Skocz do zawartości

Łożyska Główki Ramy I Przedniego Koła

Gość Qba
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o podanie wymiarów łożysk przód i tył dla Bandit GSF 650 S K8 z 2008r. ( z ABS o ile to ma jakieś znaczenie ) z góry dziękuję.

pozdrawiam

Proszę o podanie wymiarów łożysk przód i tył dla Bandit GSF 650 S K8 z 2008r. ( z ABS o ile to ma jakieś znaczenie ) z góry dziękuję.

pozdrawiam

Z przodu masz dwa 20x47x14 o numerze katalogowym 08123-62047 [ http://www.partzilla...8123-62047.html ], natomiast z tyłu od strony tarczy hamulcowej masz to samo co z przodu tzn. 20x47x14 (kat. 08123-62047), a od strony zębatki 20x47x14 (kat. 09262-20042) [ http://www.partzilla...9262-20042.html ], które nie wiem czym się różni, ale ma inny numer katalogowy więc to nie to samo.

Edytowane przez casper92

natomiast z tyłu od strony tarczy hamulcowej masz to samo co z przodu tzn. 20x47x14 (kat. 08123-62047), a od strony zębatki 20x47x14 (kat. 09262-20042) [ http://www.partzilla...9262-20042.html ], które nie wiem czym się różni, ale ma inny numer katalogowy więc to nie to samo.

Prawie to samo, prawie dlatego, że wymiar jest identyczny lecz jedno łożysko od strony tarczy jest kryte po jednej stronie natomiast to drugie otwarte bo jest wewnętrzne. Oznaczenia mają inne, tak jak pisałeś :)

Edytowane przez Hunganson

• 10 months later...

Jako że innego sensownego tematu gdzie mogę zadać moje pytanie nie znalazłem pisze tu.

Motur zaczął mi bzyczeć:( Bzyczy jak mi się wydaje z Przodu  Bzyczy im szybciej tym bardziej silnik nic do bzyczenia teguż nie ma bo jak nie działa tez bzyczy. DWA na kierownicy czuje leciutkie pukanie (tak jakby jakiś kamyczek malutki był pod kołem) Teraz własnie dochodzę do tego dlaczego tu własnie pisze. Czy to mogą być łożyska koła przedniego i jaki jest wymiar tych łożysk do 600-ki 1998 r.   I jak sprawdzić czy to łożysko ma luz: tak wiem trzeba odkręcić koło.... i co dalej?:D

Sprawdź tarcze czy nie biją,prawdopodobnie lekko któraś bije,a owo bzyczenie to nity tarczy.

• 6 months later...

Panowie odgrzeję trochę temat. Mam problem z łożyskami w przednim kole, wybiłem stare łożyska, kupiłem nowe i próbowałem je wbić, jednak nie wiem do jakiego momentu powinny być wbite. Jak wbiłem "do końca" to łożyska dotykały tej tulejki co jest w środku i bardzo ciężko chodziły. Czy jest jakaś głębokość wbicia łożysk żeby chodziły luźno? Teraz mam wbite tak, chodzą teraz ładnie tylko nie wiem czy tak jest OK: 

6e12dd201d9eac8b.jpg

adde331786373c5e.jpg

Edytowane przez Radek_Ino

hmm normalnie do końca, przecież jest  podtoczenie w gnieździe łozyska żeby mialo sie na czym  oprzeć

No tak, ale jak wbiłem oby dwa łożyska "na maksa" to łożyska się praktycznie nie kręciły, miały bardzo duży opór przez tą tulejkę w środku.. :/

Może ma ktoś koło na wierzchu i by mógł zrobić zdjęcie jak głęboko są u niego wbite łożyska ? :P

Edytowane przez Radek_Ino

w weekend mogę porobić Ci fotki

chyba ze te Ci wystarczą https://plus.google.com/photos/117301646034688268714/albums/6074524729923116929?banner=pwa

Edytowane przez lenar

Nie widać łożysk na tych fotkach.. :(

Jak byś mógł zrobić takie zdjęcia żeby było widać podobnie jak u mnie, to będę wdzięczny ! 

Ja wbijałem na tyle aby był luz względem tulejki około 2-3mm

Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2

dobij do tulejki by był minimalny luz między łożyskami a tulejką

edit:

dziś wymieniałem łożyska - jedno dobiłem na max, z drugiej strony załorzyłem tulejke i na tulejke łożysko dobiłem na max aczkolwiek delikatnie ;)

po to jest tulejka by przyprzykręcaniu koła nie zrywać łożysk do wewnątrz i by oba łożyska kręciły z tą samą prędkością

Edytowane przez ozi

• 1 month later...

Witam :)

Panowie mam takie pytanko do was :

Kupiłem niedawno swojego B12s i zauważyłem już przy jeżdzie próbnej dziwne "prztykanie " tak jakby w główce ramy, przy hamowaniu i przyśpieszaniu.

Moto na postoju jak wcisnę hamulec i mocno pobujam nim góra-dół tez tak "prztyka". Kolega doradził mi żebym dociagnął troszkę regulację bo kiera   jego zdaniem za lekko chodziła. Zrobiłem to ale wczesniej wspomniane "prztykanie " nie ustapiło. Motor prowadzi sie bardzo dobrze nie wężykuje nic nie drży, nie mam pojęcia czy to wina łożyska w główce ramy czy inna przyczyna. Może ktoś z was też miał takie objawy jak siadało mu łożysko główki ramy lub coś innego i wie co to może być. Bo nie wiem czy brać sie za to czy nie ? Pozdrawiam Przemo 

Główkę ramy sprawdzisz jak postawisz na centralce, ktoś oprze się z tyłu na siedzeniu żeby przód był w górze i jak pociągniesz, popchniesz przednie koło na prostej i skręconej w jedna albo drugą stronę kierownicy, jak klika i się majta to do roboty łożyska główki.

Z tego samego tematu, w bandziorze 1200, 99r jaki jest rozmiar nakrętki łożyskowej od główki ramy, bo chce sobie kupić klucz hakowy albo dorobić taka fajną nasadkę, a nie chciałbym, całego dzioba rozbebeszać zanim będę miał narzędzia.
Próbowałem coś pomierzyć ale nie mogę podejść suwmiarką, tak ile mi się udało to będzie 43mm albo 45mm, ktoś coś wie dokładniej?

Edytowane przez Andrews66

Dzięki za radę ale już tak sprawdzałem i nic nie poczułem. Tylko jak bujam motorem na postoju z wciśniętym hamulcem i to prawie do samego dołu wtedy słychać i czuć te prztykanie. i najbardziej jest to wyczuwalne właśnie w główce .

Założyłem łożyska w przednim kole TIMKEN 6203 2RS C3.

Możecie coś powiedzieć na ich temat? Wszędzie zachwalają, ale żadnych konkretów.

Dzięki za radę ale już tak sprawdzałem i nic nie poczułem. Tylko jak bujam motorem na postoju z wciśniętym hamulcem i to prawie do samego dołu wtedy słychać i czuć te prztykanie. i najbardziej jest to wyczuwalne właśnie w główce .

To nie na główce tylko klocki w zaciskach. Rzadziej coś w zawieszeniu (podkładki). Niech kolega posłucha czy to z zacisków dobiega to stukanie.

Jeszcze jako przyczyne stukania dodalbym luz na nitach tarcz hamulcowych

Wysyłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk 2

Siemka  :) Damianos miałeś rację strzał w dziesiątkę. To napierdziela tarcza z prawej strony ma delikatny luz na nitach. Ciężko było to zprawdzić na postoju ale w czasie jazdy  po pulsacyjnym  energicznym naciśnięciu na klamkę hamulca zaczeło stukać i wszystko jasne :) Tylko co dalej z tym zrobić :( wymiana tarczy ?

Ja wiem czy wymiana... Nawet w trzy letnim GSXfie koleżance tak stuka z przodu. Wiadomo, jak luz jest duży że jak złapiesz za tarczę, poobracasz i koszyczek stoi w miejscu a tarcza się rusza i to widać to wymiana.

Pływające tarcze mają to do siebie, że łapią lekki luz przód tył. Chyba sam ocenisz najlepiej czy lata luźno, czy tylko się lekko przesuwa.