Skocz do zawartości

Wydech - Tłumik Akcesoryjny - Jaki?

VooR
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Wybór masz duży tylko aby kasa była. Ile chcesz na to przeznaczyc grosiwa ?

najlepiej coś do około 1 tyś, ale jakwarto to mogę coś więcej. Mi bardzo nie zależy na osiągach itp najlepiej byłaby nowa seria, ale może macie lepsze pomysły.

Na ten temat można dużo pisac. Każdy ma jakiś swoje zdanie o każdej marce.To był akurat przykład. W tej cenie jeszcze parę znanych firm by się znalazło.

Proponuje poszukac innych tematów o tłumikach na forum i poczytac.

Jeżeli chodzi o tłumiory i ich ocene to jest tak, że każdy będzie chwalił swój...

Ogólnei kryteria są trzy:

- dźwięk,

- wygląd,

- cena.

Trzeba sobie przypisać wagi do tych trzech rzeczy i coś wybrać...

Wygląd - każdy ma inny gust i jedni lubią karbon, inni chrom a inni tak jak ja - zwykłą stal. Kształtów też jest sporo... Okrągłe, owalne, trójkątne, długie, krótkie...

Cena - dla każdego "dużo" to może byc różna wielkość. Uważam, że nie warto w moto za 5 tys wkładać wydech za 2 tys - no ale nikt nikomu nei zabroni...

Dźwięk - zacząlbym od posłuchania na YT a później przy okazji jakiś większych motocyklowych zlotów popatrzył co ludzie mają i posłuchał.

Do mojej XJRki mało było dedykowanych tłumików a ja uparłem się, że nie będę kombinować i wybrałem w końcu Werx-a - mało znany wydech ale moim zdaniem całkiem fajny. Polecam wątek: http://polishbanditc...ipe-werx-bikes/

EDIT:

Jeszcze jedna rzecz co polecam - kupić coś z wyjmowanym DBkilerem. Na początku zawsze się jaramy jak wydech ryczy i straszy staruszki, ale jak zrobimy kilka dłuższych tras i tłumik n*******la nam kilka godzin to zaczynamy mieć dość (przynajmniej ja)

Edytowane przez cleaner

EDIT:

Jeszcze jedna rzecz co polecam - kupić coś z wyjmowanym DBkilerem. Na początku zawsze się jaramy jak wydech ryczy i straszy staruszki, ale jak zrobimy kilka dłuższych tras i tłumik n*******la nam kilka godzin to zaczynamy mieć dość (przynajmniej ja)

Bardzo cenna uwaga. Dbkiler musi byc w zestawie. Ja nie miałem i byłem zmuszony sobie sam dorobic bo po 200 km uszy miały dośc :)

a mi właśnie zależy raczej na cichym, bo mam zamiar używać go na dłuższe trasy. A ten Werx nawet mi się podoba. Poszukam sobie na aukcjach. A ma ktoś jeszcze jakieś inne propozycje?

Hmmm, to widzę że chyba szkoda kasy, a za głośno też niedobrze, szczególnie że chce kilka grubszych wypraw po Polsce w tym roku zerobić... Chyba spróbuje najpierw rozciąć swój seryjny i pokombinować co z tego wyjdzie... Dzięki wszystkim za opinie i wypowiedzi :usmiech:

Nie bój się :D ja też jeździłem trochę po Polsce i mi dźwięk wydechu akurat nie przeszkadzał przy prędkościach autostradowych. Już bardziej szum powietrza męczył. Może dorwiesz jakąś używkę na allegro i będziesz i Ty zadowolony i sąsiedzi rano :D

• 3 weeks later...

A co sądzicie o tym tłumiku http://allegro.pl/tlumik-sportowy-carbon-bandit-600-i2336290919.html ???

Czy jekbym przerabiał oryginała wg http://polishbanditcrew.pl/topic/357-przerobka-wydechu-seryjnego-na-przelotowy/

to ta wełna mineralna nie będzie sie palić?? Moim zdaniem sfajczy sie szybko od temperatury http://allegro.pl/welna-mineralna-szklana-isover-ventilam-alu-gr-20-i2331727199.html ???

Witam. Chcę do swojego wydechu założyć DB Killer bo wytrzymać się nie da na długich dystansach, a już nie wspomnę jak głośny jest z plecakiem gdy jeżdżę po górkach ;) Szumi w głowie już drugi dzień i to nie od % ;)

Wracając do tematu, znalazłem coś na eBayu . (A może ktoś ma na zbyciu? ) Zapewne każdy kształt DB Killera powoduje inne dźwięki i dlatego chciałem zapytać Bandyckich Braci, jakiego kształtu jest Wasz i który byście wybrali. Chodzi mi przede wszystkim o jak największe wyciszenie mojego wydechu. Na YouTube jest pełno filmików z DB Killerem i bez, ale nie odwzoruje to prawdziwego dźwięku w czasie jazdy (np. podjazdy pod górę ) i często nie pokazują jak wygląda ich DB killer.

Z góry dzięki za pomocne porady i opinie.

Kup taki jaki jest dedykowany do Twojego wydechu....

Mój jest taki:

db_killer2.jpg

różnica jest znaczna... Jak się mocno nie odkręca to jest o wiele ciszej...

Kup taki jaki jest dedykowany do Twojego wydechu....

Mój jest taki:

db_killer2.jpg

różnica jest znaczna... Jak się mocno nie odkręca to jest o wiele ciszej...

No ładny tylko szkoda że nie ma znaczka Harrego Pottera ;) a tak serio, to może być prosty, czy musi być końcówka pochylona o 158 stopni?

do każdego tłumika db kiler wygląda inaczej

wszystko zależy od "widzimisię" producenta

napisz najpierw jaki masz komin

do każdego tłumika db kiler wygląda inaczej

wszystko zależy od "widzimisię" producenta

napisz najpierw jaki masz komin

Delkevic - storna producenta tutaj

a tutaj mój wydech.

Edytowane przez dyzio8228

Dziś zakupiłem używkę, oryginalny wydech Suzuki Bandit 600 - 80 db - za 30 eurosów. Koleś ma Skorpiona wiec mu był niepotrzebny. Żadnych wgięć tylko małe dwie ryski, ale i to się da zrobić. Wiec poszedłem do garażu założyć moją nową zdobycz. Odkręcanie akcesoryjnego Delkevic poszło lepiej niż myślałem. Przymierzam się do założenia orginala a tu mi 2cm zabrakło :( okazuje się że mam założony cały układ akcesoryjny i tam gdzie ma wejść rura, po chwili jest opór ze strony spawu. Nie spodziewałem się takiej akcji. Więc myślę i myślę- do sklepu po piłkę do metalu- przyciąłem końcówkę i weszło jak w masło. Na początku się troszkę dymiło i myślałem że jest gdzieś nieszczelnie, ale to przez to że posmarowałem takim smarem żeby weszło lżej. Pytanie, czy ta gumowa nakładka która jest w rurze jest potrzebna czy można śmigać bez niej ? bo moja się rozsypała w palcach.

Tutaj masz db killera do Delkevica, co prawda do 350mm ale z tej samej serii chyba wydech, więc db killer też pewnie będzie podobnego kształtu.

http://www.ebay.co.u...=item4cf188dbb1

Dzięki za info. Tutaj koleś ma tańszego i wygląda podobnie ;) Poza tym już kupiłem oryginała Suzuki i gra dobrze. Wyszło mnie taniej niż db killer :)

A propos DB killa. moglibyscie zrobic kilka fot swoich i tu wrzucic? Ze zdjecia mozna by jakies home made wyrzezbic :)

Idea w sumie dobra....

wiekszośc wygląda tak jak mój wrzucony... Czasem mają zaginana rurkę ;D

Jak ktoś będzie chciał wymiary - niech wali na priv

Tu

http://polishbanditcrew.pl/uploads/1296906790/gallery_1774_389_55823.png

jest fota w galerii zwymiarowanego dibona do leoncia.

Chyba nie jest to jakaś filozofia zrobić takie cóś.

Edytowane przez Kruk11

ja kupiłem wczoraj w moto-akcesoriach zatyczki do uszu za 26 zł.... po miescie bede latał bez nich bo dzisiaj jak jechałem do roboty i chcialem potestować to myslalem ,ze mi tłumik odpadł bo taka cisza :P :P :P

ale w trasy bede je zakladal -- MIVV + wiatr = n*******lacz głowy :D

Tak, zwykła rurka. Efekty można zobaczyć na moim filmie :D

Filmik widzialem. Ja tu juz sie szykowalem na kosmiczne kombinacje a tu taki dynks tylko i za to sobie 25 funciakow wolaja? Chyba seryjna produkcje rozpoczne :lol:

Dzieki Kruku :ok: