Skocz do zawartości

Bandit Nie Pali - Problemy Z Elektryką - Akumulator, Rozrusznik, Świece, Przewody I Czujniki

Gość Kamil Krawczyk
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Mój bandit ostatnio po regulacji zaworów zrobił 20 km i zgasł, też nie było iskry, winny był moduł.

Podmieniłem moduł z drugiego moto i zagadał.

tak na szybko :

miernik podepnij pod to +12 na cewce i drugi przewód do masy  mam na mysli masy aku albo rame, nie do drugiego pina cewki !!

b5173d6547f1938ae8f897a484ccf066.jpeg

Edytowane przez baldhead

z tego co pamietam to tam było u mnie w 600  :D wiec  tu w 650 tez tak samo powinno być ;)

Jak +12 bedzie  to wtedy możesz podpiac jeszcze oba przewody miernika pod oba piny cewki i zakrecic rozrusznikiem powinno sie pojawiać  (skaczące) +12

jak nie bedzie  to wtedy  do sprawdzenia "signal generator"  bo albo moduł nie dostaje sygnału albo dostaje sygnał albo nie

Edytowane przez baldhead

ok dzięki. elektryk ze mnie żaden, jutro po robocie  zobaczę na ile będę w stanie to porozkminiać. Czyli jeżeli na żadnym z dwóch kabelków z cewki nie będzie +12 po przekręceniu stacyjki to co po kolei sprawdzać? Bo nie wiem czy dobrze rozumiem... najpierw czerwony guzik? potem przełącznik kierunków, bezpiecznik, stacyjka?, bezpiecznik i aku? Czy gupoty napisałem teraz?

w sumie  to chyba umkneło mi że przecież moto kręci czyli  to co zaznaczyłem na niebiesko i czerwono powinno być ok na 99%

zrób tak będzie szybciej:

-sprawdzasz czy jest 12 na cewce  (powinno być na 99% chyba ze gdzieś wiązka walnieta)

daj znać jakie wyniki  i  będziemy dalej myśleć

Edytowane przez baldhead

Jutro to co piszecie posprawdzam. Bardzo Wam dziękuję za pomoc. Fajnie gdyby to było aku, ładowałem je dość długo i rozrusznik kręci jak głupi, a iskry brak. Zobaczę jak będzie z samochodowym. Podpiąć go normalnie kablami do aku w moto? Miernik kupiłem i poobczajam jutro. Pozdro!

EDIT: baldhead, podpowiedz jak miernik ustawić aby to sprawdzić. Mam to ustrojstwo pierwszy raz w ręce :P 

Edytowane przez dynaxx

Tak podpiąć normalnie kablami , jeśli przy rozruchu spada poniżej 12 v a był ładowany to aku do wymiany. Nie dziękuj tylko!zobacz w sygnaturkę ;) i melduj jak poszlo

Edytowane przez benywariat

Ustaw na volt przedział 20, a dokładnie dcv i 20 tj około godz 10 11 na tarczy miernika , prościej już się nie da :D

A z auta pali? Bo jak aku słabe to będzie krecil ale nie zapali , a u ciebie ewidentnie rozladowane

Powinien zapalić, mi dwa razy podczas kręcenia zegary się resetowały, poczekałem chwilę z oporami zakręcił i zapalił, no i było coś koło -1*c

Też mi się wydaje że to raczej nie aku. Podepne kable i sprawdzę. Ze tak się jeszcze zapytam... bezpieczniki są tylko pod lewym boczkiem i jeden główny 30a pod kanapą?

w sumie  to chyba umkneło mi że przecież moto kręci czyli  to co zaznaczyłem na niebiesko i czerwono powinno być ok na 99%

zrób tak będzie szybciej:

-sprawdzasz czy jest 12 na cewce  (powinno być na 99% chyba ze gdzieś wiązka walnieta)

-Potem miernik na oba piny cewki  i krecisz i patrzysz  czy coś sie pojawia na mierniku

daj znać jakie wyniki  i  będziemy dalej myśleć

Siema! + na cewce jest, ale nie wiem czy tak ma być, bo i na 1 i na drugim pinie. Gdy natomiast przyłożę miernik do obydwu pinów i zakręcę, to nic nie wskazuje. Jedynie gdy puszczam już starter, lekko na ułamek sekundy podskakuje do 0.55 około.

No to zasilanie jest ale szwankuje moduł albo impulsator. z uporem maniaka pytam czy probowales odpalić z pomocą innego aku? Jeszcze jedno jak mierzysz, jeden kabel do masy a drugi do pinu cewki? A potem kable do obydwu pinów cewki? . w pierwszym wypadku powinno być napięcie aku a w drugim po zakręceni skaczące napięcie aku , masz tak ? Jeśli masz napięcie na cewce a nie masz między pinami skarżącego jak zakrecisz to albo impulsator znajduje się po!prawej stronie pod małą pokrywka , sprawdź czy nie urwał się kabelek , albo moduł podmien i zobacz czy będzie palil

No zasilanie jest. Robię dokładnie jak piszesz. W tym drugim przypadku nic się nie dzieje, jedynie gdy puszczam starter podskakuje do 0.55 około na ułamek sekundy. No chyba, że coś nie tak robiłem. Podpinałem też aku z auta i lipa. Przed chwilą sprawdzałem też aku w moto i podczas kręcenia nie spada poniżej 11,5. Moduł musiałbym kupić bo nie mam. Ten impulsator to gdzie dokładnie jest?

Z prawej strony tam gdzie sprzęgło tylko pod tą małą pokrywa z napisem suzuki, może parę kropel oleju wycieknac jak odkręcisz. Kurde z mojego nie podejdzie ją mam 600. Sprawdź czy masz zasilanie na module rysunek masz na poprzedniej stronie od Balda

Jutro to obczaje. Kurde wydaje mi się, że musiałem coś usmażyć gdy zakładałem ten cholerny zasilacz do nawigacji. Nie chce mi się wierzyć, że to taki zbieg okoliczności. Dzień wcześniej moto śmigało. Następnego dnia podpinałem ten zasilacz, po godzinie chcę odpalić i lipa. Myłem go co prawda ale bez przesady, nie zlałem go jakoś specjalnie. Tylko czy to możliwe, żeby mogło się coś upalić? Robiłem tak... zasilacz + do jednego z 4 pinów wolnej kostki przy tylnej lampie ( w jednym tylko było + 12 po przekręceniu kluczyka), a masę podpiąłem pod śrubkę trzymającą ten zatrzask gdzie wchodzi bolec z kanapy. Przez chwilę podpinałem to pod napięciem  i raz łapałem masę raz nie , wtedy coś gdzieś tak "elektrycznie pyrkało :) ", ale raczej gdzieś z lewej? strony. Kurde zły na siebie jestem jak cholera!

Dlatego ja podpinam pod aku poprzez bezpiecznik, a z czego niby ta kostka sprawdzałes schemat?

W innym temacie pytales co to za kostka napisałem ci żebyś ściągnął serwisowka i zobaczył w schamecie do czego tak kostka, zrobiłeś tak ? Czy na palę podlaczales sam nie wiedząc do czego ;)