Skocz do zawartości

Wybór Wakuometrow ?

Gość - Arturo -
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Przygotowuje sie do przeglądu sprzeta, zastanawiam sie nad zakupem wakuometrów do regulacji podciśnienia, w prawdzie obroty działają w miarę stabilnie, a po tym sezonie chce sprzedać sprząta, jednak nie wiem kiedy ostatnio były synchronizowane.

Zastanawiam sie nad czymś takim http://www.allegro.pl/item898578818_wakuometr_1_do_0_bar_synchronizacja_krociec.html jednak zastanawiam sie czy nie będzie problemów przy regulacji, przy zastosowaniu tego sprzętu.

Ewentualnie http://www.allegro.pl/item918679225_wakuometr_nowy_zestaw_do_ustawiania_gaznikow.html - jednak wydać 200 zł aby raz synchronizować gaźniki na 1 sezon to średnio mi sie uśmiecha, wołał bym to wydać na klucz dynamometryczny bądź zestaw dobrych imbusów którego mi brakuje...

Mam waku z podobnych zegarków, z tym że dałem po 18zł/szt z krućcem + wężyki po 10zł/metr + dławiki po 1,5zł/szt

Osobiście polecam: http://www.carbtune.com/ . Bardzo prosty w użyciu, zapewniający dokładne wskazania wakuometr wyposażony we wszystko co potrzebujesz. Przy obecnym kursie funta, cena wraz z wysyłką wyjdzie 250 - 290 PLN.

Osobiście polecam: http://www.carbtune.com/ . Bardzo prosty w użyciu, zapewniający dokładne wskazania wakuometr wyposażony we wszystko co potrzebujesz. Przy obecnym kursie funta, cena wraz z wysyłką wyjdzie 250 - 290 PLN.

wlasnie ja nad nimi sie zastanawiam;]

Dobra, tylko się zapytam - po co super hiper rewelacyjna dokładność? Pozatym to jak się ma gotówke to jak najbardziej polecam.

Proponuję czujniki 4 czujniki podciśnienia + oscyloskop 4-kanałowy. Kto będzie dokładniejszy? :)

Dodam, że na podstawie oscylogramów można sądzić o kondycji całego silnika. Koszt ~ ciut większy niż proponowane :)

Dobra, tylko się zapytam - po co super hiper rewelacyjna dokładność? Pozatym to jak się ma gotówke to jak najbardziej polecam.

Zgadzam się z Tobą. Co do wyboru to sam zamówiłem sobie zwykłe polskie wakuometry (cena ok 15zł) do nich dokupię wężyk, dławiki i podejrzewam że będzie to lepiej działać jak te "dedykowane" do motocykli niewiadomej produkcji za 200-300zł.

Zgadzam się z Tobą. Co do wyboru to sam zamówiłem sobie zwykłe polskie wakuometry (cena ok 15zł)....

A możesz powiedzieć gdzie ja zamówiłeś w tej cenie ?

Ja kolejny moto mam na wtrysku, tak ze tylko do bandziora to raz czy góra dwa będę potrzebował, wiec nie chce wywalać za dużo pieniędzy. A wydaje mi sie ze do synchronizacji aby obroty były stabilne w zupełności wystarcza i nie trzeba jakiejś mega dokładności.

Te tanie poszukajcie na allegro. Są do dostanie -1 Bar wystarczy. Krućce montujemy do zegarków na taśme teflonową(do uszcz. rur) albo winylową (izolacja). Ja jeszcze musze pomyśleć nad zbiorniczkiem do paliwa zakładanym na kiere, ale to chyba wyszukam fajny plastikowy zbiorniczek i wkręce w niego odpowietrznik

Proponuję czujniki 4 czujniki podciśnienia + oscyloskop 4-kanałowy. Kto będzie dokładniejszy? :)

Dodam, że na podstawie oscylogramów można sądzić o kondycji całego silnika. Koszt ~ ciut większy niż proponowane :)

jak mi zrobisz to ci zaplace;P

powiem tylko tyle, że oscyloskopy nie służą do pomiarów, owszem można zobaczyć przebieg pracy silnika itp., ale jeżeli przy regulacji odnosimy się do pomiarów i danych z książki serwisowej (jakie powinny być) to właśnie oscyloskop nie nadaje się do tego, oscyloskop nie może być miernikiem, zawsze występuje większy błąd aniżeli w miernikach danej wielkości (w tym przypadku wakuometr),

każdy doktorek na laborkach mi to powtarza, ;]

A możesz powiedzieć gdzie ja zamówiłeś w tej cenie ?

...

U znajomego w sklepie - dokładną cenę będę znał jak przyjdą ale mówił że do 15zł się zmieszczę.

Ale tutaj nie zależy nam na dokładnym pomiarze, ale na tym żeby ten pomiar był równy na wszystkich 4 cylindrach

powiem tylko tyle, że oscyloskopy nie służą do pomiarów, owszem można zobaczyć przebieg pracy silnika itp., ale jeżeli przy regulacji odnosimy się do pomiarów i danych z książki serwisowej (jakie powinny być) to właśnie oscyloskop nie nadaje się do tego, oscyloskop nie może być miernikiem, zawsze występuje większy błąd aniżeli w miernikach danej wielkości (w tym przypadku wakuometr),

Przypomnę Ci tego posta za 5 lat to się razem pośmiejemy jak będziesz już miał mgr inż. przed naźwiskiem :):P

Chyba, że chcesz żebym uświadomił Cię wcześniej... Łana mały wykładzik z miernictwa & czujników? ;)

Może ktoś też skusi się na stworzenie własnego 'Carbtune' za 30zł?  :P jak będę miał chwilke, to wrzuce zdjęcia ze swojej realizacji

screenqo.png

No proszę jak ładnie :)

Aaaa...... swoją drogą, to czy któryś z Was się zastanawiał jakiej dokładności

pomiaru potrzeba, żeby poprawnie zsynchronizować gaźniki? :) Czy przypadkiem

gwarantowany jeden kilo paskal nie jest granicą poniżej, której nie ma sensu schodzić?

Że co ?, bo nie zrozumiałem :/

• 1 month later...

Ja używam słupkowe czyli Carbtune PRO 2 czy jakoś tak i nie narzekam. Już kilka moto nimi robiłem i wychodziło dobrze.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.