Skocz do zawartości

Bandit Nie Pali - Problemy Z Elektryką - Akumulator, Rozrusznik, Świece, Przewody I Czujniki

Gość Kamil Krawczyk
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

juz bylem w przywitalni a tutaj trafilem przypadkowo mam problem i niewiem jak sie z nim uporac

Jakoś niewiele się kolega postarał.

Witam szanowne grono posiadaczy bandziorow wszelkiej masci i wieku. Mam na imie Mateusz posiadam bandziora z 2007 i jestem z okolic Rzeszowa (blizej Łańcut)

Od naszej strony to tak wygląda:

142_1243717519.jpg

to ja zamykam do czasu poprawy przywitania. Chyba że wolisz odpowiedź adekwatną do niego: Masz problem z elektryką, bliżej z immobilizerem.

Witam Bandytów!

Sprawa wygląda tak,odpaliłem maszynke na ssaniu,pochodziła tak dłuższą chwile,ruszyłem na króciutką przejażdżkę(700-800m) zgasiłem maszyne(w sumie to sama zgasła przy hamowaniu za późno wpiołem "N"tongue.gif),po 2 minutach próbując ponownie odpalić(bez ssania) po przekręceniu kluczyka wogóle nie zapaliły się kontroli oleju i biegu.Sprawdziłem aku miał ponad 13V.Moto zapchałem na parking i nie wiem co dalej? Sprawdziłem bezpieczniki,wszystkie sa dobre,pytanie co może dolegać Bandycie?elektryka?

bezpieczenik pod lewym boczkiem - idź po plusowym kablu - bezpiecznik 30A

Pokaż zdjęcie porcelanki od strony elektrody coś takiego :

przykład::

32kw.jpg

a nie z boku ;)

Edytowane przez baldhead

qnerk-mam puszke z biezpiecznikami pod kanapą na wysokości modułu,czyli rozumiem że to nie te bezpieczniki?(tam są od 5-15)i co za tym idzie będe musiał zdjąc zadupek tak? dziś jeszcze podejde to sprawdzić i mam nadzieje że to faktycznie będzie ten bezpiecznik.Pozdro

Ściągnij ogon, a dokładniej jego lewą część. Jest puszeczka z jednym bezpiecznikiem - głównym.

Nie mylić z puszką z kilkoma bezpiecznikami pod siedzeniem.

szukaj tego nie wiem gdzie będzie w roczniku 96 ale u mnie jest po lewej stronie pod osłonką airboxa.

zxyf.jpg

• Upvote 1

Rozebrałem tył,wymieniłem bezpiecznik,przekręciłem stacyjke i kontrolki zaświeciły,odpaliłem maszyne(początkowo na ssaniu,po około 2-3 minutach wyłaczyłem ssanie i było git).Założyłem zadupek i stwierdziłem że zrobie rundke po parkingu,włączyłem moto juz bez ssania i gdy chciałem wycofać(na luzie) motor zgasł,i znowu kontrolki nie świecą,vel.wywaliło znowu bezpieznik,poszła zwara ect. Mam już przynajmniej jakis punkt zaczepnia,ale co dalej?

Prawdopodobnie masz zwarcie w okolicach główki ramy, w miejscu gdzie wiązka jest cały czas narażona na przełamywanie. Zdejmij lampę i po kolei szukaj uszkodzonego przewodu.

Prawdopodobnie masz zwarcie w okolicach główki ramy, w miejscu gdzie wiązka jest cały czas narażona na przełamywanie. Zdejmij lampę i po kolei szukaj uszkodzonego przewodu.

Jak pali 30A to masz schemat :

kamw.jpg

Można sprawdzić czy będzie biło bezpiecznik jak stacyjka będzie na off to nam powie czy to będzie przed czy dopiero za stacyjka, w sumie to przed stacyjką to tylko regulator jest ale zawsze może gdzieś + być uszkodzony

zacząłbym od przejrzenia wiązek czy nie ma przetarć, śladów na ramie od zwarcia bo 30A powinno jakiś ślad zostawić,

potem czerwony na schemacie do stacyjki na załączonej stacyjce próbowałbym poruszać przewody idące do stacyjki jak nic to idziemy dalej przewody dochodzące do lewych/ prawych przełączników potem jeszcze przewody koło skrzyneczki z bezpiecznikami

a tak jeszcze spytam masz w ogóle tą osłonkę na śruby stykowe ??

dznm.jpg

Edytowane przez baldhead

Witam,niniejszym ogłaszam iż Bandyta juz jest sprawny,przyczyną awarii był przetarty przewód w wiązce idącej do przełącznika świateł,kierunków itp. Poszło pare bezpieczników zanim do tego doszedłem(z kumplem i ojcem)przewód i wiązka zaizolowane,jutro śmigam:D Dzięki wszystkim za pomoc

P.S. Baldhead-osłonke posiadam

to problem rozwiązany i życzę dużo km bez awarii ;P

• 2 weeks later...

Dzis rano mialem problem. Motocykl zapalil i zgasl, kolejne proby, to tylko przekrecanie rozrusznikiem, kilka obrotow i nic. W koncu zly usiadlem na nim, przestawilem do pionu i zapalil bez problemu. Jak wracalem z roboty, to mialem podobny, choc juz w mniejszym stopniu, problem. Gdzie szukac i czego??

Edytowane przez Krzysztof
Tagi.

Koło nóżki jest taki pstryczek, że przy rozłożonej nóżce nie zapalisz motocykla. Miałeś wrzucony luz czy na biegu? Jeśli na luzie to warto sprawdzić tamto ustrojstwo, czasami są z tym problemy a pewnie jak dałeś moto do pionu to złożyłeś nóżkę i zapalił :)

Jak kupiłem motocykl to 2 dni po, pojechałem do sklepu, zostawiłem maszyne odpalam a tam nic... kręcę, kręcę i nic... Pomyślałem że już coś siadło, wyciągam tel i dzwonie po pomoc... Spojrzałem na nóżke i złożyłem. Odpalił od pierwszego pstryka. Okazało się że moja maszyna ma blokadę, która odcina zasilanie od pompy paliwowej, kiedy nóżka jest rozłożona i jest wbity 1 bieg. Mam inny moto, ale myślę że to sprawa nóżki. Kumpel ma bandyte z 99r. Po rozłożeniu nóżki motocykl wyłącza zapłon.

Łukasz 600 ma racje, może to być z tym związane, przy nóżce powinieneś mieć łącznik krańcowy, który podaje sygnał, lub też nie gdy nóżka jest rozłożona. Posłuchaj czy pompa chodzi kiedy jest przechylony. Możesz też moto przechylić po odpaleniu i zobaczyć co on na to.

podzielam zdanie przedmówcy. W instrukcji do 00-04 jest info, że na stopce nie powinien palić.

Sprawdzałem to u siebie - u mnie akurat nie działa:) pali zawsze.

u mnie pali na stopce jak jest na luzie, po wbiciu biegu z rozłożoną stopką odcina zapłon.

no wlasnie dotychczas na nozce na luzie palil, dzis nie chcial. Moze przelacznik szwankuje?

A mi pali tylko jak mam wciśnięte sprzęgło. To normalne?