Skocz do zawartości

Bandit Nie Pali - Problemy Z Elektryką - Akumulator, Rozrusznik, Świece, Przewody I Czujniki

Gość Kamil Krawczyk
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

nie pali bo juz "rzucil" - w koncu zdrowie ma sie jedno :D

a na serio to rozkrec to znowu, wyczysc porzadnie styki a na drugi raz psikaj "contact spray"-em odtluszczajacym do stykow a nie jakims swinstwem smarujacym.

Sprawdz, czy ktorys przewod nie dotyka kierownicy i czy sie nie rozladowal aku (mogl byc juz slaby przed rozbiorka).

Wtedy na pewno odpali :)

Edit: a no widac wiec, ze padl akumulator :)

Edytowane przez JackRM

• 2 weeks later...

Witam, wczoraj chciałem odpalić B6 , naładowałem aku wszystko po podłańczałem i po naciśniecu

przycisku do odpalania nic sie nie dzieje , wszystko działa zegary klakson stop lecz rozrusznik tak jak by nie dostawał prądu

motocykl nigdy nie odpalany od mojego uzytkowania , niestety nie mam kierownicy chciałem tylko odpalic

i teraz moje pytanka

1. jak spradzić czy jest prad dochodzi do rozrusznika

2. czy jak sie odpala to trzeba naciskać sprzegło

3 czy przy sprzęgle powiny być jakieś kabelki

niemam jeszcze lampy i kierunków ale to chyba nie ma znaczenia

bezpieczniki sprawne , ???? ,dodam że w mechanice nie jestem specem

ale też najgorszy nie jestem

Edytowane przez Krzysztof
Połączenie podobnych tematów, wstawienie tagów.

1. Sprawdzić najlepiej multimetrem

2. Tak

3. Tak

Kolega miał identyczną sytuacje jak Ty tylko , że on miał teoretycznie wszystko sprawne po chwili kombinowania udało nam się go odpalić okazało się że nie łączy jakiś styk przy przycisku od startera była też tam jakaś sprężynka i to ona nie odbijała czy coś takiego po puknięciu w przełącznik motocykl ozdrowiał :)

niestety nie mam kierownicy chciałem tylko odpalic

chwila a kierownica nie robi czasem gdzies za mase przy tym przelaczniku ? :)

Kierownica nie robi za masę.

Wystarczy zmostkować czujnik sprzęgła (zewrzeć kawałkiem drutu)

Moto musi być na luzie, inaczej trzeba mieć złożoną kosę (stopkę boczną)

Pamiętaj o wyłączniku zapłonu (czerwony duży przycisk) musi być włączony.

• 2 weeks later...

Mam problem... <_<

Otóż mój bandzior nie chce mi palić... :unsure:

Jakiś czas temu zzimowałem go i co tydzień planuje go zapalać aby szlak nie trafił akumulatora.

Kurde... niby czasem miał jakiś problem z zapaleniem ale po 2 prychnięciach :lol: zaskakiwał, ogólnie czym było zimniej to było gorzej.

Lecz dzisiaj mogiła... rozrusznik sapał, ciągną i dyszał ale na nic mu to było.... silnik nie dał znaku życia :(:( :(

Nie wiecie jaka może być tego przyczyna ? może akumulator już do wymiany ? macie podobne problemy ?

Z góry dzięki ! :vroom:

Zobacz czy jest iskra na świecach, zobacz jak wyglądają same świece.

A co do aku to ja jak zimuje moto to wyjmuje akumulator i nie męcze moto niech stoi spokojnie w garażu zwłaszcza jak masz zimny garaż.

Pewnie świece zasyfiłeś przepalaniem wykręć i zobacz jak wyglądają pewnie zasyfione i mokre (zalane) wyczyść je i opal nad kuchenką przy okazji sprawdź odstęp między elektrodami wkręć świece i spróbuj ponownie.

Po pierwsze ja masz go tylko zapalać, żeby aku doładować to sobie odpuść, bo tylko zniszczysz silnik i aku, może nie od razu ale w przyszłości na pewno. Lepiej wyjmij aku i zabierz do domu w ciepłe miejsce, chyba że masz garaż ogrzewany, aku naładuj prostownikiem, jak nie masz to pogadaj z kimś kto ma, z drugiej strony nie jest to duży wydatek a i do auta się przyda.

Co do palenia jest iskra na świecach i paliwo w gaźnikach?

Iskra:

wykręć jedną świecę podłącz do fajki, przyłóż do cylindra i zakręć rozrusznikiem- jest iskra gitara, nie ma, szukaj problemu w elektryce (moze to być słabe aku, gdzie na rozrusznik prądu starcza ale na świece już nie)

Paliwo:

Węże paliwowe i od podciśnienia masz stare czy nowe? Teraz jest zimno i nawet węże gumowe twardnieją a przez to mogą nie być szczelne na króćcach, niema podciśnienia na kranik, paliwo nie leci.

Jak masz czym to odkręć śrubki spustowe przy komorach pływakowych, będziesz widział czy paliwo w komorach jest czy nie.

I jak napisał "dzvonec" nie przepalaj bo to nic dobrego jak chcesz doładować to zrób 20km wokół komina. Moje zdanie na temat przepalania jest takie że lepiej w ogóle tego nie robić albo niech stoi albo przejażdżka min 20km.

na bank akumulator jest wyładowany. to ze kreci nie znaczy ze jest dobry. naładować i sprawdzić.

ja jebie... akumulator kosztuje 80zl... a jak zabierzesz go do domu (on się nawet wykręca na takie 2 śrubki) to nie padnie...

Od tego przepalania, pewnie wyładował się akumulator. Przez te 20min przepalenia nie zdąży się podładować, a tak parę razy z rzędu go wykończy. Mialem taki objaw w GSie, rozrusznik zakręcił, ale ni cholery nie mógł odpalić - po prostu dostawał zbyt małego kopa i iskra prawie zanikała. Nie starczało na nią prądu.

Tak jak koledzy radzą, zapomnij o przepalaniu, a akumulator pod prostownik i co jakiś czas go doładowuj.

• 2 months later...

Dziś chciałem na myjkę jechać to nawet nie zakręcił rozrusznikiem, wciskam starter i nic dupa blada, kompletnie nic się nie dzieje. Aku napięcie 13,7 V. Mam w moto immobilajser może tu jest przyczyna ? bo nawet nie reaguje na pilota ani nie pika przy odłączeniu czy podłączeniu akumulatora. Ale to zapłon chyba odcina a nie prąd. Taki alarm . Mam po angielsku instrukcję do tego alarmu ktoś mógłby w nią zerknąć co tam piszą w niej. Gdzie jest bezpiecznik 30A haynes mówi żeby go sprawdzić, na fiszkach jest ukryty w jakiejś kostce a na haynesie w innym miejscu.

Instrukcja auto alarmu

Edytowane przez esterboy

A sprawdziłeś oczywiste rzeczy ? Sprzęgło, nóżka boczna i biegi ?

Może czujnik sprzęgła poszedł się...

No ja w pierwszej kolejnosci posprawdzalbym wszystkie kable ;)

moto stoi pod plandeką na dworzu może coś zawilgotniało, odłączyłem czujnik sprzęgła ale nic to nie dało, stopki nie sprawdzałem.

Edytowane przez esterboy

no to do sprawdzenia: czujnik stopki, czujnik sprzęgła w dalszej kolejności diodę, przycisk startu, czujnik luzu i wszystkie kostki po drodzę.

Wnoszę że zegary chodzą i kontrolki też. Przekaźnik rozrusznika masz po lewej stronie pod zadupkiem - możesz też miernikiem sprawdzić czy na kostce sterującej przekaźnikiem pojawia się napięcie. Sam przekaźnik to koło 40zł kosztuje nowy

tak zegary, kontrolki, światła, klakson działają a o jakiej diodzie mówisz ?

Dziś chciałem na myjkę jechać to nawet nie zakręcił rozrusznikiem, wciskam starter i nic dupa blada, kompletnie nic się nie dzieje. Aku napięcie 13,7 V. Mam w moto immobilajser może tu jest przyczyna ? bo nawet nie reaguje na pilota ani nie pika przy odłączeniu czy podłączeniu akumulatora. Ale to zapłon chyba odcina a nie prąd. Taki alarm . Mam po angielsku instrukcję do tego alarmu ktoś mógłby w nią zerknąć co tam piszą w niej. Gdzie jest bezpiecznik 30A haynes mówi żeby go sprawdzić, na fiszkach jest ukryty w jakiejś kostce a na haynesie w innym miejscu.

Instrukcja auto alarmu

Kolego sprawdź czy bezpiecznik od alarmu jest ok ja miałem taki przypadek i też nie wiedziałem co jest grane rozrusznikiem nie dało się zakręcić żadnej reakcji, i okazało się że bezpiecznik walnięty, alarm wpięty tak że działa jak czujnik sprzęgła ( nawet nie wiem czy czasem nie w ten sam obwód). Tylko jak będziesz szukał bezpiecznika od alarmu to radzę prześledzić drogę przewodów alarmowych bo przynajmniej u mnie to on był trochę ukryty, powinien się znajdować na jakimś przewodzie.

A niżej masz main fuse 30 A i reszta bezpieczników

fuse.png

pozdro

Czujnik klamki sprzęgła zwarłeś drutem czy tylko odpiąłeś ?

99% alarmów po dłuższym postoju jest w trybie uśpienia.Powinieneś włączyc stacyjkę wyłączyć i dopiero rozbroić alarm.Potem włączyć stacyjkę i jazda

Na przykład mój alarm po dłuższym postoju da się rozbroić tylko na włączonej stacyjce...

A masz luz wrzucony? :lol:

Panowie nie wiem o co kaman, ale teraz rozbroiłem alarm z pilota i moto zagrało :) tak jakby alarm miał własne aku i odcinał też prąd