Skocz do zawartości

Bandit Nie Pali - Problemy Z Elektryką - Akumulator, Rozrusznik, Świece, Przewody I Czujniki

Gość Kamil Krawczyk
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Czujnik sprzęgła!! Dziękuje koledzy za pomoc :jump:

• 2 weeks later...
W dniu 10.05.2018 o 09:53, Blaxi napisał:

Hej, miło mi się przywitać po raz pierwszy :) 

Mam problem jak w temacie, rozrusznik słabo kręci.

1) sprawdziłem akumulator podpinając nowy - dalej słabo. 

2) ominąłem przekaźnik podpinając rozrusznik do akumulatora na sztywno - dalej słabo 

3) wyjąłem rozrusznik, przeczyściłem go, ale nie zregenerowałem szczotek (zostało bardzo mało, lecz wydaje mi się, że dotykają komutatora) - rozrusznik wyjęty kręci się dosyć szybko 

4) wsadziłem rozrusznik na jego miejsce - dalej słabo 

5) sprawdziłem uzwojenia wirnika, są bez zastrzeżeń 

Zamierzam wymienić szczotki rozrusznika - być może to pomoże. Natomiast pytanie, czy taki duży opór może być wywołany przez np zablokowany w jakiś dziwny sposób bendix? (po prostu chciałbym uniknąć rozbierania tej części). Dodam, że bandit odpala z popychu. 

PS: można zastosować w rozruszniku szczotki od suzuki burgmana, wymiar identyczny, tylko długością niby o 1 mm się różnią, ale nie wiem jak ze składem szczotek - może znajdzie się ktoś z doświadczeniem i podpowie? 

Może komuś się przyda. Wymieniłem szczotki w rozruszniku, ale dalej bez zmian (kupiłem te od dedykowane do Bandita ale i tak musiałem piłować, więc kupować można spokojnie do burgmana i piłować :D ). Zaryzykowałem i kupiłem nowy akumulator i to się okazało kluczem do sukcesu, moto odpala i śmiga elegancko. 

Już tłumacze dlaczego tak trudno mi było dojść do przyczyny niesprawnego akumulatora, otóż miałem inny znacznie większy pod względem rozmiarów akumulator (od kawy VN 2000) i żeby podpiąć go do oryginalnych kabli  w motocyklu użyłem kabli rozruchowych. Niestety były one kiepskiej jakości i to tak kiepskiej, że wytwarzały duży opór i dlatego nawet przy tak dużym zdrowym akumulatorze jaki miałem objawy były takie same jak przy słabym oryginalnym akumulatorze jaki był w bandicie. Także dla potomnych, nie popełniajcie takiego błędu, a chińskie kable radzę oddać na złom, bo w momencie kiedy będą potrzebne zawiodą :) 

• Like 1

33 minuty temu, benywariat napisał:

wystarczylo zmierzyc napiecie pzry rozruchu jak ponizej 10v to aku na smietnik 

Ano właśnie mierzyłem, ale na dobrym z chińskimi kablami też był taki efekt więc myślałem, że przyczyna leży gdzie indziej :(  Oskarżyłem rozrusznik, że generuje duży spadek napięcia, a potem przekaźnik sygnału od stacyjki, którego zadaniem jest zwarcie układu aby zasilić rozrusznik (ten pod lewą maskownicą). 

• 1 month later...

Witam Bandziory,

Mam problem z moim Suzuki gsf 650. Kilka dni temu wymieniłem świece i filtr powietrza, świece stare były irydowe a nowe zwykłe Denso.
Po wymianie wszystkiego dosłownie na chwilę odpaliłem moto, żeby zobaczyć czy chodzi. Odpaliłem na kilka sekund, chodził trochę nie równo, ale śpieszyłem się i zgasiłem.
Po dwóch dniach odpalam i moto kręci ale nie pali. Słychać jakby chciał załapać obroty. Raz odpalił ale ciężko chodził i dymił na czarno.
Co zrobiłem:

-sprawdzam iskrę na wszystkich świecach ( stare i nowe) iskra jest, ale świece mokre.
-akumulator sprawdzam napięcie ok. 12.5 V w czasie rozruchu 10.5V ale i tak ładuje prostownikiem.
-moto na wtryskach, sprawdzam my paliwo jest pompowane z banku, tak jest OK
-sprawdzam odcięcie zapłonu na klamce przęgła, wszytko OK.
- sprawdzam box z bezpiecznikami + główny 30A , wszystko OK.
-jeszcze raz filtr powietrza, jest OK
-przepustnice powietrza, w czasie wł. zapłonu otwiera- zamyka. Też mnie zdziwiło, że w kolektorze ssącym są dwie przepustnice

1) z manetki gazu na linkach

2) pierwsza za filtrem elektroniczna, ktoś wie dlaczego tak ?

Drugie pytanie czy jak silnik chodzi na luzie to przepustnice są zamknięte a powietrze jest dostarczane by-passem ? Bo zauważyłem że przepustnice się nie uchylają na biegu jałowym.

Dziś kolega przyjechał z innym aku i moto odpalił, świece wszystkie wyjąłem i osuszyłem przed startem.
Silnik na nowych i starych świecach odpalił ale ten sam objaw, nierówna praca i czarny dym, obroty 1tyś i mniej. po dodaniu gazu i puszczeniu ledwo utrzymuje obroty lub gaśnie.
Zrobiliśmy też test z elek przepustnicą, odłączyliśmy zasilanie na niej i sterowałem dawką powietrza ręcznie na biegu jałowym ale tylko przy full open dało się odczuć ubogą mieszankę.

Zdaję sobie sprawę, że jest zbyt bogata mieszanka, czyli :

a)zbyt dużo paliwa, powietrze OK
  b)zbyt mało powietrza, paliwo OK                                    
  c)paliwo OK, powietrze OK, iskra słaba

Nie mam już pojęcia jak i co sprawdzić, dajcie jakiś nowy trop Panowie.
Jak dla mnie może być elektronika, moduł zapłonowy, rozdzielacz napięcia lub jakiś sterownik.

Z góry dziękuję za każdy pomysł!

Pozdrawiam Tomasz.

Po pierwsze udaj się do przywitalni, po drugie profil wypełnij jak się należy, niema takiego modelu jak Gsf 650 z 1998 roku 🙂

Przywitalnia zaliczona.

Rocznik poprawiony na 2008r.

Paliwo tankowałem tydzień przed tą feralną wymianą świec. Jest to pomysł, bo tankowałem paliwo na stacji gdzie jeszcze nigdy nie tankowałem.

Sprawdził był filtry w pompie paliwa, to na początek, poszukaj temat znajdziesz dokładny opis, co do drugich przepustnicy też znajdziesz tu odpowiedź. Bandit 650 / 1250 - Dławienie - Problem Z Pompą Paliwa - Nie Wkręca Się Na Obroty

Edytowane przez kazek
https://polishbanditcrew.pl/topic/19604-bandit-650-1250-d%C5%82awienie-problem-z-pomp%C4%85-paliwa-nie-wkr%C4%99ca-si%C4%99-na-obroty/?tab=comments#comment-115783

Pamiętaj że są dwa filtry. 

zajechales swiece nic wiecej, filtr powietrza kidy wyminiany ? zobacz czy gdzie nie spadl przewod i nie ciagnie lewego powietrza

Edytowane przez benywariat

Kazek, dobrze że napisałeś o dwóch filterkach, jutro je zobaczę. Dzięki za link!

Benywariat, filtr powietrza wymieniałem teraz razem ze świecami. Sprawdzę też to lewe powietrze. Myślisz że świece do wyrzucenia ?

Generalnie jest zasada że nowe świece należy wygrzać, odpalasz i robisz rundkę aż moto złapie temperaturę roboczą. Tak przynajmiej mnie uczyli. 

Siemanko, ja mam taką nietypową sprawę, może ktoś by pomógł?

Witam panowie, 

chciałbym sprawdzić swój moduł zapłonowym a nawet dwa. Sprawa z moim bandytą wygląda następująco: 
Pewnego dnia przyjechałem do pracy.... i nie wróciłem - BRAK ISKRY. no cóż zdarza się trzeba działać, szukanie po sznurku do kłębka, trochę wymiany na ślepo, w końcu godziny przesiedziane na forum i szukanie rozwiązania, więc stwierdziłem że wystarczy już krwi potu pieniędzy i czasu. Padła decyzja - ODDAJE DO MECHANIKA. Sprawdził i mówi moduł... Polecił jakiś warsztat zajmujący się regeneracją elektroniki motocyklowej i motorowodnej w Ostrołęce, i ponoć robią cuda ale i nie tanio... więc dla pewności że nie jest to ślepy trop gdyż mam już dwa moduły i podobno oba są liche, chciałbym je wpiąć w jakiegoś podobnego bandyte rocznik 95-99 pojemność 600ccm. NIe wiem czy gsf1200  ma taki sam ? Czasu to nikogo dużo kosztować nie będzie bo moduł jest tuż pod kanapą także wiele nie trzeba, zepsuć nic też sie nie da. 

Jestem z Tczewa niedaleko Gdańska więc może ktoś chce sie wybrać na wycieczką gdzieś w okolice  lub spotkajmy się gdzieś na trasie, podjadę automobilem. Flaszka za pomoc bankowa.

O nic więcej nie proszę, o żadne inne tropy do poszukiwań tylko sprawdzenie modułu mnie teraz interesuje

Widziałem że jest jakaś ustawa w borach tucholskich gdzie mam niedaleko wiec moze tam by ktoś poratował ? chyba że coś szybciej gdzieś ktoś będzie sie wybierał . 

• 2 months later...

Siema, może tutaj dostanę jakąś poradę, bo ja już nie mam pomysłu. GSF 600 1996.

Na początku napiszę co już wymieniłem:

-nowe świece denso,

-nowa cewka zapłonowa 2/3, bo była zdiagnozowana jako zepsuta,

-impulsator,

-nowy aku założony w maju,

-nowe tarcze sprzęgła ale to raczej nie ma nic do rzeczy,

-luzy zaworowe ustawione i skorygowane, bo obstawialiśmy że to może przez to jest usterka,

-synchro gaźników.

Problem jest taki, że bandzior rzadko chce odpalić. Jak już odpali to chodzi cały czas, nie gaśnie, ale jak go zgaszę to czasem odpali, częściej jednak nie. Rozrusznik kręci, ale sprawdzałem, że wtedy nie ma iskry. Na popych również nie łapie. Nie mam już pomysłu jaki może być powód. Usterka po raz pierwszy pojawiła się przy upałach ok 35 stopni jak na odcinku ok 500m dałem mu w piora(silnik był juz zagrzany). Może ma ktoś jakiś pomysł?

Sprawdz elektryke jeszcze dokladnie. 

3 godziny temu, darekb1 napisał:

Sprawdz elektryke jeszcze dokladnie. 

Ale co dokładniej? Bezpieczniki wszystkie w porządku, nie wiem co tam jeszcze jest odpowiedzialne za to, czujnik stopki jeszcze zamówiłem to wymienię. 

Przy czujniku by nie krecil. Bardziej mam na mysli wszystkie konektory, moga byc zardzewiale lub gdzies izolacja wiązki przetarta

Jest opcja, że czujnik ciśnienia oleju ten pod pokrywą impulsatora może mieć na to jakiś wpływ?

musisz miernikiem na piechote sprawdzic przewody.. te id kill słicza tez.. przelaczniki   po kolei.. to maly pojazd.. nie tir..   mialem juz tak kiedys  w virago...jechal nagle gasl.  zapalał.. okazalo sie ze kill słicz .. . . . pozdjemuj co sie da.. omomierz. i lecisz kolorami.. przejscia przez kostki  zlaczki.. nie ma h...ja we wsi   znajdziesz.. skoro braknie  iskry. moze byc przetarty przew od impulsatora. kostka przyvstacyjce. zasilanie cewek. itd....

• Upvote 1

No to trzeba się przeprosić z miernikiem, dzięki za porady 

Devil na poworcie ze zlotu (i częściowo na w drodze na zlot) miał też problemy z odpalaniem moto.
cytat: 
"

Dopiero wczoraj udało się zdiagnozować usterkę podczas powrotu ze zlotu PBC.

Pomógł mi Elu.

Problemem okazał się uszkodzony przewód od impulsatora.

Podczas serwisu gość musiał uszkodzić przewód i tak go poprowadził, że podczas jazdy losowo uszkodzony przewód dotykał bloku silnika i następowała fiksacja.

Dziękuję wszystkim za porady.

"

Generealnie u niego czuć było spalinami jak moto gasło czyli dostawal paliwo. U Ciebie czuć paliwo?

Czuć paliwo, iskry nie podaje na świece po prostu z tego co do tej pory ustaliłem