 ta odległość jest mniejsza i ma to mniejsze znaczenia ale chłopaki z topbike robią to w każdym bike bez wzgledu na model .

• Upvote 1

Piaggiu - oooo taka dziure se wyjeb :D

airbox.JPG

To ja tradycyjnie wklejam http://www.tourenfahrer.de/index.php?id=631 z testem kilku kominów do 1250. Co prawda po niemiecku, ale jest wykres z hamowni i porównanie z oryginalem.

http://www.motorradonline.de/de/zubehoer/auspuff/produkttest-nachruestschalldaempfer-fuer-suzuki-bandit-1250s/224327/detailbild?absatz=263082&seite=17

W tabelce pod nazwá Spitzalistung (~moc max) mozna zobaczyc, ze niektóre kominy dostaly mniej punktów od oryginalu.

Pozdro

Edytowane przez grzegorz9139

Ja się zastanawiam czy kupić markowy wydech np leo w karbonie za 1100 zł, rm motor na wymiar robiony za 600 zł czy dominatora...? Jakieś porady?

bezwzglednie leo - dominatora odpusc ewewntualnie poczaj sie na jakies ixile lub inne microny :D

Ja się zastanawiam czy kupić markowy wydech np leo w karbonie za 1100 zł, rm motor na wymiar robiony za 600 zł czy dominatora...? Jakieś porady?

NIE KUPUJ DOMINATORA!!! syf jakich mało. jak mnie kiedyś natchnie to wrzucę zdjęcia co się z moim kominem po miesiącu stało :angry:

Teraz kupilem leo w carbonie, uzywka za 900zeta. Po wyjeciu db killera, grzmi jak szalony, z killerem przyjemnie mruczy. Z czystym sumieniem polecam, moto zupelnie inaczej pracuje i wyglada.

a nie chcesz sprzedac db?:D

NIE KUPUJ DOMINATORA!!! syf jakich mało. jak mnie kiedyś natchnie to wrzucę zdjęcia co się z moim kominem po miesiącu stało :angry:

nie do końca, też miałem Dominatora i nie narzekałem na niego, wygląd i działanie oki. Widocznie trafiłeś na kiepski egzemplarz.