Skocz do zawartości

Bandit Nie Pali - Problemy Z Elektryką - Akumulator, Rozrusznik, Świece, Przewody I Czujniki

Gość Kamil Krawczyk
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

A mi pali tylko jak mam wciśnięte sprzęgło. To normalne?

tak, jest czujnik na klamce sprzęgła.

Panowie nóżka nie ma nic do rzeczy no chyba że czujnik luzu szwankuje to wtedy tak bo myśli że moto nie ma luzu i jest wbity bieg a jak nóżka rozłożona to rozrusznik nie kręci, przy rozłożonej nóżce i na luzie "N" moto normalnie powinno palić.

A więc kolego według mnie do sprawdzenia czujnik luzu :D

Ustalcie jedną rzecz. Zapłon a rozruch to dwie różne rzeczy. Nóżka odcina rozruch, przez co na biegu i na nóżce bez wciśnięcia sprzęgła moto wam nie odjedzie jak będziecie próbować odpalać stojąc obok ;)

Jak by odcinało zapłon to rozrusznik by zakręcił na biegu i moto i tak by pojechało samo.

paul - chcesz powiedzieć, że moto na nóżce i biegu kręci rozrusznikiem ale odcina pompę ?

U mnie dokładnie tak samo jak ma Maro...

Dziwna sprawa. Ja bym najpierw sprawdził paliwo. Ale chyba coś pisałeś, że na PRI i tak nie startuje, więc może filtr za wolno sączy.

Coś mi się jeszcze przypomina jak ktoś tu pisał o impulsatorze, który kiedy się zagrzał wariował, przez co moto gasło, jak ostygło jechało normalnie. Może to to, ale jak sprawdzić to już ci kto inny musi powiedzieć, albo opcja szukaj i cud jak znajdziesz ;)

Ustalcie jedną rzecz. Zapłon a rozruch to dwie różne rzeczy. Nóżka odcina rozruch, przez co na biegu i na nóżce bez wciśnięcia sprzęgła moto wam nie odjedzie jak będziecie próbować odpalać stojąc obok ;)

I tu się mylisz :P zapłon też odcina. Spróbuj rozłożyć nóżkę na biegu przy zapalonym silniku. Musi zgasnąć.

To jest zabezpieczenie przeciw odjechaniu na postoju i żeby podczas jazdy nie wyglebić przy skręcie w lewo jakby się z nóżką rozłożoną odjechało.

Edytowane przez jab2

Jak by odcinało zapłon to rozrusznik by zakręcił na biegu i moto i tak by pojechało samo.

To ja jeszcze bardziej uproszczę wszelkie dywagacje. W momencie jak mamy zapięty bieg, rozłożenie nóżki daje dokładnie ten sam efekt co pstryknięcie guzika na kierownicy: odcięcie zapłonu.

Nie zdziwię się jak obie rzeczy idą jednym kablem :)

Jak się też nie mylę fizycznie rozrusznik należy do obwodu elektrycznego "zapłonu". Nie chce mi się iść do garażu, ale pewnie jak wyciągniemy bezpiecznik "Ignition" to nie będzie jak mówisz ;)

Oj faktycznie zapomniałem o sytuacji, gdzie cofam zapominając kosę złożyć wrzucam bieg, puszczam sprzęgło i go odcina ;] Oczywiście zapłon też tnie razem z rozrusznikiem ;]

u mnie pali na stopce jak jest na luzie, po wbiciu biegu z rozłożoną stopką odcina zapłon.

U mnie jak u Maro chociaż mam rocznik 2002.

Dzis rano mialem problem. Motocykl zapalil i zgasl, kolejne proby, to tylko przekrecanie rozrusznikiem, kilka obrotow i nic. W koncu zly usiadlem na nim, przestawilem do pionu i zapalil bez problemu. Jak wracalem z roboty, to mialem podobny, choc juz w mniejszym stopniu, problem. Gdzie szukac i czego??

Dobra panowie poczekajmy aż kolega rozjaśni sprawę, ale czytając jeszcze raz to co napisał, wynika że rozrusznik kręci ale nie ma zapłonu.

podsumując sprawę stopki bocznej:

-stopka boczna rozłożona - nie odpalisz na biegu, tylko na "N"

-stopka boczna rozłożona - bieg wrzucony nie uruchomisz rozrusznika

-stopka boczna rozłożona, moto na "N", sprzęgło wciśnięte, moto odpalone wrzucasz bieg moto gaśnie brak zapłonu

a w przypadku jak rozrusznik kręci a nie odpala to możliwe że np. brak iskry, może jakiś alarm jest zamontowany, jakaś rzeźba w instalacji itp. poczekamy na jakieś info to będziemy kombinować bo wtedy jest parę rzeczy do sprawdzenia

Edytowane przez baldhead

Ha, dobre pytania, postaram sie rano sprawdzic. Pamietam, ze jak usiadlem to zlozylem nozke, ale nie pamietam czy mialem wcisniete sprzeglo. Jesli rano powtorzy sie sytuacja (nozka, "N" i brak zaplonu) to bede lapal zaleznosci dalej.

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi, napisze wiecej jutro.

pozdrawiam

sytuacja (nozka, "N" i brak zaplonu)

Jeszcze sprzęgło :P

Chyba że wciśniesz sprzęgło ;]

-stopka boczna rozłożona, moto na "N", sprzęgło wciśnięte, moto odpalone wrzucasz bieg moto gaśnie brak zapłonu

ale dopiero jak puszczasz sprzęgło

Niestety, w obu przypadkach nie masz racji sprzęgło w tym przypadku nie ma znaczenia :P

Stopka rozłożona sprzęgło wciśnięte i w momencie wbijania np. 1 moto gaśnie mimo wciśniętego sprzęgła

Edytowane przez baldhead

dobra a więc do rzeczy: mamy czujnik luzu i czujnik kosy - oba podają nam masę na przekaźnik zapłonu - i więc albo nam kosa da mase, albo czujnik luzu - nie ma cudów - któreś być musi. po drodze jest jeszcze dioda (a właściwie dwie) które zabezpieczają nam kontrolke żeby się prąd nie cofnął.

Teraz pytanie czy u kolegi świruje czujnik kostki, dioda czy może ma pod siodłem/bakiem przełamany kabel

Żeby my wiedzieli o czym mówimy to wujek Tolinek wklei obrazeczek:

2009%5C04%5C09%5Cbikepics-1627876-full.jpg

View PostUżytkownik baldhead dnia 11 maj 2011 - 21:10 napisał

Chyba że wciśniesz sprzęgło ;]

View PostUżytkownik baldhead dnia 11 maj 2011 - 21:10 napisał

nie! jak jest rozłożona stopka to gaśnie jak wrzucisz bieg nawet z wciśniętym sprzęgłem

kurczę widzę, że jestem trochę opóźniony :]

Edytowane przez lepko

dobra a więc do rzeczy: mamy czujnik luzu i czujnik kosy - oba podają nam masę na przekaźnik zapłonu - i więc albo nam kosa da mase, albo czujnik luzu - nie ma cudów - któreś być musi. po drodze jest jeszcze dioda (a właściwie dwie) które zabezpieczają nam kontrolke żeby się prąd nie cofnął.

Teraz pytanie czy u kolegi świruje czujnik kostki, dioda czy może ma pod siodłem/bakiem przełamany kabel

ale kolega krecił rozrusznikiem tylko nie mógł odpalić moto

ale kolega krecił rozrusznikiem tylko nie mógł odpalić moto

O, tego nie doczytałem. To ja bym się teraz zastanowił czy tu w ogóle chodzi o elektrykę.

dlatego wspomniałem wcześniej żeby poczekać na rozjaśnienie sprawy :) czekamy na dalszy rozwój po otrzymaniu wiecej info :P

Ja pierdziu. Dziaj mam jakiś porąbany dzień. Disclock na tarczy przy ruszaniu, kobita wrzeszczy bo podnóżek wibruje, a tu jeszcze takie cyrki z kosą i bzdury wypisuję... Zwracam honor wszystkim, bo przecież to faktycznie nielogiczne, żeby dało się zapiąć bieg z kosą :lol: o czym ja dzisiaj myśle.. ?

Jak kupiłem motocykl to 2 dni po, pojechałem do sklepu, zostawiłem maszyne odpalam a tam nic... kręcę, kręcę i nic... Pomyślałem że już coś siadło, wyciągam tel i dzwonie po pomoc... Spojrzałem na nóżke i złożyłem. Odpalił od pierwszego pstryka. Okazało się że moja maszyna ma blokadę, która odcina zasilanie od pompy paliwowej, kiedy nóżka jest rozłożona i jest wbity 1 bieg. Mam inny moto, ale myślę że to sprawa nóżki. Kumpel ma bandyte z 99r. Po rozłożeniu nóżki motocykl wyłącza zapłon.

Łukasz 600 ma racje, może to być z tym związane, przy nóżce powinieneś mieć łącznik krańcowy, który podaje sygnał, lub też nie gdy nóżka jest rozłożona. Posłuchaj czy pompa chodzi kiedy jest przechylony. Możesz też moto przechylić po odpaleniu i zobaczyć co on na to.

Nie wiem, czy wszystkie modele tak mają, ale przy bokserach BMW to typowe. Boksery mają zabezpieczenie, żeby nie silnik nie pracował w pochyleniu, ze względu na nierówny poziom oleju i problemy ze smarowaniem. Mojego GS-a nie da się odpalić przy rozłożonej bocznej stopce. Przekręcam zapłon, kontrolki świecą, ale pompa paliwa załącza dopiero wtedy, gdy złożę boczną podstawkę. Przy pracującym silniku, nawet na luzie, wyciągnięcie bocznej podstawki wyłącza silnik. Upierdliwe to jest, gdy chcesz zejść z motocykla tylko na chwilę, żeby otworzyć garaż, wyciągasz kosę, a motocykl gaśnie.

Nie, nie, nie... Przy załączeniu pierwszego biegu motocykl zgaśnie automatycznie, przynajmniej u mnie tak jest. Sprzęgło tu raczej nic nie ma, bo czujnik jest tylko od tego żeby zakręcił. A przy załączonym biegu na nóżce nie ma prawa nawet zakręcić.

Panowie dzis nie jezdzilem i raczej nie pojezdze, ale dam znac co i jak. Pobawie sie troche i zobaczymy...

Swoja droga ale sie watek rozwinal ;)

To ogolny pomiar wydajnosci ukladu ladowania twego moto, mowi rowniez troche o ew przyczynach kiepskiego ladowania.

Wiec tak - kupilem nowe aku wczoraj, naladowalem i dzis z elektrykiem odemnie z pracy to zmierzylismy.Na wolnych 15v przy 5000rmp jakos 15,5v i przy wyzszych obrotach jeszcze idzie do gory juz nieznacznie jakos do 15,9v.Elektryk mowil ze dobrze laduje.Problem z odpaleniem nie zniknal z nowym aku , dalej jak zgasze na cieplym to niechce mu sie odpalac zabardzo.