Skocz do zawartości

[Opis] Montaż Zestawu Xenon Hb4 W Bandit S

biernus
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Umówmy się na wstępie........ na standardowych żarówkach HB4 w Bandicie 600S z 2001 roku z czystymi soczewkami! podczas jazdy po zmroku nie widać praktycznie nic!. Jazda jest niebiezpieczna, niekomfortowa i w ogole ... bleee. W związku z tym troszkę poczytałem i zapadła decyzja o zakupie testowo 1 przetworniczki SLIM oraz żarnika HID HB4 oczywiście o parametrach 4300 (w ogole mi nie zależało na efekcie wizualnym, "niebieskie światełka etc" po prostu chciałem WIDZIEC coś podczas jazdy.

Zakupiłem:
- przetwornice SLIM 70 pln - jest naprawdę mała i cieńka
- żarnik HB4 4300 - 18 pln
(nie mam zamiaru montować xenona na długie ponieważ długie i tak świecą super! rzadko się ich używa i chcę sobie zostawić możliwość "mrugania")

Sama instalacja naprawdę plug&play tzn. wszystko pasuje, wpinamy w oryginalne wtyczki i ... działa.
Miejsce instalacji i sposób zupełnie improwizowany, ludzie jak montują xenony nie chwalą się dokładnie gdzie je umocowali stad też i moja improwizacja. Plastikowe opaski sztuk kilka w różnych rozmiarach i kolorach jak widać po odpowiednim przypięciu i naciągnięciu (oczywiście finalnie końcówki są obcięte) bardzo dobrze, stabilnie trzymają elementy zestawu. Wszystko przymocowane do stelaża czaszy. Po pierwszej jezdzie i kilku dziurach... zestaw nie wykazuje żadnych nieprawidłowości montażu - jeśli takowe się pojawią to będę poprawiał. Ważne także jest, że kierownica przy maksymalnych skrętach nie dotyka kabli dzięki czemu nie ma zagrożenia, że coś się np. przetrze.

ihost_1330622076__001instalacjaxenon.jpg

ihost_1330621602__007instalacjaxenon.jpg

ihost_1330621609__008instalacjaxenon.jpg

ihost_1330621616__009instalacjaxenon.jpg

ihost_1330621627__010instalacjaxenonv.jp

ihost_1330621636__015instalacjaxenon.jpg

ihost_1330621646__017instalacjaxenon.jpg

I teraz... jak to świeci?
Ano tak jak powinien świecić każdy pojazd. Jasno i w miarę daleko. Piszę w miarę gdyż z tego co widzę mam poprawnie ustawione światło nie pada ono na jadące z przeciwka samochody (nikt nie mrugał) a podczas jazdy granica światłocienia jest wyraźnie widoczna na jezdni. Oczywiście ostateczne ustawienie muszę zweryfikować i ewentualnie skorygować ustawienie świateł. Nareszcie jadąc po ciemnej drodze WIDAĆ to co jest przed motocyklem. Takie były założenia. Do wrzucenia pozostaje jeszcze postojówka LEDowa o zbliżonym białym świetle do xenona.

A cała reszta.... jak to mówią .... wyjdzie w praniu.
1 zdjęcie - dłuższy czas naświetlania, reszta normalnie.

ihost_1330621682__025instalacjaxenon.jpg

ihost_1330621673__024instalacjaxenon.jpg

ihost_1330621663__018instalacjaxenon.jpg

Kontruktywne komentarze co do samego montażu mile widziane.

• Upvote 2

dziękując autorowi za opis,

zachęcamy gorąco również innych forumowiczów do opisywania swoich czynności serwisowych z fotkami przy swoim Bandicie - aby inni również mieli z tego pożytek.

Temat przeniesiono do Baza Wiedzy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.