Skocz do zawartości

Kopnięty Wysprzęglik - Prosze O Radę

radzior
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przejrzałem forum i nie znalazłem nic co by pasowało pod moją usterkę dlatego więc piszę nowy post.

Problem jest następujący: wciskając sprzęgło nie mogę wyczuć momentu rozsprzęglenia, wrażenie jest takie jakby coś ciągnęło za linkę z drugiej strony, trochę jakbym naciągał samą linkę a nie sprzęgło- taki dziwny opór no i oczywiście nie wysprzęgla do końca. Poprzedni właściciel twierdził że jest to problem z jakimś ślimakiem który jest widoczny po zdjęciu takiego okrągłego plastiku na dekielku. Jak ciągne sprzęgło to tam jest taka śrubka która się chowa i wygląda to tak jakby ona stawiała jakiś opór...może dziwnie tłumaczę ale nie wiem jak to opisać...wieczorkiem mogę wrzucić fotki z dokładniejszym opisem :-) może ktoś się już z czymś takim spotkał? mam nadzieje że nie trzeba będzie wymieniać całego sprzęgła (!) z góry dzięki za jakikolwiek trop co z tym dalej robić bo ciężko jeżdzić z tym a i szkoda skrzyni męczyć..

bierzesz dziesiatke nasadke- odkrecasz nakretke zabezpieczajaca -pozniej srubokret plaski i gmerasz srubka - tak zeby ci metoda prob i bledow wysprzeglalo do konca - pozniej ustawiasz luz na klamce i lince i heja:) chwilka roboty jest - a jak regulowac to jest na forum -poszukaj - regulacja sprzegla itp

tez mi sie wydaje zeby to wyregulowac po proastu - z tego co pamietam to baldhead standardowo wrzucil screen z serwisowki a Adam M przetlumaczyl na jez. pol.

Dziękować! przejrzę instrukcję i dzisiaj wieczorkiem po pracy będę kombinował :-)

no skoro Twoje zrzuty to 99% na forum - to ciezkio sie pomylic :)

Niestety regulacja nie pomogła...wydaje mi się że chyba uszkodzony jest wysprzęglik - a wnioskuje po tym iż jak ciągnę rączkę sprzęgła i wyczuwam ten opór zamiast normalnego "przeskoczenia" to patrząc na wysprzeglik chyba powinien ładnie i równo wchodzić do środka....a mój jakoś takoś się krzywi i jakby zakleszcza..zajrzałem do środka i tam są jakieś malutkie kulki jak w łożysku i chyba nie ma wszystkich. Nie miałem czasu tego wczoraj rozbierać na części pierwsze ale chyba będę musiał. Pytanie: gdzie mogę dostać taką część bo w necie nie bardzo mogę znaleźć ani na Aledrogo nie ma..chyba że ma to jakąś inną nazwę i źle szukam. A może się mylę i to normalne że tak dziwnie ten wysprzęglik pracuje.

Spróbuj rozebrać ładnie przeczyścić np. naftą potem przesmaruj i ponowna regulacja. Jeśli długo nikt tam nie zaglądał to potrafi się tam nagromadzić sporo syfu. A w przypadku gdy masz uszkodzony to dzwoń do tego klienta 790 676 771 on handluje częściami do Dziora ;)

Spróbuj rozebrać ładnie przeczyścić np. naftą potem przesmaruj i ponowna regulacja. Jeśli długo nikt tam nie zaglądał to potrafi się tam nagromadzić sporo syfu. A w przypadku gdy masz uszkodzony to dzwoń do tego klienta 790 676 771 on handluje częściami do Dziora ;)

Dzięki sopotnian, zrobiłem jak poradziłeś i póki co chodzi jednak po wyjęciu i rozebraniu wysprzęglika wiem że konieczna jednak będzie wymiana...długo nie pociągnie - strasznie zdruzgotany jest (nie wiem co poprzedni właściciel z nim robił i chyba nie chce wiedzieć) brakuje połowy kulek w tym ślimaku co tam w środku jest, wypełniłem smarem i mam nadzieję że do zimy się doczołgam. Znalazłem nowy wysprzęglik oryginalny za prawie 200 pln! (takie małe gówno tyle kasy) - sprawdzę jeszcze pod numerem co od Ciebie dostałem, może znajdę coś taniej :)

a dla ciekawych dodaje zdjęcia :)

Edytowane przez radzior

to weź zmierz średnicę tamtych kulek i uzupełnij, na pewno bedzie dużo lepiej ;)

na www.gsxf.pl masz jak regulowac sprzeglo w tych silnikach. Pozdro.

Z całym szacunkiem ale jak regulować jest już podany link w piątym poście tego wątku.

brakuje połowy kulek w tym ślimaku co tam w środku jest,

Zmierz średnice kulki.Koszt kulek około 10-20 zł za 10 szt zależnie od rozmiaru

Z całym szacunkiem ale jak regulować jest już podany link w piątym poście tego wątku.

Zmierz średnice kulki.Koszt kulek około 10-20 zł za 10 szt zależnie od rozmiaru

Próbowałem tego manewru ale całość jest na tyle rozklekotana że nowe wypadają równie szybko...wogóle ten ślimak w środku jest strasznie pokaleczony jakby ktoś młotkiem go traktował....już pogodziłem się z perspektywą wymiany, kwestia znalezienia części w rozsądnej cenie :-)

a jakby co to ja mam dekiel zebatki z wysprzeglikiem jak co :D

a jakby co to ja mam dekiel zebatki z wysprzeglikiem jak co :D

a w jakimś rozsądnym stanie? jakie koszta?