Skocz do zawartości

Wymiana Tarcz W Angielskich Zegarach

Norbi
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Czy przerabiał juz ktoś temat przeróbki zegarów z mil na km.
Mam wszak też km na cyferblacie ale chce aby główną i jedyną jednostką były km/h
ponoć najlepszym i najtańszym rozwiązaniem sa nowe cyferblaty ,
ale czy można je jakoś łatwo wymienić co by na przykład nie urwac wskazówki albo co jeszcze gorszego spartolić.
jeśli ktoś się z tym bawił to poprosze o wskazówki do........................... wskazówek:)

• Odpowiedzi 53
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• JackRM

3

• qnerk

3

• Norbi

4

najprościej to wymienić, a tak serio to trzeba rozebrać je na części pierwsze - nie ma lekko

Norbi : krótko i na temat: wymiana.

Z mojej strony polecam Ci to : http://cgi.ebay.it/Suzuki-Bandit-GSF-1200-Tachoscheiben-Tacho-GSF1200-/400127963477?pt=Motorrad_Kraftradteile&hash=item5d297c3155#ht_3922wt_1205

Sam kupiłem i założyłem do mojego B12.

Z zegarami w ręku to 20min roboty, dwie łyżeczki małe i śrubokręt krzyżak.

Po montażu wygląda tak :

IMG_0078.jpg

Jack ,dzięki za foto -fajnie zobaczyć jak wyglądają po zmianie

ale jeśli byś mógł przybliżyć temat demontażu wskazówek ( czy można je po prostu wyciągnąć z osi a potem wsadzić z powrotem)

i po co te dwie małe łyżeczki

to byłbym wdzięczny

Ps.

Czy dysponuje ktoś scanem europejskich cyferblatów do B12 r.02 ,

na ich podstawie firma z wawy zrobiłaby mi nowe:)

z łyżeczek robisz dźwignię, i podważasz wskazówke.

z łyżeczek robisz dźwignię, i podważasz wskazówke.

to może zamiast dwóch małych łyżeczek jeden duży widelec:)

Gdzieś czytałem że licznik przebiegu można zmienić z mil na kilometry jakąś określoną kombinacją przycisków. Tylko znaleźć nie mogę... Czy to w tym roczniku bandziora czy w młodszych.

Gdzieś czytałem że licznik przebiegu można zmienić z mil na kilometry jakąś określoną kombinacją przycisków. Tylko znaleźć nie mogę... Czy to w tym roczniku bandziora czy w młodszych.

Ja mam anglika. W roczniku od 2005 gdzie jest elektroniczny prędkościomierz chyba trzeba przytrzymać dwa przyciski. Wtedy i przebieg i prędkość będzie w km/h.

Chyba tak to było. Już teraz to nawet nie pamiętam jak to robiłem.

ale nie wszystkie wersje zegarów. Tak przytrzymać trzeba obydwa przyciski jak ustawione na ODO

• 10 months later...

Jako że mam Anglika, zegary też są angielskie. Denerwuje mnie więc fakt, że prędkościomierz jest w milach. Wiem że można się przyzwyczaić do pozycji wskazówki, oraz że rzadko pokazuje ona magiczne dozwolone prędkości. Jednak pomyślałem sobie żeby zmienić tarcze.
Znalazłem coś takiego na alle...: tablice zegarów

Myślicie, że to wykonalne? Niby niewielki koszt, ale zawsze. Pytam bo trzeba jakoś zaplanować prace konserwacyjno-upiększające na zimę.

Nie jestem pewien ale wydaje mi się że zegary w angolach są inne. Tzn wskazówka w tym samym położeniu wskazuje inną prędkość. Czyli takie tarcze nie podejdą.

Norbi w swoim poprzednim B12 wymieniał tarczę prędkościomierza właśnie z tego powodu. Wskazania po wymianie były prawidłowe.

Z tego co mi wiadomo jak wymieniałem licznik w B4 od B6 to też miałem w milach, chciałem zmienić na km/h i gadałem z chłopkiem który sie tym zajmuje, że prędkość pokazuje tak samo tylko jak się chce przebieg zmienić żeby był w km to trzeba zmieniać trybiki w układzie a tak to spoko sama tarcza wystarcza. Zresztą można łatwo sprawdzić np z licznikiem rowerowym czy nawigacją :)

Też mam anglika i zastanawiałem się nad taką zmianą ale przyzwyczaiłem się i jeżdżąc na moto myślę systemem imperialnym:) Jeśli zdecydujesz się na taką zmianę chętnie zobaczę jej efekty.

wymienić tarcze to pikuś.

Ja w B1200S k4 kiedyś wymieniałem na białe ze względów czysto estetycznych.

Wystarczy pamiętać o demontażu każdej wskazówki za pomocą dwóch małych łyżeczek ;)

Jakbym miał angola to bym się pół minuty nie zastanawiał.

Tylko trzeba pamiętać o właściwym położeniu wskazówki.

Najlepiej przed demontażem przełożyć ją nad pręcikiem oporowym i zaznaczyć miejsce swobodnego opadu. Wtedy zciągać jak JackRM powiedział. Mozna jeszcze podłożyć wykałaczki by nie zniszczyć tarczy. Potem zmieniasz tarcze, zakladasz wskazówki i gra gitara.

• 6 months later...

Witam w moim bandziorze zegary mam wyskalowane w milach, chcę je zmienić na km. Kupiłem takie tarcze http://allegro.pl/show_item.php?item=2248995553. Możecie podpowiedzieć jak się zabrać za rozbieranie licznika? Jak zdjąć wskazówki bo nigdy tego nie robiłem? Jak myślicie wyskalowanie będzie pasowało? Nie będzie przekłamywał?

A co tu rozwiązywać ? Nowe tarcze to i motor odmłodzony :P

A jaką masz wersję? S czy N ? Bo na zdjęciu coś innego niż w profilu :)

Edytowane przez miki757