Skocz do zawartości

Bandit Nie Pali - Problemy Z Elektryką - Akumulator, Rozrusznik, Świece, Przewody I Czujniki

Gość Kamil Krawczyk
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

To na pewno nie aku. Bo wylaczyl sie w trakcie jazdy.

Teraz na pewno musi po tylu razach co go krecil a krecil na pewno :D naladowac. Ale to naszym problemem nie jest.

Dalej obstawiam na wezyki i bezpieczniki :)

Obadam te bezpieczniki bo cos mi sie wydaje ze to moze byc tego wina chodz myłem go tylko od dołu żeby ten olej zmyc i tam nie chlapałem.Specjalnie robiłem z tym olejem bo obiecałem dziewczynie że jutro gdzies sie przejedziemy, pogoda jest a tu znowu gafa :(

moze pod czas jazdy woda od pędu powietrza wpadła nie tam gdzie powinna i zrobiła małe bum i bezpiecznik nie działa

ale bezpiecznik raczej tez odpada bo zgasł by pewnie nagle .... a zaczynało go mulic sprawdź faktycznie iskrę na wszystkich świecach

a własnie ze może byc taki zbieg okoliczności. Miałem MZ co kupiłem swiece to lipa i lipa ja zadziałała to na 5 min i koniec a do dobre było jak działało co sie nabiegałem. Świece były do smieci a winna okazała sie wadliwa fajka

Iskra jest ale nie pali na wszystkie gary, mój brat badał jak jeszcze był ciepły i jeden był zimny ale iskra była we wszystkich. Czyli co zalany???to mam sie martwić czy tylko zostawić go na słonku i wszystko bedzie dobrze???

Niech sie wygrzewa. W moim to zawsze pomagalo. Ale raz jak konkretnie go zalalem to musialem z suszarka biegac :D

Bezpieczniki sprawdzales?

no i dzisiaj nadeszła wiekopomna chwila :lol: w końcu wygrałem nierówną walkę z AN125 i co się okazało nowa świeca zero efektu czyli nadal brak iskry pod ciśnieniem sprężania idąc za ciosem padło na cewkę zapłonową , po wymianie na nową (dobrana w sklepie od jakiegoś chinola 4T) skuter wreszcie odpalił :P

• 3 weeks later...

Na jesieni odstawiłem w pełni sprawne moto na zimowy sen. Przez pół roku stał w wolnostojącym nie ogrzewanym garażu - silnik nie był "przepalany".

Na wiosnę nie mogłem go odpalić (świece mokre) brak iskry. Po wygrzaniu świec, zwaleniu zbiornika, przeczyszczenia styków na cewkach dalej nic. W końcu za którymś razem (jakby przez przypadek) odpalił. Pracował poprawnie - przejechałem ze 30km i odstawiłem na tydzień do garażu.

Dzisiaj jako że było oficjalne rozpoczęcie sezonu postanowiłem wyruszyć z chłopakami. Moto odpaliło za drugim razu - myślę sobie "będzie git". Podjechałem na miejsce zbiórki, zgasiłem, mineło z 15min, wsiadam na moto i znów bida z nędzą. Rozrusznik kręci jak szalony silnik wogóle nie łapie. Może za dziesiątym podejściem odpalił. Myślę sobie "stukne traskę, wygrzeję świece będzie dobrze".

Przejechaliśmy z 50km - postój.

Gaszę a po chwili już go nie daje się odpalić. Kręcenie, pchanie - nic nie daje.

Wykręciłem świece - suche, czyste, brak iskry.

Po ostygnięciu silnika (ok 2godz) znowu kręcenie. Aku juz prawie na ostatkach sił. Przy którejś próbie słysze ze coś zaskakuje. W końcu odpala i pracuje prawidłowo.

Wracam do domu pełnym odniem - żadnych niepokojących objawów. Dojeżdzam do garażu. Gaszę żeby sprawdzić czy zapali - no i zgadnijcie :rolleyes:

Dupa blada - nie krzesa - brak iskry.

Sorki za to opowiadanie ale jestem mega wkurzony.

Liczę na Waszą pomoc.

Podejrzewam moduł (wziąłem do domu i wygrzewa się na grzejniku) lub cewki (ale czyzby obie naraz padły?)

Ktoś podpowie jak sprawdzić obie te rzeczy np multimetrem?

pytań ciąg dalszy: jak sprawdzasz iskrę? impulsator ciężko zabić, tak samo jak moduł i cewki, generalnie na Twoim miejscu kupiłbym kontakt spray i przeleciał absolutnie wszystkie kostki - to na początek. Iskra to jedno, natomiast:

Wykręciłem świece - suche, czyste, brak iskry.

Sugeruje inny problem - albo przypchany układ wolnych obrotów albo podparte zawory

Tydzień temu przeczyściłem styki na cewkach oraz świece. Nie wiem jakie jeszcze styki mogę przeczyścić. Dziś jak wyciągnąłem moduł to styki w nim jak nowe - zresztą wtyczka jest zaje.... szczelna.

Iskrę sprawdzam chyba normalnie - wykręcona świeca wciśnięta w fajkę dotyka śruby pokrywy zaworów (zresztą podpinałem też kabel rozruchowy do świecy a drugi koniec do śruby od masy)

"Układ wolnych obrotów" - nie wiem o co chodzi.

Odnośnie zaworów - na jesieni była robiona regulacja i synchronizacja gaźników

Edytowane przez daniello945

robiłeś zawory czy gaźniki? czy jedno i drugie?

przeczyść wszystkie kostki - te w lampie, pod zadupkiem itd. itp

sprawdź iskrę na jakiejś innej pewnej świecy

robiłeś zawory czy gaźniki? czy jedno i drugie?

przeczyść wszystkie kostki - te w lampie, pod zadupkiem itd. itp

sprawdź iskrę na jakiejś innej pewnej świecy

Robione były zawory i gażniki.

Jutro zabieram się za sprawdzenie wiązki i styków.

Pełen sukces :vroom:

Winny był impulsator (czujnik halla). Na zimnym pokazywał wartości jak w "manualu" a po rozgrzaniu odczyt zanikał.

Po wymianie pali jak dawniej - rozgrzany nawet bez dodawania gazu.

Ze względu na to że cena nowego czujnika w serwisie jest kosmiczna (861zł) zaryzykowałem w używany - mam nadzieję że szybko nie padnie.

Dzięki "qnerk" za pomoc :piwo:

witam, dziś poruszę jeszcze jeden temat. mianowicie od jakiegoś czasu w moim bandziorku `99 600S przy zimnym silniku po wciśnięciu startera następuje metaliczny trzask i blokada rozrusznika. ani razu nie zakręci tylko dzieje się to co opisałem wyżej. po tym nie da się już zakręcić rozrusznikiem, a po wciśnięciu startera słychać tylko dźwięk elektryki. następnie trzeba wyłączyć zapłon i odczekać chwilę aby ponowić próbę rozruchu. w trakcie jednego odpalania może się to pojawić 2-3 krotnie. na gorącym silniku nie ma takiego problemu problemu. co wy na to? blink.gif

to jednak nie rozładowany akumulator. trzeba zacząć szukać innej przyczyny,

blink.gif

mam gdzieś zregenerowany rozrusznik w piwnicy, więc jak coś to w dobrej cenie pójdzie...

Nie wysyłam za pobraniem- jesteś z Łodzi :P

Posiadam bandziora z 2007 ktory posiada immobilazer wczoraj robilem przy nim zadupek to wyciaglem akumulator nic wiecej nie rozlaczalem jak skonczylem zadupek to wszystko zlozylem tak jak bylo podpiolem akumulator i chcailem go odpalic zanim go zostawie na noc i tu jest problem jak przykladam te pierdo.lke do immobilazera zapiszczy wkladam kluczyk przekrecam swiatla zapala sie zegary sie podswietla i na wyswietlaczu pisze mi tylko "chec" i na tym koniec czy to moze byc wina tego ze odlaczylem akumulator i immobilazer zeswirowal i nie chce pozwolic zeby odpalil?? bo wczesniej po przkreceniu kluczyka bylo takie brezczenie pompka czy cos a teraz tego niema nie wiem co robic teraz

Edytowane przez Matys1989

szoter za szybko ;)

f8121af904.jpg

zdpb.jpg

Edytowane przez baldhead

o przepraszam nie zwróciłem uwagi na to obiecuje poprawę