Skocz do zawartości

Bandit Nie Pali - Problemy Z Elektryką - Akumulator, Rozrusznik, Świece, Przewody I Czujniki

Gość Kamil Krawczyk
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

chwila, to nie kreciles go jeszcze "z kabli" podlaczonych do aku od puszki ?

Nie bo boje się, że coś się usmaży, tylko jak wymontowałem i naglądnąłem rozrusznik to podłączyłem go ale nie montując go z powrotem, dusze start i kręcił a jak już zamontowałem to kiepsko kręcił ;/

Tak to możesz - przepchaj na luzie a na biegu moto i sobie porównaj. Nic Ci się nie usmaży - na moje siedzi Ci aku i tyle

To do dzieła, bo my tu gdybać możemy, a mechanika to nie jest praca teoretyczna

ja miałem tak samo, aku wydawało się być git i w stanie spoczynku miał 12.3V a jak kręciłem to spadał do 9.2 V i niżej, i mogłem sobie kręcić, nowe aku i wszystko działa jak powinno.

Bo ogólnie moto odpala ale cholera ten rozrusznik nie kręci tak jak powinien

Chyba żartujesz :lol:

to w końcu jak to jest:

rozrusznik kręci słabo ale kręci.

przy rozruchu jest spory spadek napięcia.

gasną kontrolki

a silnik odpala

CUDA :blink:

Będzie zdalna operacja na otwartym sercu ;)

jj

ile ma lat ten akumulator ? ile ma napiecia po naladowaniu ?

pewnie jest do wywalenia skoro laduje sie tak slabo.

Zakrec go na kablach z puszki i jak bedzie lecial szybko to kup nowe aku.

Podłącz kablami akumulator od auta do akumulatora w moto jak nic odrazu mu sie poprawi.

A jeszcze jedno ładowałeś go przez okres zimowy.

Edytowane przez sławek

od 10 postow powtarzamy Ci abys podlaczyl aku do puszki i sprobowal.

Jak sie boisz ze puszka wybuchnie albo garaz wyleci na Marsa to oddaj po prostu moto do mechanika i po sprawie.

Ale lecicie po koledze.

Bezpieczne podłączenia obcego aku do motocykla wygląda tak

Plus aku dawcy (aku samochodowe) do plusa akumulatora motocykla

Minus aku dawcy do masy na motocyklu - silnik rama itp.

Kręcimy rozrusznikiem i wiemy czy jest ok czy nie.

Jeżeli źle podłączymy kable (coś nie będzie kontaktowało) po prostu nie zobaczymy różnicy w kręceniu rozrusznika :)

W takim podłączeniu nic się nie stanie ani z moto ani z samochodem.

PS.Jeszcze możesz sprawdzić aku jak masz miernik w następujący sposób.

Podłączasz miernik do aku i patrzysz jakie napięcie .Naciskasz rozrusznik i napięcie spada .Jaka jest wtedy wartość.Jeżeli poniżej 12V aku do wymiany.Proste bez bajerów i stresu

• 3 months later...

Witam

Bardzo możliwe że był już taki problem ale moja "szukajka" nie znalazła :(

Panowie - złożyłem w końcu swojego Bandyte po mojej Wrześniowej przygodzie z TIRem i wszystko grało jak ta lala, pośmigałem sobie cały dzień i na wieczór jak już chciałem odstawić Moto do garażu to zastrajkował...

Kontrolki się świecą (luz i oliwa) , stracił kierunki no i nie reaguje na guzik startera - to co udało mi się sprawdzić, to przełączniki na prawej stronie kierownicy działają (są przejścia) ... dalej poleciałem pod siedzenie i tam jest po lewej stronie motoru taka kostka/przekaźnik do której dochodzi bezpośrednio kabel od AKU i wychodzi takiż sam gruby do rozrusznika ...z tego co zauważyłem to chyba w tym miejscu nie ma przejścia ( chciałem odpalić moto na krótko czyli przez zwarcie tych 2ch grubych kabli, rozrusznik kręci ale nie odpala) czy ktoś zna sie na tyle aby pomóc mi w szukaniu problemu - gdzie i co mam rozebrać/ sprawdzić żeby być na 100% pewnym co może być zepsute i nie wymieniać po kolei wszystkich układów elektrycznych :( ?

Prosiłbym odpowiedź, bo moto stoi pod chmurka a do garażu mam hektar żeby go pchać :/

Z góry dziękuje za odpowiedzi

Tak.Wymień bezpiecznik.

Masz gdzieś zwarcie na kablach i się spalił.

Tak.Wymień bezpiecznik.

Masz gdzieś zwarcie na kablach i się spalił.

Myślisz że rozbierałbym manetki i sprawdzał "przejścia" w przełącznikach bez uprzedniego sprawdzenia bezpieczników ? - aż takim tępakiem nie jestem ...

a sprawdziłeś wszystkie? nie tylko te w skrzynce.

Po drugie połącz na krótko czujnik klamki sprzęgła.Często pada.

Po trzecie czujnik kosy to samo.

A czy sprawdziłeś to ja nie wiem.Różni ludzie różne rzeczy tu piszą.I nie unoś się.Mogłeś napisać.Bezpieczniki Ok.Główny bezpiecznik OK

Czujnik klamki sprzęgła OK

Czujnik stopki OK

Rozkręcałem manetki nic nie widać.

Ty wiesz a my nie co robiłeś.

Zaczynamy zawsze od początku

jak stoi pod chmurką to mogę podlecieć pomóc ci go doholować do garażu. obejrzeć też mogę, może coś wymyśle :P