Skocz do zawartości

Opony - Przebita Opona - Naprawa Opony

MetalBeast
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Tomczyk, jak nie wystarczą Ci argumenty powyżej to nic nowego nikt tu nie napisze. Normalne, że opona jest w tym miejscu osłabiona - reszta wyżej

a to nie jest tak że taki kołek jest w kształcie grzybka i ciśnienie od wewnątrz automatycznie go dociska do opony?

choć u nas widziałem dostępne są metody że sznurkiem butylowym czy jakoś tak sprawdzał ktoś jak to działa

mnie chodziło o to że nie jeździłbym na kołkowanej, czy to przód czy tył

to ja się podłącze do tematu. Na koniec tamtego sezonu wbił mi się gwóźdź w tylną oponę, ale na tyle płytko że przez zimę powietrze nie zeszło z opony i teraz też nie widać żeby uciekało. Czy jest sens coś robić z tą oponą, czy spokojnie można latać?

Ja bym dał do naprawy bo takie rzeczy zawsze wychodzą w najmniej odpowiednim momęcie. Teraz jest ok ale pojeździsz i nie wiadomo co się stanie. Ogólnie rzecz biorąc opona jest uszkodzona a dla własnego bezpieczeństwa powinieneś ją naprawic.

Edytowane przez Paweł NGI

Chriss jeździłbyś, jak byś na ten przykład nie śmierdział groszem, kupił za uciułaną kasę nowe gumy i po 100km gwóźdź - tym bardziej, że naprawiona dobrze spisuje się ok, chyba że ktoś lata pod 300 to może i strach. Ja jeździłem na kołkowanej poprzednim moto i było w porządku.

Gdymy gumy były po 100zł to nikt by się w kołkowanie nie bawił. Mi było szkoda opony, zrobiłem na niej jeszcze pare tysi i jeszcze nadaje się spokojnie do jazdy. Kołej trzyma i nie ma problemów. Na początku sezosnu trochę się rozjeźdźę, oponkę dopałyuję i zakładam nowy komplet.

jeszcze nadaje się spokojnie do jazdy...

Mógłbyś potwierdzić?

"nadaje się do spokojnej jazdy" czy "nadaje się spokojnie do jazdy"

róznica zasadnicza, jak być alb nie być :D

Potwierdzam ;)

Jakby nadawała się tylko do spokojnej jazdy to nie pisałbym że jeszcze ją dopałuję ;)

Jak masz kuku na środku bieżnika to w winkle możesz się kłaść, na bokach opona trzyma tak samo.

Jak wymieniałem tył to mi w zakładzie przedstawili info, że "na zachodzie" żaden poważny zakład nie naprawi w ten sposób przedniej gumy - tego akurat nie weryfikowałem.

To nie do końca tak jest. Mogę napisać na przykładzie Austrii. Kiedyś naprawiali tu tak samo opony motocyklowe jak w Polsce. Oczywiście nie każda opona nadaje się do naprawienia ale do tego są odpowiednie wytyczne. Skoro producenci opon motocyklowych dopuszczają taką możliwość to chyba wiedzą co robią?

Aktualnie w Austri wprowadzili przepis i jest to po prostu zabronione dlatego żaden zakład tego się nie podejmie bo mógłby stracić licencję.

No właśnie to napisałem - "na zachodzie żaden poważny zakład nie naprawi w ten sposób przedniej gumy".

• 2 weeks later...

jak jest mała dziura w tylniej oponie to trzeba ją przytopić poprzez lekkie palenie gumy hehe taki joke :D

• 3 months later...

A więc tak dziś zauważyłem takie przecięcia przedniej oponki jak na poniższym foto, mam zacząć się rozglądać za nową oponką czy nie zawracać sobie głowy i polatam do końca sezonu ?

1 i 3 zdjecie to to samo, przecięcie jest na bocznej stronie opony

taws.jpg

csyq.jpg

gbrn.jpg

Ale żeś ją załatwił :) ja w takiej sytuacji bym szukał nowej, bo to pierwsze pęknięcie jest strasznie duże i nie ryzykował bym urwania się bieżnika w czasie jazdy, no chyba że chcesz napisać temat w Ale urwał .

Bald zwolnij :), to wygląda jak naturalne pęknięcia..... poza tym guma już zbutwiała, dobrze by było spotkać się na gryyllu u Wojta na koniec sezonu, więc zmień ją jak najszybciej

btw ile lat ma ta oponka?

Edytowane przez lelon

hehe to nie miała z Tobą lekko :D:D:D :driving_moto: :driving_moto: :driving_moto::oki:

czas się z nią pożegnać :)

powiedz jeszcze co to za guma? aż dziw że 2 sezony ją tak zmarniły....

Edytowane przez lelon

dunlop sportmax roadsmart, trochę kilosów zrobiła, a 60km/h toż to męczarnia jak dojeżdżam do pracy to 80% trasy jest poza miastem więc licznik trochę wiecej wskazuje :)

Na oponach jak wiadomo nie ma co oszczędzać. Dziwi mnie, że tak wygląda po 3 sezonach. Kupiłeś nową czy leżaka?

nowkę kosztowała mnie chyba niecałe 5 stów

dokładnie marzec 2010 i przejechała 22.200km więc całkiem sporo ;)

Edytowane przez baldhead

Moja tylnia dokładnie tak samo wyglądała po tym wypadku cośmy razem jechali plus takie górki ze dwie przy takich pęknięciach :) na 100% musiałem zmienić :) mechanik mówił ,że bokiem się musiała podbić czy jakoś tak :) Wojt mi polecił Pirelli Diablo Strady i jak na razie jestem zadowolony tylko że ona się pewnie będzie nierównomiernie ścierać bo są kostki różnej wielkości :)

Edytowane przez ascoron