Skocz do zawartości

Bandit Nie Pali - Problemy Z Elektryką - Akumulator, Rozrusznik, Świece, Przewody I Czujniki

Gość Kamil Krawczyk
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Nie badzcie tacy pewni ze to akumulator. Ok w wiekszosci przypadkach moze i tak ale np u mnie byl identyczny problem tylko ze wina bylo paliwo w tlokach :)

Miałem to samo w samochodzie i motocyklu, w samochodzie klemy były luźne, a w moto zaczęło się po "parkingówce" przewrócił się i też się klemy poluźniły. Więc jeśli akumulator jest naładowany to na 99% jest to wina klem.

Nie badzcie tacy pewni ze to akumulator. Ok w wiekszosci przypadkach moze i tak ale np u mnie byl identyczny problem tylko ze wina bylo paliwo w tlokach :)

No to jest hardcorowy przypadek :)

No to jest hardcorowy przypadek :)

Zgadza się. Jak po zimie to 99,9% że to padnięty akumulator. Te trykanie robi pewien układ pod siedzeniem. Jest on wspólny chyba wszystkim maszynom.

Więc jeśli aku nie ma siły na rozruch, to tryka coś tam - z początku myślałem kiedyś, że mi się to spaliło. A jaki wpływ ma paliwo w tłokach na trykanie tego układu - szczerze bladego pojęcia nie mam

Ano taki ze rozrusznik nie ma sily zeby zakrecic bo tloki sa zblokowane wiec sobie biedaczyna tryka :)

Ano taki ze rozrusznik nie ma sily zeby zakrecic bo tloki sa zblokowane wiec sobie biedaczyna tryka :)

U mnie w innej maszynce to nie rozrusznik tryka, a takie plastikowe pudełeczko wielkości pudełka od zapałek zakończone trzema wtyczkami :)

Tez znam to trykanie ;) Jak zostawilem manetki ogrzewane przed pracą a po pracy mocno się zdziwiłem ;)

Tez znam to trykanie ;) Jak zostawilem manetki ogrzewane przed pracą a po pracy mocno się zdziwiłem ;)

Dlaczego masz tak podłączone, że jak wyłączasz zapłon to manetki mogą grzać ? Przecież to jest morderstwo akumulatora. Ja bym zawsze zapominał wyłączyć :P

Dlaczego masz tak podłączone, że jak wyłączasz zapłon to manetki mogą grzać ? Przecież to jest morderstwo akumulatora. Ja bym zawsze zapominał wyłączyć :P

Montowalem je na wieczor przed dluzszym wyjazem. Chetnie przepne elektryke w odpowiednie miejsce, ale niestety srednio mam czas samemu poszukac co i jak. Jesli potrafisz mi to ulatwic, podajac jakies wskazowki to chetnie sie z nimi zapoznam.

Wiem, ze musze to kiedys zrobic ;) tylko jakos czasu bylo brak...

pod drodze plusa dajesz przekaźnik sterowany z postojówki - dwie szybko złączki, metr kabla i 4 wsówki + przekaźnik za 2zł

pod drodze plusa dajesz przekaźnik sterowany z postojówki - dwie szybko złączki, metr kabla i 4 wsówki + przekaźnik za 2zł

Tx, bede musial mocny przekaznik puscic :) bo jeszcze zlacze do zapalniczki jest :)

Podpinam się pod temat. Jest problem ze skuterem - Suzuki AN125 4T. Może będzie Ktoś miał jakiś pomysł dlaczego to DZIADOSTWO nie ma chęci odpalić . Tak po kolei to ten skuter ma kosmiczny przebieg 35k km , ale do rzeczy gaźnik wyczyszczony sprawdzony dopływ paliwa jest ok , iskra jest , sprężanie 9 bar czyli zawory i tłok z cylindrem ok , aby ta zaraza miała chęć się odezwać na sekundę trzeba jej zaaplikować dość sporą dawkę paliwa bezpośrednio w króciec od gaźnika co skutkuje potężnym strzałem zwrotnym z owego króćca sad.gif

Znaczy zapłon nie tam gdzie powinien :)

Co rozbierałeś ?

jak nie odpala to pierwsze co robisz to zmieniasz świece - iskre może mieć, ale gubi ją pod ciśnieniem - jest dość popularna przyczyna a tania i łatwa do wyeliminowania

Znaczy zapłon nie tam gdzie powinien :)

Co rozbierałeś ?

co do zapłonu to wygląda że jest we właściwym punkcie iskra , też pomyślałem pewnie zerwany klin na wale od magneta ale okazało się że jest ok a magneto ma znak GMP i kręcąc nawet ręką daje iskrę chyba że moduł zapłonowy na wyższej prędkości robi ten bałagan ale to raczej mało prawdopodobne jest

jak nie odpala to pierwsze co robisz to zmieniasz świece - iskre może mieć, ale gubi ją pod ciśnieniem - jest dość popularna przyczyna a tania i łatwa do wyeliminowania

właśnie wczoraj dzwoniłem do właściciela tego kalectwa aby nabył nową świecę , tylko że świeczki podmieniałem bo owy posiadacz tego skutera pod siedzeniem miał ich trzy sztuki , żadna z nich nie była nowa to fakt ale żeby wszystkie były trafione to za duży zbieg okoliczności raczej

właśnie wczoraj dzwoniłem do właściciela tego kalectwa aby nabył nową świecę , tylko że świeczki podmieniałem bo owy posiadacz tego skutera pod siedzeniem miał ich trzy sztuki , żadna z nich nie była nowa to fakt ale żeby wszystkie były trafione to za duży zbieg okoliczności raczej

Może być też tak jak u mnie w skuterze ostatnio. Sprawdzasz - jest iskra wszystko ok, ale jak ją wkręcasz okazuje się, że iskra ucieka gdy jest spora wilgoć jak ostatnio. Dopóki nie nagrzeje się i nie przeschnie za Chiny nie odpali z rozrusznika - iskra za słaba, słabej iskrze nie pomaga słaby już akumulator. Mnie ratuje na szczęście kopka, która potrafi jeszcze zmusić silnik do pracy na jałowych obrotach dopóki się nie zagrzeje. Przyjrzyj się może przy okazji kablom wysokiego napięcia

Witam.Motor kupile w styczniu, Bandit gsf650 sa k6 z 2006r. Wszystko grało i zrobiłem nawet na nim troche kilometrów tak na próbe(ok.150km.) Dzis wymieniłem olej, filtr oleju i swiece i umyłem go po tym.Myłem go oczywiście wcześniej:)i teraz moto nie chce odpalić, jechałem na nim 1 km i zaczynało go mulic jak by gazu nie miał a potem zgasł i już nie odpala. Co mogłem spierd.... w tym co robiłem ze on teraz nie odpala, prosze o pomoc moze za bardzo silnik woda obsikałem???

Sugerujac sie podobnymi prezyciami stwierdzam ze zalales go woda ;D

Sprawdz tez bezpieczniki pod kanapa bo calkiem mozliwe ze ktorys Ci poszedl:)

To co teraz\???Suszyć???Jeszcze bak odkręcałem bo chciałem wymienić filtr powietrza ale okazalo sie w sklepie ze nie dojechały i zakręciłem z powrotem, może tam cos poluzowałem???

Generalnie sprawdz przy okazji czy jakis wezyk nie jest zagiety i czy przewody dobrze podlaczyles bo moze zle to zrobiles i ten 1km przejechales na paliwie w gaznikach a z baku nie idzie ;D

Pamietam jak suszylem suszarka kable :D to byly czasy ;D

A może paliwa nie masz ??

Przewodów od baku nie odpinałem, zagięte też nie są.

Teraz się zachowuje jak by miał troche słaby akumulator, bak jest pełny. Panowie to co mam robić, ze suszarką koło niego latać???POMOCY bo panikuje.

Sprawdź czy jest iskra na świecach : )

Jak mulił i zgłasł a teraz nie chce odpalić - ja miałem tak jak pisał mój przedmówca zagięty przewód paliwowy.

Jak jest iskra a przewody są ok, pisz dalej będziemy szukać. : )

Ktoś już napisał spr bezpieczniki ... pod kanapa.

jeśli tam nic nie znajdziesz niestety zostaje ci suszenie jeśli wysuszysz fajki a w razie czego jeszcze kable powinno pomóc jeśli lałeś go intensywnie woda. Ale delikatnie bo bywały przypadki nadtopienia instalacji :P

Dlatego ja motocykla nie myję tylko pucuję każdy element osobno :P

może aku faktycznie słaby. dawaj kable od auta albo laduj aku i sprawdz