Skocz do zawartości

Wymiana Tarcz W Angielskich Zegarach

Norbi
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi o to że przebieg będzie w milach a prędkośc w kilometrach.

• Odpowiedzi 53
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• JackRM

3

• qnerk

3

• Norbi

4

Spoko, to była ironia z mojej strony :)

Jeśli masz N-ke to od strony koła masz w kubkach śrubki, wykręć je, ściągnij dół kubków i później będziesz miał kolejne śrubki od tych górnych "pierścieni". Nie wiem czy da się założyć tarcze beż ściągania wskazówek, ale pewnie da radę :)

mam zegary od sporta. myślę że będzie ciężko zdjąć tarcze bez wyciągania wskazówek. Jak je się zdejmuje w razie co?

Pewnie trzeba je delikatnie ale stanowczo wyrwac do góry.

mam zegary od sporta. myślę że będzie ciężko zdjąć tarcze bez wyciągania wskazówek. Jak je się zdejmuje w razie co?

widelcem kolego je podważ. sprawdzone, uszkodzeń brak:)

i tak raczej nie stanowczo jak to napisał Paweł NGI, bo silniczek krokowy w zegarach to delikatna rzecz jest. pozdro

Edytowane przez seko1986

a jest jakiś zabezpieczanie żeby później źle nie założyć?

nie ma. przed samym montażem "na gotowo" ustawisz w odpowiedniej pozycji.

zmieniałem tez u siebie, jak bedziesz zakładał wskazówke od obrotomierza to rób to na właczonym zapłonie,zeby sie pozniej nie okazało ze złozysz wszystko do kupy przekrecisz zapłon a obrotomierz wskoczy od razu na 4 tys :zeby: przelicznie przebiegu to nie problem, chodzi tylko o to ,zeby dobrze widziec ile jedziesz ,bo mile duza czcionka ,a km malutka i trzeba wysilac wzrok tarcze pokrywaja sie idealnie z tymi co masz u siebie tzn . km/h z km/h wiec nie ma zadnego przekłamania

Edytowane przez Calanthe

wskazówki zdejmiesz dwoma małymi łyżeczkami od espresso..

spoon1.jpg

Ja tak robiłem w moim ex-1200S k4 wymieniając tarcze na białe.

Poszło bezproblemowo.

Jak dorabiałem wyświetlanie biegów poprzez podświetlenie cyferki na obrotomierzu to nie ściągałem wskazówek- bardzo mocno siedziały. Nie chciałem nic uszkodzić i poradziłem sobie samym podważaniem tarczy.

Jak dorabiałem wyświetlanie biegów poprzez podświetlenie cyferki na obrotomierzu to nie ściągałem wskazówek- bardzo mocno siedziały. Nie chciałem nic uszkodzić i poradziłem sobie samym podważaniem tarczy.

możesz opisać dokładniej jak o robiłeś?

ja wyrwalem wskazowke i musialem sobie sprawdzic nowy predkosciomierz wiec uwazaj :) A ten nowy jest w km a stary mialem w milach , nie potrzebuje zmienic slimaka na ten na Kmy ? Sorry za off ale nie ma sensu nowego tematu zakladac.

Edytowane przez TONY84WRO

• 6 months later...

Witam!!

Nie zakładam nowego tematu dopisze do tego co znalazłem :D

Mój Bandzior urodził się w Anglii i jak każdy wie zegary liczą w milach. Wyczytałem tutaj że można zmienić zegary na km.

I dlatego mam kilka pytań.

Czy jest to trudna operacja??

Na co muszę uważać podczas demontażu i montażu zegarów???

Zmiana podświetlenia to skomplikowana operacja :D warta zachodu??

Czy te zegary będą odpowiednie http://allegro.pl/tarcze-zegarow-suzuki-gsf-600-bandit-rozne-wzory-i2716373332.html ktoś poleca??

Proszę i jaką instrukcje :D

• 5 months later...

Chciałbym się dołączyć do temat,

1. Gdzie mogę dostać oryginalną tarczę od prędkościomierza?

2. czy jest opcja przebiegi przestawić na km?

3. Czy jeżeli istnieje opcja pkt 2. to czy przebieg sam przeliczy się na km?

Pozdrawiam!

Jak ktoś chce to kupiłem ostatnio uszkodzony wkład do prękościomierza w km/h. Wyjąłem co potrzebowałem, ale akurat wszystkie ślimaki i zębatki zostawiłem, więc można sobie łatwo na km/h przerobić. Jak coś zapraszam na PW.

• 10 months later...

Wiem, że był już taki temat, ale jest zamknięty, a mnie interesuje po prostu kwestia manualna zmiany tarcz. Jak do cholery się do nich dostać? rozebrałem zegary i nie mam pomysłu żadnego, próbowałem śrubokrętem odginać tą pokrywkę, ale raczej lipa.

czyli jednak, jakieś triki ułatwiające demontaż? ja malutkim śrubokrętem płaskim próbowałem odginać, ale miałem wrażenie, że gdy odginam z jednej strony, to z drugiej wraca do poprzedniego stanu

też próbowałem podważać ale odpuściłem . problemami mogą być ponowne zagięcie tego elementu jego szczelność i ewentualne pęknięcie szkła zegara. chyba ze jest na to lepszy sposób    

jeżeli chodzi o szczelność, to myślałem złożyć to na jakimś sylikonie czy czymś. Generalnie mój obrotomierz już jest nieszczelny po dzwonie poprzedniego właściciela, zrobił się nalot na szybce od środka