Skocz do zawartości

Łożyska Główki Ramy I Przedniego Koła

Gość Qba
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Siema, problem jest prosty, chodzi mi o wymiary łożysk główki ramy oraz przedniego koła w bandicie 1200 S 2002 r. Szukałem na tym i na starym forum ale znalazłem sporo tematów dotyczących 600 natomiast 1200 ani jednego... Czy ktoś mógłby mnie oświecić ? I jeszcze jedno pytanie większość z was ma łożysko stożkowe z wałeczkami, natomiast u mnie jest fabryczne kulkowe, które lepsze ? naprzemiennie chyba będą robiły tą samą robotę ale mam wrażenie że stożek na wałeczkach będzie bardziej wytrzymalszy

siemasz, Jacol mówił że łapiesz shimmy :/

Rozmiarów nie pamiętam ale na larsson.pl są podane wymiary łożysk. Podałem te wymiary w hurtowni łożysk i gość poszukał w katalogu. Zażyczyłem sobie Koyo.

B6 i B12 mają takie same jak się nie myle, przynajmniej B12 i GS500 mają jednakowe. Warto pamiętać o uszczelniaczach.

siemasz, Jacol mówił że łapiesz shimmy :/

zgadza się, po powrocie ze zlotu w Polanowie zaczęło naparzać niemiłosiernie :) raz nawet bym efektowny ślizg przez to zaliczył, trzeba robic nie ma zmiłuj, bo mozna się ładnie przejechać

z łożyskami koła to je wybij i idz do sklepu z łożyskami i kup japońskie albo germańskie na wzór ;) nie ma sensu przepłacać.

Cirus masz rację, chyba tak zrobię... a co do przepłacania za łożysko to mam dostęp w hurtowni, więc to ryzyko nie istnieje :)

edit: Łożyska główki ramy już kupione, koszt 98 zł za SKF-y, zostały tylko łozyska koła przedniego, niestety ich wymiaru na larssonie nie są podane

Edytowane przez Qba

• 9 months later...

Odgrzewam temat.

Na Larssonie nie ma wymiarów łożysk a ja chciałbym kupić FAP-y.

JAkie wymiary przód i tył?

główka ramy BEARING (30X55X17)

i 25X47X15

koło przednie 20X47X14 x 2

koło tył 20X47X14 x 2 i zabierak 25X62X17)

a jak by ktoś potrzebował jakieś części np zobaczyć jakie jest łożysko w kole to polecam stronki typu http://www.cheapcycl...semblies/126089

Edytowane przez Tolinek
Zmieniłem rozmiar dolnego łożyska.
  • Upvote 1

co potrzebujesz łożysko koła czy główki ?

główki, a zaraz będę miał pytanie odnośnie stanu technicznego.

jadę ok 60kmh, puszczam kierownicę i trzęsie, lata, wężykuje - filmik mam tylko kamerka została u plecaczka.

w poprzednim moto jak tak miałem i zlałem to bo nie latało strasznie to po kilku miesiącach powiedzieli w serwsie "gdybyś od razu z tym podjechał to wystarczyłoby dokręcenie, a teraz trzeba wymienić bo się wyrobiło" więc wole dmuchać na zimne.

• 7 months later...

(...)

koło przednie 20X47X14 x 2

koło tył 20X47X14 x 2 i zabierak 25X62X17)

Czy te rozmiary są takie same w B650SA z 2007r ??

Mógłby ktoś podać jakie są wymiary uszczelniaczy i łożysk przód/tył ?

Nie mam teraz dostepu do garażu a jak będę miał to muszę szybko rozebrać wymienić i złożyć moto więc chce już kupić wsześniej.

Szukałem na forum i jest torchę info o 00'-04' ale nie znalazłem dla 2007r , w Larssonie nie podali wymiarów, w serwisówkach też nie ma.

Patrzyłem po nr części i wychodzi że wszystko się zgadza

Witam, a ja mam pytanie z innej beczki, a mianowicie o uszczelniacze tych lozysk.

Wlasnie przygotowywuje moto do sezonu i w tym tygodniu wymieniam łożyska kół i główki ramy (profilaktycznie po kupnie).

Nie chcę kupować zestawów z IM lub Larsona z chińskimi łożyskami, dlatego kupuje je osobno w znajomym sklepie z łożyskami.

Kupno samych łożysk to żaden problem, natomiast u mnie np. nie było w ogole uszczelniaczy łożysk w kołach więc nawet nie znam wymiarów, serwisówka też nic na ten temat nie mówi.

Wiecie jakie są ich wymiary/rodzaje do kół/głowki ramy?

koło tył :

OIL SEAL, RH (28X47X7)

OIL SEAL (35X62X8)

a uszczelnienia głowki ramy to chyba tylko aso, larsson ma w komplecie łozysk głowki chyba dolne uszczelnienie tylko przynajmniej ze zdjecia tak wynika

• 1 month later...

Szukam i szukam znależć nie moge. Mogłby ktoś podać wymiary łożysk przód i tył dla Bandit 1200 2000r stara buda.

Edytowane przez Mitsumiuu

Przód i tył takie same 62042RS. Sam wymieniałem jakieś 2 tyg temu.