Skocz do zawartości

Wymiana Oleju Szkodzi?

Gość kaszczu
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Tak czytam i czytam i niestety potwierdza się, że jest sporo osób, których stać tylko na zakup pojazdu, ale na obsługę to już niesety niestarcza.

A potem płacz i zgrzytanie zębów jak mechanior rzuci ceną za naprawę, bo 200 stów na olej się żałowało, bo 700 na rozrząd to fortuna, a kto wymienia płyn chłodzący albo hamulcowy. Po to jest system planowo-zapobiegawczy (przewidziane OT), żeby nie skrócić żywotności zespołów pojazdu. Niestety coraz więcej osób użytkuje pojazdy w systemie reakcyjnym, czyli jak się spie..... to naprawimy. Tylko należy pamiętać, że samochód czy motocykl to skomplikowana maszyna a jej zespoły są ze sobą połączone i nadmierne zużycie lub uszkodzenie jednego z nich może pociągnąć za sobą awarię innego współpracującego z nim. Ale co tam, w razie czego lekko się podpicuje i jakiś jeleń zawsze się trafi i kupi paździerz. Przecież to Polska.

I gratuluje tym, którzy nie wymieniają oleju lub leją nie wiadomo co do silników z hydraulicznymi popychaczami i mają taki muł jak na zdjęciach.

A tu kilka kilka fotek z warsztatu.

post-90-0-39124200-1315932613_thumb.jpg

post-90-0-06994400-1315932675_thumb.jpg

post-90-0-73019100-1315932690_thumb.jpg

Edytowane przez Tomo
  • Upvote 1

No jakos srednio mi sie chce wierzyć,że tak może wygladac silnik po uzywaniu oleju motocyklowego(niezmienianego czesto).

Swego czasu zakupiłem kawe od szwagra, przez 3 -4 lata nie zmienial oleju, zalany był zwykłym lotosem samochodowym.

Motocykl miał juz nalatane ok 100tys, i pottrzebował pilnej wymiany pierscieni, przy okazji rozebrałem cały silnik.

Niczego tam nie było, czysciutki jak z fabryki, zero jakiś luzów , osadu brudu itp :P

Cały Twój post to totalna bzdura. Wymiana oleju przed odsysanie to przede wszystkim raz dwa, szybko, czysto i zrobione..a Ty wyjeżdżasz z jakimś urwanym gwintem nie wiedzieć kompletnie po co, co ma jedno wspólnego z drugim ? Twoja kolejna teoria o nie wymienianiu oleju tylko dlatego że się zalało droższy albo dla tego że się robi duże przebiegi to kolejna bzdura..żadna to oszczędność, jeśli kogoś stać na (tak jak napisałeś) nowszy samochód to nie będzie ryzykował dla 200zł wizyty w serwisie. Za całokształt dostałeś minusa żeby nie pisać tego posta którego właśnie pisze, po to to jest. I tak, miałeś dostać minusa za to że według mnie piszesz bzdury. Dziękuje

Pozwolę sobie na OT.

Jakbyś się nie pienił bo cie ktoś wkurzył i czytał ze zrozumieniem to byś zauważył, że odpisałem dla KravMaga dlaczego ktoś robi wymianę oleju przez odsysanie, a nie przez wykręcanie śruby spustowej [przykład był podany z własnego doświadczenia]. Nigdzie nie napisałem, że jedno jest lepsze lub gorsze od drugiego w szczególności, że osobiście olej wymieniam w serwisie i mi rybka którą metodą to robią. Powiedz mi też gdzie stawiam jakieś teorie na temat nie wymieniania oleju bo się zalało drogi. Każdy robi po swojemu, zalewa olej taki jaki uważa, a skoro Ty uważasz, że piszę bzdury to czytaj tematy omijając moje posty. Znam ludzi co nawet nie sprawdzają stanu oleju i zacierają w ten sposób silniki, znam takich co 1-2x w tygodniu sprawdzają poziom oleju, znam też takich co wymieniają jak im się chce i takich co robią to jak zaleca serwisówka co sam robię.

Szerze to takie tematy są zbędne bo opinii będzie tyle ilu użytkowników, a niektórym może coś uderzyć do głowy i zaczną się niepotrzebnie denerwować. Wrzuć na luz Wojtecki :D

Pozwolę sobie na OT.

Jakbyś się nie pienił bo cie ktoś wkurzył i czytał ze zrozumieniem to byś zauważył, że odpisałem dla KravMaga dlaczego ktoś robi wymianę oleju przez odsysanie, a nie przez wykręcanie śruby spustowej [przykład był podany z własnego doświadczenia]. Nigdzie nie napisałem, że jedno jest lepsze lub gorsze od drugiego w szczególności, że osobiście olej wymieniam w serwisie i mi rybka którą metodą to robią. Powiedz mi też gdzie stawiam jakieś teorie na temat nie wymieniania oleju bo się zalało drogi. Każdy robi po swojemu, zalewa olej taki jaki uważa, a skoro Ty uważasz, że piszę bzdury to czytaj tematy omijając moje posty. Znam ludzi co nawet nie sprawdzają stanu oleju i zacierają w ten sposób silniki, znam takich co 1-2x w tygodniu sprawdzają poziom oleju, znam też takich co wymieniają jak im się chce i takich co robią to jak zaleca serwisówka co sam robię.

Szerze to takie tematy są zbędne bo opinii będzie tyle ilu użytkowników, a niektórym może coś uderzyć do głowy i zaczną się niepotrzebnie denerwować. Wrzuć na luz Wojtecki :D

No a ja sie tak zastanawiam,czy szkodzi np. to że ktoś po spuszczeniu oleju, przedmuchuje jeszcze silnik, przez wlew olejowy, powietrzem pod cisnieniem??

No a ja sie tak zastanawiam,czy szkodzi np. to że ktoś po spuszczeniu oleju, przedmuchuje jeszcze silnik, przez wlew olejowy, powietrzem pod cisnieniem??

a po co ? Tak szczerze to pierwszy raz spotykam się z takim pytaniem :)

Co do wymiany oleju czy nie wymieniania jak wygląda silnik itd. itp.

Napiszę tak

Jak dbasz tak masz.Uważać też trzeba co by nie zagłaskać.

Podstawową zasadą jest SYSTEMATYCZNE dbanie o podzespoły.Olej wymieniać co zalecany przebieg lub raz w roku.Wiadomo jak tam zrobisz tysiąc więcej korba nie wyskoczy :)

Oprócz wymiany oleju co w motocyklu wiąże się z kosztem około 100-400zł zależnie od stosowanego oleju /filtra i czy robiliśmy sami czy serwis. ważne jest SPRAWDZANIE też innych elementów-łożyska,śruby,elementy gumowe,elektryka.

Znam takich co samochodem bez wymiany oleju tylko na dolewkach zrobili prawie250 tyś. co z tego jak samochód staną na autostradzie i trzeba było zapłacić za holowanie a potem za wymianę silnika.(teraz właściciel wymienia olej regularnie)

Wygląd silnika motocyklowego w środku nawet zaniedbanego ma się ni jak jak do fotek przedstawionych wyżej.No chyba ze wodniak i uszczelka strzeli wtedy wiadomo masło w silniku.A tak silnik wygląda czysto.Ilości osadu są minimalne ale niestety zużycie powierzchni ruchomych ogromne.

Sorki za off, ale...

Dlaczego w motocyklach nie stosują "hydraulicznych popychaczy", tudzież szklanek?

Edytowane przez Kruk11

skoro temat poszedł w offtop i raczej został wyczerpany merytorycznie to zamykam.

Jak ktoś chce otworzyć to proszę o PW z rzeczowym uzasadnieniem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.