Skocz do zawartości

Opony - Przebita Opona - Naprawa Opony

MetalBeast
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

palić laczka przednią oponą???? :puknijsie: chciałbym to zobaczyć :D

palić laczka przednią oponą???? :puknijsie: chciałbym to zobaczyć :D

A co w tym trudnego?

zobaczyłem, dziękuje, dobranoc :)

Lipa, trzeba zmienić niż tracić przyjemność z jazdy myśląc czy nie jebnie w trakcie. Ja zakupiłem używke niedawno, koniec 2010 mam nadzieje, że troche pojeżdżę.

22000 to że zwykłej przyzwoitości ją wymień (wygląda jakbyś ciśnienia nie pilnował)ale przebieg wszystko wyjaśnia - złom!

akurat na sprawdzanie ćiśnienia w oponach to jestem przewrażliwiony ;)

• 11 months later...

Witam.

Ostatnio podczas pompowania kół zauważyłem bardzo dziwne pęknięcie na oponie przedniej. Wydaje mi się że musiałem wjechać w jakąś dziurę albo na jakiś krawężnik, chociaż nie kojarzę jakiejś konkretnej sytuacji w której mogło by dojść do takiego uszkodzenia. Czy może to być związane jakoś z wiekiem opony?

Czy mogę w miarę bezpiecznie użytkować taką oponę?

oponka.th.jpg

DOT opony to H6 LP ale nic mi to nie mówi.

Pozdrawiam

Edytowane przez Krzysztof

Napisano (edytowane)

Przeczytaj mój temat o reklamacji conti road attack.

Sprawdź czy to twoje pęknięcie siega w głąb, czy to tylko powierzchowna rysa np. od przejechania po jakiejś opasce stalowej.

poza tym na moje oko to wyglada jak byś na coś wjechał. Gdyby się rozlatywała, taka sama rysa była by w zagłębieniach bieżnika, a jej tam nie ma. Co więcej na środku masz już tą ryse prawie startą. Najechałeś na coś...

Edytowane przez MetalBeast

Reklamować to raczej nie mam co. W zeszłym roku kupiłem moto z tą oponą (bez pęknięcia :))

Spalić do drutów :) i nowy laczek.

Dziwne to jest, może na coś najechałeś i to tylko powierzchowne? Bieżnika masz jeszcze sporo, ja bym trochę polatał i zobaczył czy po kilkuset km bez szaleństw będzie się to pogłębiać czy może zniknie wraz z bieżnikiem.

sprzedaj moto!

mozesz troche powietrza sie pozbyc, sprawdzic czy to glebokie jest etc... jak nie ucieka nic, nie rozchodzi sie to chyba ok ?

Edytowane przez Walle

Jak się tak przyglądam to praktycznie cały profil jest przerysowany i to niejednorodnie. Musiałeś przy sporej prędkości na coś najechać, że takie zakrzywienie się pojawiło. Zrób makro zdjęcie, bo z tego co widać w tym momencie to według mnie jest na tyle powierzchowne, że po pewnym czasie się zetrze

Dziwne to jest, może na coś najechałeś i to tylko powierzchowne? Bieżnika masz jeszcze sporo, ja bym trochę polatał i zobaczył czy po kilkuset km bez szaleństw będzie się to pogłębiać czy może zniknie wraz z bieżnikiem.

W weekend byłem na szkoleniu, tak że przednia oponka dostała trochę w dupsko i z tego co widzę uszkodzenie nie powiększyło się (zdjęcie sprzed weekendu). Nakręcę jeszcze trochę kilometrów i zobaczę co i jak.

sprzedaj moto!

mozesz troche powietrza sie pozbyc, sprawdzic czy to glebokie jest etc... jak nie ucieka nic, nie rozchodzi sie to chyba ok ?

Zaraz by klient zaczął marudzić że przednia oponka do kitu i chciałby urwać kilka stówek :P

Witam, używałem wyszukiwarki ale nic na ten temat nie znalazlem. Otóż ostatnio natrafiłem tylna opona na gwozdzia, nie wiedzialem nawet kiedy sie to stało bo zauwazylem to w domu powietrze nawet nie schodzilo. Dziura była w miejscu bieznika, byłem u wulkanizatora i zakleił dziure kołkiem, po tym zrobiłem ok 100 km i wszystko w porzadku, lecz zastanawiam sie czy to bezpieczne rozwiązanie?? Łataliście już kiedyś dziury w waszych maszynach?? Czy może lepiej zainwestować w nową oponę??

Bo źle szukasz - tagi: opony. Jeden klik i masz listę tematów. Dlatego przenoszę i łączę to z właściwym tematem.

PS: w profilu nie masz jeszcze motocykla, czy jak?

Też mam korkowana :P i juz zrobilem ponad 2k na niej nic sie nie dzieje :)

• 1 year later...

Takie tam przemyślenia w temacie złapania gumy.

Niedawno złapałem gumę w tylnym kole.Po powrocie z Mazur po kilkudniowym

postoju okazało się ,że jest kompletny flak.

Tak się jakoś składało ,że przejechałem ostatnie  lata(tak z 500 000 km)

bez żadnych przebić,teraz i drogi i opony znacznie lepsze niż dawniej.

Tą tylną oponę pomimo cywilizacji (W-wa) udało się naprawić ,choć z dużymi

kłopotami (długi weekend).

Powstaje jednak pytanie jak się na takie sytuacje się przygotować w pespektywie

wypraw na moto np .na Nordkapp,gdzie za kołem polarnym ślady cywilizacji pojawiają

się średnio co 100 km,nie licząc samej drogi.

Nie chciałbym przy tym ciągnąć ze sobą warsztatu małego wulkanizatora,

czy to jest w ogóle możliwe,czy trzeba się zdać na los?

dobrze jest wozić coś takiego przy sobie w razie ''W'' http://allegro.pl/keiti-zestaw-naprawczy-opon-wulkanizator-co2-klej-i4441304312.html

u mnie pod siedzeniem mieści się idealnie :) sam nie musiałem używać ale znajomy załatał tak oponę w hayce i powrót do domu (80 mil) wytrzymało bez problemu :)

dobrze jest wozić coś takiego przy sobie w razie ''W'' http://allegro.pl/keiti-zestaw-naprawczy-opon-wulkanizator-co2-klej-i4441304312.html

u mnie pod siedzeniem mieści się idealnie :) sam nie musiałem używać ale znajomy załatał tak oponę w hayce i powrót do domu (80 mil) wytrzymało bez problemu :)

I co dzięki temu zestawowi da się naprawić w przysłowiowym lesie,

czy potrzebne są jakieś specjalistyczne narzędzia?

Wszystko co potrzebne jest w zestawie. Ten z linku to był przykład bo ja mam trochę inny ze względu na moje miejsce zamieszkania :P Tak da się w przysłowiowym lesie naprawić :) Naprawa wygląda w ten sposób ze szukasz miejsce w którym masz np gwoźdź wbity, usuwasz dziada kombinerkami, rozwiercasz i gwintujesz dziurę takim specjalnym punktakiem i na kleju wkręcasz specjalny kolek a potem nabojami co2 pompujesz kapcia.

Wszystko co potrzebne jest w zestawie. Ten z linku to był przykład bo ja mam trochę inny ze względu na moje miejsce zamieszkania :P Tak da się w przysłowiowym lesie naprawić :) Naprawa wygląda w ten sposób ze szukasz miejsce w którym masz np gwoźdź wbity, usuwasz dziada kombinerkami, rozwiercasz i gwintujesz dziurę takim specjalnym punktakiem i na kleju wkręcasz specjalny kolek a potem nabojami co2 pompujesz kapcia.

Brzmi sensownie i działa?

Muszę coś takiego nabyć.

jak pisałem wyżej działa :) ale to jest niby tylko żeby się doturlać do domu czy tam serwisu żeby sprawdzili albo zmienili oponę :P podkreślam niby :) ale jak by to świetnie nie działało to na łatanej przedniej oponie bym chyba nie chciał jeździć :P jak z tylu będziesz miał wystrzał to jeszcze można się wyratować, ale jak przód walnie to będzie gleba:/