Skocz do zawartości

Bandit Nie Pali - Problemy Z Elektryką - Akumulator, Rozrusznik, Świece, Przewody I Czujniki

Gość Kamil Krawczyk
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Prując przewody natrafiłem na jedną nieodpiętą wtyczkę. Po jej odpięciu żarówka zgasła. Nie wiem co to jest i nie potrafię znaleźć tego na schemacie.

Czy zgasła bo przerwałem obwód czy znalazłem przyczynę?

https://polishbanditcrew.pl/uploads/imgs/ihost_1478344817__20161105_121121.jpg

Błędy w pisowni sponsoruje Tapatalk.

to chyba czujnik temperatury do podgrzewania gaźników

widzisz pracowaliśmy na złym schemacie tu masz schemat Twojej instalacji i ten czujnik rzeczywiście może wywalać bezpiecznik nr 3 ;)

Chyba rozwiazałeś problem ;)

28779c9782ee4a3ad750041318dcf1f4.jpeg

Edytowane przez baldhead

Anglik ? Miałem tak samo rok temu przy podobnych temp. Czujnik temperatury od podgrzewania gaźników( taka pchełka na dwóch kabelkach). Wypiąłem i problem rozwiązany

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka 

Trzeba było mnie słuchać na początku :D Mówiłem, że to jest problemem :P

• Upvote 1

no widzisz jak ma jakąs inna instalacje niż powinien mieć  to stąd problemy :D

Trzeba było mnie słuchać na początku :D Mówiłem, że to jest problemem :P

Zasugerowałem się wypowiedzią @Grand'a, że nie mam instalacji do podgrzewania gaźników. Co prawda, napisał, że nie ma instalacji do podgrzewania, a nie czujnika temperatury :D ale to on składał mojego Bandziora praktycznie od podstaw i uznałem, że skoro tak pisze, to tak jest :)

Gdybym też dobrał sobie właściwy schemat, to przypuszczam, że znalazłbym problem na samym początku, a nie na końcu.

Najważniejsze, że problem rozwiązany i po wciśnięciu startera Bandzior zagadał jak trzeba :)

Mogę teraz spokojnie wstawić ogłoszenie do odpowiedniego działu.

Dziękuję wszystkim za pomoc :soczek:

kiedyś pytałem forum co to jest, dowiedziałem się ze to powinno być podgrzewanie gaźników. 

• 2 weeks later...

Mam ten sam problem, po włączeniu zapłonu wywala bezpiecznik "ignition", a też mam anglika, muszę odpiąć ten czujnik i zobaczę co się będzie działo :) Też już sprawdzałem wszystko i dalej mi upalało bezpiecznik.

Witajcie.

Mam taki problem. Otóż wczoraj podjechałem do pracy i nieopatrznie zostawiłem włączone grzanie manetek (tak, tak - tak kijowo mam podłączone że byle cieć przechodząc koło motoru może wcisnąć guzik i grzeje). Ale do rzeczy. 8h w pracy zdołało wyładować aku do cna. Dziś 8h w pracy ładowałem aku. Po pracy wkładam go do bandziora, a tam zero reakcji. Świeci się tylko kontrolka od luzu i nic więcej. Sprawdziłem miernikiem napięcie na aku i jest 12,5V. Ok. Przeszukałem na telefonie (stojąc przy motorze) forum. Myślę, pewnie tak jak w większości tematów chodzi o główny bezpiecznik. Sprawdziłem. Dla pewności wymieniłem na nowy. Sprawdziłem pozostałe też są ok.

Na tyle na ile pozwoliło mi oglądanie przewodów po ciemku z latarką czołową, przejrzałem czy aby nigdzie nic sie nie upaliło. Nic nie widzę.

Co może według Was być nie halo? Świeci sie tylko jedna jedyna kontrolka - luzu. A tak poza tym zero zapłonu, nawet światła nie świecą pomimo, że aku naładowany.

Aha, dodam, że akumulator ma jakiś miesiąc.

IMG3524JP_anpnrxr.jpg

Tylko ten element kilka głośno przy przekręceniu stacyjki. Co to jest?

Edytowane przez Chicken

Nie wiem, nie znam się ale może 12,5 V to on pokazuje bez obciążenia, a pod obciążeniem napięcie spada sporo niżej?

Myślę głośno bo niedawno miałem podobną sytuację z aku w DLu. Padł bo nie wiedząc kiedy, włączyłem halogeny (mają jakiś opóźniony zapłon i nie zauważyłem).

Po 24 h ładowania ładowarką z Lidla pokazywał mi 12,8 V ale po podłączeniu żarówki napięcie spadało momentalnie do 10,8 V. Gdy go włożyłem do motocykla, kontrolki zapaliły się ale rozrusznik nawet nie jęknął. Dopiero ładowanie go zwykłym prostownikiem przez 24 h spowodowało, że odżył.

Też o tym pomyślałem dlatego zrobiłem jeszcze jedną rzecz, o której zapomniałem napisać. Otóż próbowałem od kolegi z auta podpiąć motor na krótko. Ale zero reakcji. Nic. Jakbym nie przykładał napięcia i prądu.

Czujnik stopki sprawny?
Czujnik wciśniętego sprzęgła sprawny?
Wyłącznik zapłonu w dobrej pozycji?

Wyłącznik zapłonu w dobrej pozycji?

Były już takie przypadki na forum :D

Czujnik stopu w manetce szwankował od jakiegoś czasu. I wczoraj nie działał. Ale chyba nie była to jego wina. Bo według porad zworkę włożyłem w kostkę, która się do niej podpina i nie było stopu.

Czujnik sprzęgła - nie wiem.

Włącznik zapłonu na pewno w dobrej pozycji.

Nie stopu, a stopki - tej bocznej ;) 

Musi być złożona, żeby zakręcić, a jak czujnik padnie, to motur myśli, że jest cały czas rozłożona.

Tylko po co sprawdzać czujniki skoro nawet światła nie świecą, nawet kierunkowskaz nie mrugnie. Jedyne co ten moment mogę zrobić to zbadać napięcie przy próbie odpalenia. Czy spada, czy sie w ogóle zmienia. Nie mam prostownika lepszego niż z marketu żeby podłączyć. Choć skoro z kabli podłączonych do auta nie było rezultatu to musi być coś innego. Z drugiej strony co mogło pójść poza rozładowaniem aku przy włączonym grzaniu manetek? Dziwne.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

sprawdź czy masz w ogóle  napiecie na wszystkich bezpiecznikach

Sprawa rozwiązana. Nie wiem tylko, który kabel ale za dnia przepatrzylem wszystkie. Mocno poluzowany i taki nadlamany był czerwony od plusa ale prócz tego przy stacyjce tez żółty i niebieski były mocno przytarte i być może wilgoci dostawały. Dodatkowo suszarką przejechałem wszystkie kostki plus stacyjka. Dodatkowo kontaktem psoknąłem wszelkie styki: hamulec, sprzęgło i we wszystkich kostkach.

I odpalił od kopa. Podejrzewam że główna przyczyną był ten czerwony przewód. Gdyby nie to że był razem zaizolowany z kablem od manetek to bym tego za Chiny nie znalazł. Rozizolowałem i znalazłem.

Dziękuje Wam za zainteresowanie i wszelaką pomoc.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Były już takie przypadki na forum :D

Naprawdę? :D

Naprawdę? :D

Naprawdę, nawet gdzieś był filmik :D

Cześć, ciężko przejrzeć cały ten temat także przedstawię Wam mój problem.

W lecie mój Bandit jeździł i odpalał bez żadnego problemu. Teraz postał jakiś czas bez jakiegokolwiek ruchu i niestety nie chce odpalić. Akumulator nowy, świece nowe, paliwo dochodzi do świec. I właściwie brak pomysłu gdzie może leżeć problem. Cewki? Czy może jeszcze coś innego?

Przywitalniany zaliczona więc może ktoś ma jakieś pomysły? Lepiej by się spało wiedząc że Bandit stoi zdrowy w garazu;):)

Tak jak Walus pisze pierwsze na mi ute na pri potem ssanie i kręci najlepiej na naładowany aku. Jeśli napięcie spada poniżej 10 v jak kręcisz rozrusznikiem aku do wymiany