Skocz do zawartości

Zbiornik Paliwa - Wyciek Paliwa Z Wężyków

Gość Reed
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,
po ostatnim tankowaniu zauważyłem, że z odwadniacza (nie wiem czy to dobra nazwa) kapie sobie płyn. Niby nic wielkiego, wszak padało chwilę wcześniej, ale zapach tej wody, był taki....benzynowy. Nic to, zostawiłem na parę godzin, mając nadzieje, że jaka kropla lub dwie benzyny się dostały do wew. częsci baku. Ale następnego dnia, plama pod motocyklem była na tyle duża, że zwątpiłem. Otworzyłem bak a tam 1/3 zawartości wykapała. To raczej wygląda na dziurę w wew. cześci baku no nie? Nie ma innych opcji? Da się to jakoś załatać, czy czeka mnie wymiana baku?

• Odpowiedzi 50
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Kondzio

4

• Sowa

5

• patryq

3

Top Posters In This Topic

Posted Images

Hej,

po ostatnim tankowaniu zauważyłem, że z odwadniacza (nie wiem czy to dobra nazwa) kapie sobie płyn. Niby nic wielkiego, wszak padało chwilę wcześniej, ale zapach tej wody, był taki....benzynowy. Nic to, zostawiłem na parę godzin, mając nadzieje, że jaka kropla lub dwie benzyny się dostały do wew. częsci baku. Ale następnego dnia, plama pod motocyklem była na tyle duża, że zwątpiłem. Otworzyłem bak a tam 1/3 zawartości wykapała. To raczej wygląda na dziurę w wew. cześci baku no nie? Nie ma innych opcji? Da się to jakoś załatać, czy czeka mnie wymiana baku?

Witam.

Czy to kapie z wężyka airboxa? czy z przelewu?

Nie bardzo wierzę w dziurawy zbiornik...

Mi to wygląda na nieszczelny kranik. Może się podwiesił, może coś podeszło pod zaworek, może membrana pękła???

Sprawdź czy nie masz przypadkiem paliwa w oleju.

pozdrawiam

nezka

Witam.

Czy to kapie z wężyka airboxa? czy z przelewu?

Nie bardzo wierzę w dziurawy zbiornik...

Mi to wygląda na nieszczelny kranik. Może się podwiesił, może coś podeszło pod zaworek, może membrana pękła???

Sprawdź czy nie masz przypadkiem paliwa w oleju.

pozdrawiam

nezka

Chodzi dokładnie o wężyk nr 16:

http://moto-fiszki.pl/?cat=237545&model=6462&rok=1997&marka=4

Z angielska to "Fuel tank water drain hose"

Wychodzi toto z prawej tylnej strony baku.

chyba to będzie odwodnienie korka wlewu paliwa;) może korek nie uszczelnia do końca baku i gdzieś tam sie waha przedostaje i cieknie tym weżykiem

Edytowane przez baldhead

chyba to będzie odwodnienie korka wlewu paliwa;) może korek nie uszczelnia do końca baku i gdzieś tam sie waha przedostaje i cieknie tym weżykiem

To miało by sens, chwile po zatankowaniu, gdy jest zatankowane pod kurek. Natomiast przy stanie napełnienia 3/4 już się nie powinno dziać (kapać).

Dmuchne w przewód zapychając w tym samym czasie dziurkę koło wlewu i zobacze czy pojawiają się bańki w głównym zbiorniku.

Tez uwazam ze to przez uszczelke pomiedzy kranikiem a bakiem Ci sp*****a benzyna. Tez mialem kiedys podobna sytuacje i zalewalo ladnie :)

Tez uwazam ze to przez uszczelke pomiedzy kranikiem a bakiem Ci sp*****a benzyna. Tez mialem kiedys podobna sytuacje i zalewalo ladnie :)

Po powrocie z pracy zajrzałem do baku i to co zobaczyłem.

Rozwiązałem węzyk (co by nie kapało), spuściłem odobinę paliwa, które pozostało w przewodzie (jakiś 50-100ml) i nic więcej nie wyciekło (na liczniku jakieś 160km po zataknowaniu)

Zapchałem dziurkę pod korkiem i dmuchnąłem z drugiej strony - w wężyk. Żadne bąbelki nie wyszły z benzyny (niby logiczne, skoro nic więcej się dziś nie ulało). Pozostały dwie opcje (wg mnie), albo jest jakiś przeciek powyżej obecnego poziomy paliwa, albo tak jak pisze Aeternus, owa uszczelka (gdzie jej szukać)?

• 1 year later...

Siemano od niedawna zaóważyłem ze jak naleje paliwa do pełna po sam korek ale się nie wylewa jeszcze to leci mi paliwo z odpowietrzenia przejadę z 40 km dalej cieknie dopiero jak będzie 3/4 zbiornika to nie cieknie przez noc potrafi z 0,5l zlecieć muszę butelkę podstawiać;/

Siemano od niedawna zaóważyłem ze jak naleje paliwa do pełna po sam korek ale się nie wylewa jeszcze to leci mi paliwo z odpowietrzenia przejadę z 40 km dalej cieknie dopiero jak będzie 3/4 zbiornika to nie cieknie przez noc potrafi z 0,5l zlecieć muszę butelkę podstawiać;/

Witam.

a może zaÓważyłeś z którego to odpowietrzenia ci leci? ... który to wężyk? bo może ci wali przez air box i masz pełno paliwa w oleju?

pozdrawiam

nezka

Od zawsze tak było ? Znaczy jak wcześniej tankowałeś do pełna, o ile kiedyś tankowałeś do pełna :P

Edytowane przez Kondzio

To masz dziurawą rurkę od przelewu. Jedynie co możesz zrobić to zlać paliwo, wypłukać zbiornik i zawieźć to szpeca co Ci ładnie wylot od przelewu zamosiądzuje.

Ale żeby dostać sie do tej rurki to trzeba bak rozpruwać?? bo jak tak to nie będę lał do pełna:d

Edytowane przez MATI766

żeby ją załatać w środku trzeba pruć, ale wystarczy ją od spodu załatać i po sprawie. Co to za jazda w dalsza trasę jak nie można zalać do pełna ? Na upartego można to zrobić klejem dwuskładnikowym do stali.

Ale od spodu :D czasem nie wlewaj od góry do przelewu :P

• 6 months later...

Witam wszystkich. Odkopałem ten temat bo mam to samo co Reed, tylko że ja stwierdziłem, że rurka w zbiorniku ma jakąś dziurkę i od połowy zbiornika około wycieka paliwo rurką za silnikiem. Rurkę zagiąłem i paliwo przestało się lac :usmiech: . Tylko problem jest nadal taki, że woda z okolic korka wlewu tą samą dziurką wewnątrz zbiornika dostaje się z pewnością do paliwa w baku :zniesmaczony: . Czy można zatkac ten otwór od przelewu obok korka wlewu? Czy spełnia on też funkcję odpowietrzenia, czy tylko odprowadzania wody? Pozdrawiam

Nie widzę problemu w zatkaniu odprowadzenia przelewu (chyba miedziana rurka ciagnaca się od otworu wokół wlewu - pod bak). w harleyach nie ma często nawet takiego przewodu przelewowego. w Japończykach jest to brdzo wygodna rzecz.

Nie powinno przeszkadzać.

Ale ten przewód nie powinien przeciekać (rurka wewnątrz baku). Albo uszkodzenie mechaniczne, albo pruchno w zbiorniku.

Proponuję, puki zimno, zlać paliwo i dokładnie zbadać przyczynę przed wiosną, bo jeśli rurka wewnątrz uszkodzona, to nalezałoby zatkać ją z dwóch stron w baku, aby ewentualnie woda podczas żęsistego deszczu nie wlewała się do baku od góry, a paliwo od dołu.

Edytowane przez Pitusb

Czy spełnia on też funkcję odpowietrzenia, czy tylko odprowadzania wody?

Nie przygladalem sie temu dokladnie ale tak na chlopski rozum ona chyba spełnia rowniez role odpowietrznika.

Paliwo zlane bo w baku cholernie dużo rdzy i rdzawego mułu było. Zbiornik odrdzewiony został i zanim zamontuję chciałem tą kwestię z tą rurką wyjaśnic. Specjalnie w tym celu zaopatrzyłem się w mikrokamerkę i wprowadziłem ją do baku, aby oserwowac, jaki będzie efekt po wstrzyknięciu w górny otwór benzyny. Większośc wylała się na dole oczywiście, ale rurka wewnątrz od połowy się zapociła. Wizualnie nie widac uszkodzeń.

Piwko:

"Nie przygladalem sie temu dokladnie ale tak na chlopski rozum ona chyba spełnia rowniez role odpowietrznika."

No mnie się wydaje, że właśnie nie, bo co miałaby ta rurka odpowietrzac, skoro w baku powinna byc szczelna, więc powietrze i tak się do niej nie dostaje, aby mogło byc odprowadzone. W moim przypadku akurat spełnia ona taką rolę, ale nie byl to pewnie zamysł konstruktora. :usmiech:

Edytowane przez zzrafi

• 4 months later...

Mam mały problem Kilka dni temu zauważyłem plamy benzyny w garażu na glebie. Wyciekała z jednego z wężyków, które wiszą koło tłumika. Wężyk który jest za to odpowiedzialny idziewprost od baku. Od spodu baku, przy kanapie jest przymocowana płytka i tam są umiejscowione 2 wężyki ( grubszy i cieńszy) i dwa kabelki. I cieknie z grubszego wężyka. Macie pomysł dlaczego?

Dodam że po tym jak moto stoi całą noc jest spora plama.

I jak jest gdzieś podobny temat to dajcie linka - przeczytam

Po Twoim opisie wnioskuje, że kapie Ci z wężyka który prowadzi do kanalika przelewowego w baku...może tankowałeś pod sam korek?