Skocz do zawartości

Optymalne Przełożenia

chriss
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Pany, podjąłem decyzję: Zmieniam przełożenia, żeby moto miało większe jebnięcie.

Jako, że rzadko jeżdżę powyżej 200 km/h, bardziej interesuje mnie pełna pipa na poszczgólnych biegach.

Seria jest 15-45, jeżdżę na 14-45.

Co chcę uzyskać? Co najmniej na 2 biegu żeby b12 podnosił się za gazem, trójeczka mile widziana smile.gif

Moto często używane w mieście i na krótkich trasach, więc jak będę jeździł tymi samymi prędkościami co dotychczas, tyle, że obroty będą wyższe o 1000-1500 to luz.

Na kole latam tylko z klamy, ale fajnie byłoby podnieść sprzęta przy mniejszej prędkości niż 4,5 tys obr na 2 biegu czasami.

Chciałbym, żeby było "użytkowo", do 180 km/h ma być grubo, z zapasem mocy jeszcze na wyższe prędkości.

Nie będę kupował kilku zębatek żeby przetestować, tylko zdam się na rady i intuicję.

Myślałem o 14-48, co Wy na to, drogie Bravo ?

• Odpowiedzi 50
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Daniel

7

• chriss

9

• Kruk

8

nie powiem Ci dokladnie ile zebow na zdawczej x zbiorczej ma byc, ale jesli chcialbym dobrac sobie odpowiednie przelozenie to:

1) wyliczyłbym sily napedowe na danym biegu (1, 2, 3) przy obrotach. teoria

2) przeniósłbym sile na odpowiednio wyzszy bieg / nizsze obroty, ktora Cie w tej chwili "podnosi" na kolo

3) na podstawie ratio dobralbym zębatki

a przynajmniej jakoś tak bym kombinowal. i wydaje mi się, że akurat gearingcommander to srednio przydatny moze byc.. raczej tak kontrolnie - ile top-speeda stracisz i zmiane dlugosci lancucha chyba wyliczy..

Edytowane przez Daniel

to jeszcze jako ciekawostke podam, ze wyliczylem to u siebie w B12,5..

i tak, zeby na kolo przy 2500rpm i 2 biegu poszlo tyle samo Niutków co idzie przy tych samych obrotach na 1 biegu, musialbym zmienic zebatki: 43/18 -> 60/18 (lub 47/14)..

chriss już masz 14/45? Ja mam 15/45 .Jakaś odczuwalna zmiana przy przejściu z 15 na 14?

Natomiast spotkałem się z opinią że tylniej zebatki tak naprawde tykać się nie powinno .Nie znam uzasadnienia ale spotkałem się z tym kilkakrotnie .

Jak dla mnie to lepiej zmieniać tył, ponieważ ma więcej zębów i mniej się zużywa. Jak z przodu zrobisz 13 to zniknie po 5 tys. km.

Jak dla mnie to lepiej zmieniać tył, ponieważ ma więcej zębów i mniej się zużywa. Jak z przodu zrobisz 13 to zniknie po 5 tys. km.

ilość zębów ma się nijak do szybkości zużywania zębatek .Natomiast z tego co pamiętam kombinacja przy tylniej może wpływać negatywnie na zużycie łańcucha .

ilość zębów ma się nijak do szybkości zużywania zębatek .Natomiast z tego co pamiętam kombinacja przy tylniej może wpływać negatywnie na zużycie łańcucha .

zmniejszajac o jeden ząbek z przodu, zebatka zamiast 1516 razy obroci sie 1625 na 1 kilometr. wiec ma znaczenie.

poza tym przy mniejszej zębatce z przodu zmniejsza sie liczba zazębień, zwiększa "ugięcie" łańcucha..

tez mi sie wydaje, że zdrowiej zwiększać tyl - jedyny minus to duuzo więcej łancucha trza.

Edytowane przez Daniel

ilość zębów ma się nijak do szybkości zużywania zębatek

a to niby dlaczego? Przecież jak ma mniej zębów to ma mniejszą średnicę, czyli musi się szybciej kręcić. Na jeden obrót koła wypadnie 6 obrotów zębatki zamiast 5 (przykładowe liczby) a jak się częściej zazębia to się szybciej zużywa. Ale to tylko moje zdanie.

ok ale nie jest to drastyczna zmiana albo inaczej ...mniej drastyczna niż zmiana z tyłu dla łańcucha .Oczywiście zaznaczam że nie jestem w stanie przypomnieć sobie uzasadnienia tej koncepcji natomiast spotkałem się z nią wielokrotnie .Krynio czy to nie ten gsxf w Łowiczu ma pokombinowane z tylnią zebatką i podczas jazdy na trasie idzie o***jeć ?

Interesuje mnie sytuacja przy zmianie z przodu z 15 an 14...jaki jest efekt ?

Edytowane przez KravMaga

przy zmianie 15 na 14, motocykl staje się żywszy, jest tak jakby odblokowany, zmiana długości przełożeń niewyczuwalna.

Gearingcommander pokazuje że przy 14/48 starczy 110 ogniw, czyli seryjna długość. Ale gdyby co to mam jeszcze 2 ogniwka mojego DIDa ;)

przy zmianie 15 na 14, motocykl staje się żywszy, jest tak jakby odblokowany, zmiana długości przełożeń niewyczuwalna.

Gearingcommander pokazuje że przy 14/48 starczy 110 ogniw, czyli seryjna długość. Ale gdyby co to mam jeszcze 2 ogniwka mojego DIDa ;)

a przy zmianie na 14 coś kombinowałeś z łańcuchem ?

nic, zostało 110.

Gearingcommander pokazuje, że przy przełożeniach, na 0które się zdecydowałem przed chwilą, czyli 15/50 pozostaje 110 ogniw. JAk to możliwe ?

Gearingcommander pokazuje, że przy przełożeniach, na 0które się zdecydowałem przed chwilą, czyli 15/50 pozostaje 110 ogniw. JAk to możliwe ?

oska pojdzie do przodu na regulatorze o 2,2 cm.. jakbyś chcial zostawić ja na miejscu to musisz te 2 ogniwa dolozyc.

ok ale nie jest to drastyczna zmiana albo inaczej ...mniej drastyczna niż zmiana z tyłu dla łańcucha .Oczywiście zaznaczam że nie jestem w stanie przypomnieć sobie uzasadnienia tej koncepcji natomiast spotkałem się z nią wielokrotnie .Krynio czy to nie ten gsxf w Łowiczu ma pokombinowane z tylnią zebatką i podczas jazdy na trasie idzie o***jeć ?

Interesuje mnie sytuacja przy zmianie z przodu z 15 an 14...jaki jest efekt ?

tak, kumpel mial w gsxfie 7,5 -2 zabki z przodu. z tylu seria.

z tego co opowiadal, nie dalo sie jezdzic. ucinalo strasznie Vmax.

wrocil do serii. mowil, ze lepiej dodac z tylu, z przodu max -1 dac.

Ja jak kupiłem motocykl miałem 15-42 przy wymianie napędu założyłem taki jak w instrukcii czyli 15-45 i te trzy zęby z tyłu żadnej specjalnej różnicy nie zrobiły ani nie jest wyrywniejszy ani nie pali więcej nic. A na 2 szedł na gume z gazu nawet przy 42 z tyłu.

• 2 weeks later...

no to mam 14/50. jeszcze nie robilem pomiarow porownawczych bo dzisiaj tylko się "kulnąłem" ale jest "pałer jak c**j!"

• 2 weeks later...

Chriss, możesz dopisać "coś od siebie" w temacie?

Jak to lata, co ze spalaniem, jak zmieniły się obroty (przykładowo piątka i 120 na szafie).

Robiałeś jakieś pomiary z GPSem jak przekłamuje prędkościomierz?

I gdzie kupiłeś tą 50tkę?

Edytowane przez Kruk11

przy 140 km/h z GPSa mam 6000 rpm.

Przekłamuje o ok. 20 km/h, zapierdala jak zły.

2 bieg jest tak agresywny jak 1, na 3 z klamy idzie na koło, a 5 bieg jest taki elastyczny jak 3 w serii.

Spalanie: nie liczyłem, ale nie wzrosło jakoś drastycznie.

Zębatkę kupiłem na Larssonie.

aaaa, jechałem z kolegą na 2 banditach (on na moim, ja na jego I gen., więc licznik bez przekłamania) i kiedy ja jechałem 210, on przeleciał obok mnie z dosyć dużą różnicą prędkości ;)

Edytowane przez chriss

Znaczy 140 GPS = 160 budzik ?

Jakiej firmy ta zębatka?

Na aledrogo widzę, że dorobią zębatkę jaką sobie zarzyczysz, wycinając w stali "ploterem laserowym", tylko zastanawia mnie trwałość czegoś takiego i czy to co robi ESJOT, czy JTR ma jakoś wzmacniane zęby?

Masz 14/50 i łańcuch 110?

3 bieg, podnóżki, z gazu przy 6 tys rpm sam się podnosi :)

podnóżki

Co znaczy podnóżki, stałeś na podnóżkach? Przednich tylnych?

A jeszcze jedno pytanie, nie trzeba przerabiać osłony łańcucha przy takiej dużej zębatce z tyłu?

omg

tylnich kruk, chciałem tylko przypomnieć że przełożenia w b12 nijak się maja do b6,5

Nie wiem to pytam, tak?

Że 6,5 nie polata jak 12 to się domyślam ;)

W każdym razie interesuję się tematem, bo mam taką wizję, że chciałbym uzyskać "podobny" efekt - wali mnie Vmax, ale wypiard chciałbym mieć bez zmiany bajka B)