Skocz do zawartości

Jack Up Kit,dog Bones,podwyzszenie Tyłu.

Duńczyk
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sobie pomyślałem,ze warto byłoby podnieść dziorowi trochę zadek w górę,dla estetyki chociaż nie wszystkim to się podoba.Dostępne zestawy obniżające są trochę drogie,bo blisko 300 zł za 2 płaskowniki np takie:

ihost_1331118565__lustracingsuspensionlin.jpg

ihost_1331118590__1jack08.png

W Leroy Merlin zakupiłem płaskownik grubości 6 mm i szerokości 30mm długości ponad 0.5 metra,bo krótszych nie było i postanowiłem coś wykombinować.

ihost_1331118682__zdjcie0233j.jpg

ihost_1331118706__zdjcie0231m.jpg

Robota ogólnie nie jest trudna i czasochłonna,trzeba poświecić ok.godzinki.Najważniejsze, żeby wszystko dobrze wymierzyć i otwory zrobić idealnie na obu płaskownikach.Najlepiej przewiercić oba naraz,ściskając je wcześniej razem, żebyś ie nie rozjechały.

ihost_1331118849__zdjcie0226ch.jpg

ihost_1331119073__zdjcie0227v.jpg

Nowe kości są krótsze od oryginalnych o 8mm więcej nie ma sensu, bo już i tak niewiele brakuje, żeby amortyzator zablokował się (oparł) na wahaczu lub odwrotnie jak kto woli ;) Przy montażu okazało się jednak, że o czymś zapomniałem,nie wziąłem pod uwagę, tego wycięcia na boku i swoje kości zrobiłem na prosto w efekcie nie moglem przykręcić ich do mocowania wahacza, bo zapierały się o wahacz i brakowało dosłownie kilka mm.

ihost_1331118917__zdjcie0237p.jpg

Kości są wyprofilowane ze wszystkich stron,ale tylko w tym miejscu to akurat przeszkadzało. po uwzględnieniu poprawki i wyszlifowaniu elementu jest si.

ihost_1331119131__zdjcie0228.jpg

ihost_1331119189__zdjcie0238.jpg

Bandzior stoi wyżej,na centralce koło styka się z podłożem.

Tak teraz wygląda bandzior.

ihost_1331119244__zdjcie0239p.jpg

ihost_1331119272__zdjcie0240k.jpg

Edytowane przez jab2
  • Upvote 4

napisz ile moto poszło w górę i jak bardzo zmieniło się prowadzenie motocykla ;)

Ja akurat też podnosiłem Suzi, bo jak kupiłem to miałem obniżonego.

I niby zamówiłem u gościa kości oryginalne od Bandyty, lecz jak widzę i czytam w twoim poście to się zastanawiam czy są na pewno oryginalne.

Moją Uwagę przyciągnęła twoja wypowiedź na temat koła:

Dokładnie nie jestem w stanie powiedziec ile poszło w góre.Jak stoi na centralce to koło jest na ziemi,mozna je obrócic rekoma z minimalnym oporem.I na centralke stawia sie o wiele łatwiej nie trzeba juz wkładac az tyle siły zeby dzwignac tył,wystarczy tylko mocno nacisnac na nozke i praktycznie sam wskakuje,takjak normalnie :rolleyes:,ale o wiele lzej

Mam dokładnie tak samo jak ty i teraz nie wiem czy kości są oryginalne czy jakiś inny rozmiar: Rozmiar moich kości

nowedogbones.jpg

A odczucia w jeździe też podobne gdy miałem obniżonego to jakoś było ciężko zawrócić, był mniej zwrotny. Gdy zmieniłem kości to zwrotność się zdecydowanie poprawiła.

I mam pytanie czy jesteś w stanie podać wymiary twoich kości ?

dziwne trochę, bo ja jak na serii ( chyba, bo nie mierzyłem) utwardze tył to moto jakieś klockowate jest, jak zmniejsze napięcie sprężyny to skręca jak rower.

Ja akurat też podnosiłem Suzi, bo jak kupiłem to miałem obniżonego.

I niby zamówiłem u gościa kości oryginalne od Bandyty, lecz jak widzę i czytam w twoim poście to się zastanawiam czy są na pewno oryginalne.

Moją Uwagę przyciągnęła twoja wypowiedź na temat koła:

Mam dokładnie tak samo jak ty i teraz nie wiem czy kości są oryginalne czy jakiś inny rozmiar: Rozmiar moich kości

A odczucia w jeździe też podobne gdy miałem obniżonego to jakoś było ciężko zawrócić, był mniej zwrotny. Gdy zmieniłem kości to zwrotność się zdecydowanie poprawiła.

I mam pytanie czy jesteś w stanie podać wymiary twoich kości ?

Wymiary moich kosci sa podane na którejs fotce.Nie wiem czy u Ciebie bedzie sie wszystko zgadzało masz juz poliftowego bandziora,ktos kiedys mówił chyba jab2,ze pozniejsze bandziory miały troche dłuzszy wahacz wiec mogło sie tam troche pozmieniac stad róznice w długosci łancuchów do róznych roczników.

Edytowane przez jab2

• 1 month later...

Czy by uzyskać podobny efekt, ale bez podwyższania zawiechy można lagi wystawić z półki tak by wystawały ze 2-3 cm?

Wiem, że półka będzie słabo wyglądać (chyba, że na wierzch cię Clipony założy zamiast kiery) i wiem, że będzie można zaryć kolektorem w policjanta, ale, będzie przechylony do przodu i środek ciężkości nisko.

A i mam pytanie o te dorabiane dogbones'y. Nie gną się i nie wyrabiają?

Ja też dorabiałem do swojego bo był obniżony jak go kupiłem.

Mi się nic nie wygina i nie skręca. To pracuje po osi płaskownika więc nie ma raczej możliwości, żeby coś się działo.

Edit: przemyślałem to z lagami. To ci nie da tego samego efektu. Podniesienie tyłu zmienia kąt wyprzedzenia koła czy jak to się tam nazywa (koło przesuwa się do tyłu coś jak w sportach). Opuszczenie przodu obniży tylko pojazd a nie zmieni na tyle kąta, żeby różnica była zauważalna.

Edytowane przez jab2

Podniesienie tyłu uzyskuje sie w ten sposób,ze wahacz opuszcza sie jeszcze nizej wiec mi sie wydaje,ze koło nie idzie w tył lecz w przód,zmniejsza sie w ten sposób rozstaw osi. Co do wytrzymalosci kosci to plaskownik z którego je zrobilem jest bardziej twardszy niz oryginalne kosci,nic sie z tym nie dzieje do tej pory.

Podniesienie tyłu uzyskuje sie w ten sposób,ze wahacz opuszcza sie jeszcze nizej wiec mi sie wydaje,ze koło nie idzie w tył lecz w przód,zmniejsza sie w ten sposób rozstaw osi.

Ja pisałem o przednim kole, że idzie w tył :P

ja założyłem tylni amor od GSXR i również tył mi się poniósł .Zyskałem dobre zawieszenie i jednocześnie gwarancje że jakieś palstikowe kości albo patenty nie rozlecą mi się podczas pokonywania winkla .

ja założyłem tylni amor od GSXR i również tył mi się poniósł .Zyskałem dobre zawieszenie i jednocześnie gwarancje że jakieś palstikowe kości albo patenty nie rozlecą mi się podczas pokonywania winkla .

Plastikowe kości to moga byc jedynie do gry np. w chińczyka

kosci.th.jpg

Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.