Skocz do zawartości

Gaźniki - Regulacja Składu Mieszanki - Kolor Świecy - Colortune

Gość Bangout
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Ogrzewam tamat, iż z braku czasu dopiero teraz poskladalem moto. Gaźnik miałem na stole, wyczyszczone, przwdmuchane, wsadzone nowe gniazda i zaworki iglicowe, uszczelki itp. Obnizylem iglice o jeden rowek bo miałem duże spalanie (9/100) i świece obkopcone sadzą. Kupiłem sobie wakuometr zegarowy i wszystko wyregulowalem tak jak trzeba ( synchro 10 min) skład mieszanki wg. serwisowki na 3.5 obr. Efekt moto bardzo dobrze odpala nic nie faluje nie strzela chodzi bardzo równo, na jałowym idzie do odcinki, lecz niestety podczas jazdy na 3,4, 5 biegu idzie do 6000 i dalej nie chce się wkręcać, na razie zrobiłem 100 km, sprawdzę jeszcze tps, ale co dalej?

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

• 4 weeks later...

975567a5c573.jpg

Mam wątpliwości co do tych świec . Skorygowałem ustawienie bo były jasno-szare. Tak wyglądają świece po 300 km od korekty 

Co sądzicie?Nie za bogato?

Edytowane przez Slawula9

Normalnie świece jak z obrazka kiedy co jest źle :)

świece.jpg

Na moje kaprawe oko

Od lewej

1 Troszkę za bogato

2 OK

3 OK

4 Troszkę za ubogo

Dzięki , już delikatnie skorygowałem ustawienia.  Faktycznie przykłady książkowe u mnie 

• 4 years later...

Pytanie odnośnie colortune. Do Bandita odpowiednia jest wersja z 10 mm gwintem. Czy są jakieś przeciwwskazania do używania wersji 14 mm z adapterem? Mniej wymierne wyniki na przykład?🤔

Mam Bandita i dwoje staruszków z silnikiem Jawy 50, które mają gwint 14 mm, z którymi też bym się chciał kiedyś pobawić w regulację. No i próbuje przyjanuszować i kupić jeden zestaw colortune.😅

Więcej zabawy będzie przy Bandicie, ale z jakiegoś powodu nie ma adapterów ze świecy 10 mm na 14 mm, znalazłem tylko ze świecy 14 mm na 10 mm.

Nie ma adapterów, bo często gniazdo jest głęboko i mogłoby się klinować.

Napisano (edytowane)

Mam colortune ale ostatecznie i tak kończy się regulacją na słuch i obroty. Używam bardziej pomocniczo niż jako podstawy regulacji. 

Jak ustawiałem gaźniki tylko na colortune to zawsze było za ubogo :P

Edytowane przez Conorian

Napisano (edytowane)

Ja bodajże taką rozkminę miałem, jak kupiłem Colortune pod Bandziora (a nigdy go w nim nie użyłem🙃), a w Intruderze gniazdo właśnie jest chyba 14mm. Kombinowałem, kombinowałem, szukałem adapterów, a nie było ich, bo jak sobie to w Paint'cie rozrysowałem, to się okazało, że trochę dupa blada z grubością ścianek.

Ale!!!

Znalazłem firmę tokarską w mojej okolicy, która mi takie adaptery ze stali zrobiła. No i tutaj taki chichot losu, że nigdy ich nie użyłem, zapłaciłem za nie 180 zł i potem je gdzieś posiałem i nie wiem, w której torbie z narzędziami leżą.😆

Czyli mam te adaptery, ale nie wiem gdzie.

Edytowane przez maniomen
  • Upvote 1

3 godziny temu, Conorian napisał:

Mam colortune ale ostatecznie i tak kończy się regulacją na słuch i obroty. Używam bardziej pomocniczo niż jako podstawy regulacji. 

No ja też bym chciał mieć właśnie jakiś stały punkt odniesienia. Ustawić ze świecą, a potem się bawić zależnie od doświadczeń. Na słuch to ze mną jednak jeszcze nie ten poziom.

2 godziny temu, maniomen napisał:

Kombinowałem, kombinowałem, szukałem adapterów, a nie było ich, bo jak sobie to w Paint'cie rozrysowałem, to się okazało, że trochę dupa blada z grubością ścianek.

No właśnie też się trochę obawiam, że zwyczajnie colortune 14mm  z adapterem na 10 mm się do otworów Bandita nie zmieści.😅

No nic, z racji iż głównie to to ma być do Bandita to chyba nie ma sensu januszować i wezmę wersję 10 mm. W Jawie i Romecie jest bardzo dobry dostęp to tam najwyżej zrobi się jakąś cudo-rzeźbę z 10 mm na 14.

Debil, no debil.😁

Znalazłem te adaptery. Wiecie, gdzie je posiałem?

Wsadziłem do pudełka ze świecą Colortune.

Za dużo tych narzędzi mam, he he.

Ale tak to wygląda:

20240305_190740.thumb.jpg.3afeff32b13f5e1106d5dc06a7f94f2e.jpg20240305_190747.thumb.jpg.3cbe9e1e8799b7dd79a0f180e44e5c7c.jpg20240305_190751.thumb.jpg.7b6aa78749b5f128f85b5d7b593f7965.jpg

Okazało się, że jak wziąłem suwmiarkę, to jest to M12 na M10. Czyli mam Colortune pod gniazdo M10, a te adapterki wkręcam do Intrudera na M12 i dopiero w to wkręcam Colortune.

Pamiętam, że zrobiłem nawet rysunek "Techniczny" i go do tokarni wysłałem. Teraz to pamiętam, jakby to było wczoraj, he he. Problem polegał na tym, że między M12 i M10 są 2 milimetry tylko różnicy, więc grubość ścianki między jednym, a drugim rozmiarem, rosła tylko o milimetr. Dlatego te adaptery są tak długie, żeby nie złamały się w połowie w trakcie skręcania.

A czy to działa? Czy taka długość adaptera nie wpływa na funkcjonowanie? Kurde. Jak przyjdzie wiosna to muszę to założyć eksperymentalnie na jeden cylinder w Intruderze, zobaczyć czy w ogóle uda się wkręcić i czy świeca będzie działać prawidłowo.

• Like 1

1 godzinę temu, maniomen napisał:

A czy to działa? Czy taka długość adaptera nie wpływa na funkcjonowanie? Kurde. Jak przyjdzie wiosna to muszę to założyć eksperymentalnie na jeden cylinder w Intruderze, zobaczyć czy w ogóle uda się wkręcić i czy świeca będzie działać prawidłowo.

Heh no to będę czekać na informację. 😊

Mnie by interesowało coś podobnego, ale z M10 na M14, więc niby po 2 mm na ściankę, ale to nie wiele więcej. Trzeba będzie tylko znaleźć lokalnego majstra co się tego podejmie.

3 godziny temu, maniomen napisał:

A czy to działa? Czy taka długość adaptera nie wpływa na funkcjonowanie? Kurde.

Kurde - dobrze myślisz😉 To tak,  jakbyś chciał zmierzyć temperaturę w pokoju przez rurę odkurzacza  której drugi koniec  znajduje się w kuchni 🙂

Znając twoje możliwości jest duże prawdopodobieństwo, że ukręcisz redukcje, jakiś odłamany opiłek wpadnie do cylindra............

I tak masz super Romet i Intruder czeka w razie "W"😉

8 godzin temu, Kazmir napisał:

że ukręcisz redukcje, jakiś odłamany opiłek wpadnie do cylindra............

Nie no, kazałem tokarzom zrobić to z jakiegoś solidnego kawałka druta, więc co najwyżej ukręcę gwint w głowicy.😁