Skocz do zawartości

Angielska Lampa

Gość Danisz
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Może jest ktoś z Olsztyna lub okolic, kto pożyczyłby mi lampę przednią a właściwie tylko sam reflektor, żeby przejechać przez stację diagnostyczną, bo u mnie jest angielski i cepy na stacji nie chcą mi puścić przeglądu. Byłem już na trzech i zawsze się musieli dopatrzeć. Każda N-ka od rocznika '00 do '05 będzie pasować. Oddam w ciągu godziny czy tam dwóch.

Bardzo dobrze, że wymagają. Kupić lampę i po sprawie.

w którym miejscu jest to oznaczenie dokładnie,bo tez mam angola i chcialem sprawdzic czy lampa tez jest angielska czy moze juz była wymieniana?

Ja mam angielską lampę i po prostu linia światła czy tam snop światła jest "wysunięty" do góry w lewą stronę, na ścianie wygląda to mniej więcej tak -----\_________

a u nas powinno być tak ______/-----

ja tak mam w S-ce, czy tak samo jest w N-kach czy jeszcze czymś się różnią ?

Na szkle lampy powinna być strzałka przy oznaczeniu homologacyjnym. Jeśli w lewo - lampa dla ruchu lewostronnego.

Dokładnie. Jest oznaczenie na szkle (lub plastiku - zależy od rodzaju lampy).

Propo wymiany - nie jest tak wesoło. Sam jakiś czas temu szukałem zamiennika do swojej (też mam angielską) i lipa... Tzn. są zamienniki europejskie, ale z karbowanym szkłem co nie wygląda już tak okazale:). Jeśli chodzi o gładkie szkło (a raczej już plastik czy jakieś inne tworzywo) to już jest bez homologacji. Pewien sprzedawca pomagał mi kiedyś dopasować coś z katalogu niemieckiego, ale były to lampy o mniejszej średnicy. Także coś za coś:). Można też pokusić się o oryginał nowy lub używany (z tym jest baaaardzo ciężko).

Możesz też spróbować zrobić przegląd na innych stacjach, przecież nie musi być to stacja z Twojej miejscowości.

Edytowane przez mały

Najprościej byłoby kupić europejską lampę i mieć z bani (dobre rady zawsze w cenie), ale tak jak zaznaczył kolega Mały, z oryginalną jest kłopot natomiast jakiejś tandety od chińczyków to raczej wolałbym nie wozić, bo to od razu widać z daleka i byłoby mi bez przerwy wstyd.

ja tak mam w S-ce, czy tak samo jest w N-kach czy jeszcze czymś się różnią ?

Lampa czy to w S-ce czy w N-ce jak angielska to na lewo świeci wyżej, w normalnych krajach na prawo, co by doświetlać pobocze i taka różnica. W S-ce podobno można sobie to narzeźbić na biurku w domu i będzie świecić prawidłowo, natomiast w N-ce lustro ma inne załamania i zostaje tylko wymiana. Ja akurat po nocach nie latam a w dzień i tak na drogowym jeżdżę bo lepiej mnie widać, więc co za różnica. Jakby ktoś pracował na stacji diagnostycznej to zapraszam na wódkę... ;)

Edytowane przez Danisz

Możesz zawsze wstawic lampę z rocznika 95-00. Jest bardziej dostępna i montowano taką w GSF GS i SV ważne żeby miała średnicę 19,5 cm .Powinna pasowac po 2000 roku.

albo pokombinować z przełożeniem bebechów z tej : http://polishbanditcrew.pl/topic/9020-sprzedam-lampe-przednia-175cm/

tylko nie wiem czy aktualne ale warto zapytać ;)

Edytowane przez baldhead