Skocz do zawartości

Bandit Nie Pali - Problemy Z Elektryką - Akumulator, Rozrusznik, Świece, Przewody I Czujniki

Gość Kamil Krawczyk
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

naładuj aku, skoro na pych odpala - tzn że Ci słabo kręci. Dokręć klemy

Miałem to samo w zeszłym roku, kupiłem nowy akumulator i przeszło.

Sprawdz klemy, przewody wysokiego napięcia - może ucieka gdzieś prąd.

Spróbuj odpalić moto z samochodowego aku i kabli. Jak odpali to wykluczysz ewentualny problem z paliwem a jak nie to problem z elektryką.

mozesz tez podłączyć miernik do akumulatora i wtedy próbować odpalać jezeli napięcie drastycznie spadnie to aku rozładowany lub co bardziej prawdopodne padnięty

A na samochodowym aku nic nie zaszkodzi ?? Akumulator możne być padnięty po już raz w tym roku odmówił posłuszeństwa ;/

Ja tak robiłem jak dziorek nie chciał ze mną gadać i nic się nie stało, jedyne o czym musisz pamiętać to to, że aku w moto nie może być do końca padnięty. Poza tym jak Tomek kiedyś napisał jak dziorek nie chce odpalić to lepiej zakrecić rozrusznikiem +\- 2 sekundy i przerwa, niż krecić do upadłego, sam tak próbowałem i działa. A i jeszcze u mnie dobrze się sprawdza przełączenie kranika na pri, czyli wpadam do garażu kranik na pri, wyprowadzam moto, czasem otwieram bramę i dopiero próbuję odpalić, zagada, kranik na on lub res. Ssanie na zimno zawsze na max a w miare wzrosty obrotów powoli zmniejszam.

Edytowane przez dzvonec

A na samochodowym aku nic nie zaszkodzi ?? Akumulator możne być padnięty po już raz w tym roku odmówił posłuszeństwa ;/

Nic się nie stanie

Z tego co pamiętam, to odpalone moto na dodatkowym aku i padniętym swoim może mieć problemy w przyszłości, np. z regulatorem napięcia. Jakoś to było ale nie mogę sobie przypomnieć. Za dużo wypiłem.

Z tego co pamiętam, to odpalone moto na dodatkowym aku i padniętym swoim może mieć problemy w przyszłości, np. z regulatorem napięcia. Jakoś to było ale nie mogę sobie przypomnieć. Za dużo wypiłem.

Jeżeli po odpaleniu pozwolić by mu pracować z podłączonymi oba aku to napięcie faktycznie nie wzrośnie do 14,4V. Jednak na krótką metę nie jest to szkodliwe. Ważne jest jednak by NIE robić tak iż mały akumulator jest odłączony a podłączamy tylko dodatkowy , a po odpaleniu przełączamy na właściwy. Wtedy przez jakiś czas nie ma podłączonego żadnego aku i to spowodować może uszkodzenie regulatora napięcia.

Mieliście racje co do tego aku. Jednakże coś jest nie tak bo jak naładowałem na maxa aku to było tak samo. Dałem sobie spokój na dwie godz. i dopiero normalnie odpalił. Więc bardzo możliwe że się aku zasiarcza i nie działa tak jak powinien.

Dzięki wszystkim za pomoc.

PozdraFiam

Witam, miałem ostatnio taki sam problem, albo i mam. Bandit nie chciał zagadać w temperaturze ok 0 stopni [C]. jak było ok 5 stopni [C] to gadał. Pierwsza próba znalezienia usterki to zlanie paliwa z gaźników (było trochę syfu i wody jak się okazało), przeczyściłem klemy, a silnik odpalił. Rano odpalił ale po pracy poszedł na pych. Na forum twierdzili ludzie że może aku daje słaby prąd, lecz ktoś inny powiedział - WYMIEŃ ŚWIECE.

Kupiłem komplet świec i wymieniłem, stare były lekko upalone ale w dobrym kolorze, a bandit działa.

Kolejno przyjrzałem się starym świecą i zauważyłem iż odstęp między elektrodami wynosił ponad 0,8 [mm] w temp. pokojowej.

Moja teza: Kiedy temperatura spada, ciało stałe się kurczy, jeżeli się skurczy odstęp miedzy elektrodami jest zbyt duży i iskra nie jest taka, jaką przewidział producent.

Zimny silnik, zimny olej - większy opór, napędzenie silnika kołem pomaga w odpaleniu.

Odstęp miedzy elektrodami ma wynosić 0,65 [mm] tolerancja 0,05 [mm], nie masz szczelinomierza? zdobądź suwmiarkę i znajdź coś o takich wymiarach, np. pilniczek do paznokci ok 0,6[mm], karta płatnicza ok 0,75 [mm] i pilniczek ma wejść, karta nie, jeśli karta wchodzi masz odpowiedź.

Witam, miałem ostatnio taki sam problem, albo i mam. Bandit nie chciał zagadać w temperaturze ok 0 stopni [C]. jak było ok 5 stopni [C] to gadał. Pierwsza próba znalezienia usterki to zlanie paliwa z gaźników (było trochę syfu i wody jak się okazało), przeczyściłem klemy, a silnik odpalił. Rano odpalił ale po pracy poszedł na pych. Na forum twierdzili ludzie że może aku daje słaby prąd, lecz ktoś inny powiedział - WYMIEŃ ŚWIECE.

Kupiłem komplet świec i wymieniłem, stare były lekko upalone ale w dobrym kolorze, a bandit działa.

Kolejno przyjrzałem się starym świecą i zauważyłem iż odstęp między elektrodami wynosił ponad 0,8 [mm] w temp. pokojowej.

Moja teza: Kiedy temperatura spada, ciało stałe się kurczy, jeżeli się skurczy odstęp miedzy elektrodami jest zbyt duży i iskra nie jest taka, jaką przewidział producent.

Zimny silnik, zimny olej - większy opór, napędzenie silnika kołem pomaga w odpaleniu.

Odstęp miedzy elektrodami ma wynosić 0,65 [mm] tolerancja 0,05 [mm], nie masz szczelinomierza? zdobądź suwmiarkę i znajdź coś o takich wymiarach, np. pilniczek do paznokci ok 0,6[mm], karta płatnicza ok 0,75 [mm] i pilniczek ma wejść, karta nie, jeśli karta wchodzi masz odpowiedź.

Hehe ;) Dobrze, że to tylko "Teza" :) Gdyby tak było to,

na mrozie samochody wydłużały by się o dobre kilkanaście

centymetrów! Współczynnik rozszerzalności cieplnej stali to

0.000012 na 1°C. Teza obalona :P A dla kolegi Bucza zagadka.

Dlaczego Twój motocykl palił na pych a z rozrusznika nie, przy

temperaturze 0 stopni? :)

Edytowane przez Tolinek

Jedno z wielu nasuwa mi się myśl za słaby akku aczkolwiek to nie jedyna opcja. Jest ich sporo.

Jedyne w sumie po dłuższym rozmyślaniu mi przychodzi do głowy tylko aku bo paliwo było swiece dobre moze jeszcze gdzieś piowiedzmy przebicie na kablach WN trafiłem >? :P

Jedno z wielu nasuwa mi się myśl za słaby akku aczkolwiek to nie jedyna opcja. Jest ich sporo.

Jedyne w sumie po dłuższym rozmyślaniu mi przychodzi do głowy tylko aku bo paliwo było swiece dobre moze jeszcze gdzieś piowiedzmy przebicie na kablach WN trafiłem >? :P

Niee :) Podpowiedź:

lead-acid-battery-temperature-efficiency-celcius.png

Kolego sympatyczny, wykres jest niemalże liniowy, niemożliwym jest zatem problem z odpaleniem przy różnicy temperatur tak niskiej. Ale może się okazać iż jednak kilka procent jest tu bardzo ważne. Biorąc pod uwagę fakt iż kreci rozrusznik z taką samą prędkością (określoną organoleptycznie) przez słuch.

Należało by dać wykres maksymalnego prądu jaki może podać akumulator w danej temperaturze, efektywność można różnie interpretować, rozchodzi się o maksymalny prąd płynący przy starcie.

Edytowane przez Bucz

Kolego sympatyczny, wykres jest niemalże liniowy, niemożliwym jest zatem problem z odpaleniem przy różnicy temperatur tak niskiej. Ale może się okazać iż jednak kilka procent jest tu bardzo ważne. Biorąc pod uwagę fakt iż kreci rozrusznik z taką samą prędkością (określoną organoleptycznie) przez słuch.

Należało by dać wykres maksymalnego prądu jaki może podać akumulator w danej temperaturze, efektywność można różnie interpretować, rozchodzi się o maksymalny prąd płynący przy starcie.

Hehe, widzę, że lubimy pocwaniakować ;)

Jest liniowy, bardzo ładnie i co z tego dla Ciebie wynika ? :D Nic.

Z efektywnością to jest tak, że pojemność baterii prawie wprost

przekłada się na prąd zwarcia (dla Ciebie - liniowo).

1 Ah to około ~ 10-12A prądu zwarcia. Uprzedzając Ciebie- tak,

zależy od typu akumulatora. Mówimy o typowym motocyklowym,

bezobsługowym. Czyli efektywność wprost wpływa i na pojemność,

i na prąd rozruchowy.

Bucz, kolego sympatyczny to jest spadek o 10% To nie tak wcale mało.

To w sumie daje już tylko 60% mocy jaką w stanie jesteś wycisnąć z baterii.

Maq, skoro Bucz już Ci popsuł część zabawy w odkrywanie elektryki :P to

teraz pomyśl na co rzutuje ten 40% spadek wydajności akumulatora.

Bucz, u Ciebie były to świece więc siedź cicho. W 95% przypadków jest to

coś innego. Niech się chłopaki pozmużdżają :)

Edytowane przez Tolinek

Hehe :) Joł idę na motor, mam siedzieć cicho to niech dziorek pogada. A co do liniowości bardzo dużo mi wynika, gdyby w okolicach zera było wysokie zoboczę się bym zgodził i zatkał, a tak mam swoje zdanie (puki odpala).

Joł

Hehe :) Joł idę na motor, mam siedzieć cicho to niech dziorek pogada. A co do liniowości bardzo dużo mi wynika, gdyby w okolicach zera było wysokie zoboczę się bym zgodził i zatkał, a tak mam swoje zdanie (puki odpala).

Joł

tyle że aku nie jest nowy więc prawdopodmnie w okolicy 0 prąd który daje z ledwością starcza na odpalenie. W takiej sytuacji spadek kilku procent robi duża różnicę.

Poza tym  ten wykres jest dla (jak sądze) dla aku nowych a jestem  pewien i ż w raz ze zużyciem ten wykres będzie się znacznie zmieniał.

Jak byś po raz 123 był pytany o to czemu nie odpala gdy jest zimno i w 120 przypadkach był by to poprostu

akumulator, który pochodzi sensownie jeszcze rok góra 2 lata to byś miał to samo zdanie co ja.

A z innej beczki - próbowałeś wyczyścić stare świece szczotą drucianą? Często pomaga, szczególnie, gdy robi

się krótkie traski ~5-10 km.

A dla reszty garść podpowiedzi:

- Czemu fury z wtryskiem palą lepiej od gaźnikowców na doj***nych akumulatorach?

- Rozrusznik to zajebiście mocny silnik, ten z bandziora ma ze 2kW.

- Prąd zwarcia zdrowego akumulatora motocyklowego przy -20 stopniach to jakieś 120-150 amperów.

tyle że aku nie jest nowy więc prawdopodmnie w okolicy 0 prąd który daje z ledwością starcza na odpalenie. W takiej sytuacji spadek kilku procent robi duża różnicę.

Poza tym ten wykres jest dla (jak sądze) dla aku nowych a jestem pewien i ż w raz ze zużyciem ten wykres będzie się znacznie zmieniał.

Bardzo dobra uwaga. Z czasem akumulator traci na wydajności (^=pojemności) więc rozrusznik kręci jeszcze gorzej.

Edytowane przez Tolinek

Co prawda to co miałem  na myśli już koledzy wymienili ale to mnie rozwaliło:

he he :D

Dzięki chłopaki za porady, świeczki sprawdze w poniedziałek, dzisiaj już nie miałem siły - polerowałem felgi tj ranty i jestem z***any jak koń po westernie :D

Odmykając od akumulatora, pytanie takie jaki procent problemu może stanowić woda w zbiorniku paliwa? Zbiornik następnie gaźnik, zero stopni i ciało stałe w nim. Zastanawia mnie to jak i wiele innych kwesti co działania GSF'a

0 stopni to jest coś co wpływa najniekorzystniej na rozruch. Reszta to pipa.

Z jednej strony atakuje akumulator przez co rozrusznik nie osiąga pełnej mocy

z drugiej powoduje skraplanie i osadzanie się mgiełki benzyny w gardzielach

przez co mieszanka jest mocno zubożona. Jak na złość jedno jest powiązane z drugim.

Edytowane przez Tolinek