Skocz do zawartości

Wydech - Tłumik Akcesoryjny - Jaki?

VooR
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przymierzam się do wymiany tłumika w B12,5 na w/w. Dostępne są dwa rodzaje stalowy i karbonowy, który jest oczywiście droższy

Moje pytanie. Czy poza wizualnym efektem istnieją jakieś znaczące różnice?

Pozdrawiam

Zbyszek

Waga, ale w przypadku b12.5 to bez znaczenia :P

w wadze minimalna różnica - 0,4kg

stal będzie trochę brutalniejsza, a karbonik - cip*kowszy :)

karbonem się nie poparzysz, a stal stopi Ci spodnie/buty...

karbonik chyba ładniejszy

Edytowane przez Daniel

a jak w dlugowiecznoscia? Karbonik cip*kowszy moim zdaniem. Do Bandziora takie rzeczy... :P

Danielu pierwszy raz chyba nie mogę się z Tobą zgodzić... W trzech motocyklach miałem stalowe Leony i sama pucha nigdy nic mi nie zrobiła ani z butem ani ze spodniami, mojej pannie też. Ewentualnie na dolocie został jakiś ślad - ale dolot w obu przypadkach jest z kwasówy. Jedyne co się zniekształciło od stalowego wydechu to gówniany pokrowiec oxforda.

Edytowane przez remki

stalówka!! karbon jest taki lipny :P mi sie tłumik karbonowy nie podoba i nie pasuje do bandziorów. Takie jest moje zdanie :D

Danielu pierwszy raz chyba nie mogę się z Tobą zgodzić...

Daniel chyba tez sie ze soba nie zgadza bo mial w bandziorze wlasnie sytalowy :)

Stalowy bardziej brzeczy carbon bardziej mruczy. Dopoki nie dostalem w swoje lapska stalowki to myslalem ze carbon lepszy. A teraz bym nie zamienil.

Jak polorzysz moto na stalowke to moze sie pogniesc jak na carbon to jest do wyrzucenia.

Pisze z Ciapciaka wiec sory.

Ja też miałem ten dylemat, carbon był chyba 100 euro droższy, wybrałem stalowy. Nierdzewka ma w nim fajną fakturę i barwę - niby ma to przypominać tytan, wg mnie nie ma sensu dopłacać za carbon, oczywiście wszystko jest kwestią gustu.

Bardzo dziękuję Panowie Szlachta. Faktycznie Carbon ok.100Ejro droższy. Bandziorka mam czarnego więc myślałem że czarny wydech będzie się lepiej prezentował.

Widzę jednak, że większość przekonana jest do stali. Chyba też pójdę w tym kierunku.

Spips ---> Czy możesz mi przesłać zdjęcie leo zrobionego na wprost. zk2@interia.pl. Z góry dzięki.

Bardzo dziękuję Panowie Szlachta. Faktycznie Carbon ok.100Ejro droższy. Bandziorka mam czarnego więc myślałem że czarny wydech będzie się lepiej prezentował.

Widzę jednak, że większość przekonana jest do stali. Chyba też pójdę w tym kierunku.

Spips ---> Czy możesz mi przesłać zdjęcie leo zrobionego na wprost. zk2@interia.pl. Z góry dzięki.

poszło na maila

Spips, piknie się prezentuje .

Kupię sobie stal.

Jeszcze raz podziękowania.

Kupuj carbon :) ja mam czarnego bandziora i czarny carbon devila :) Musi być black!!!

• 2 weeks later...

Jak napisałem, tak zrobiłem.

Fajno mruczy i jakoś zgrabniejszo mu:)

Zdejmując stary przy łączy natknąłem się na srebrzystą maź. Co to?

post-3532-0-75164900-1360232115_thumb.jpg

Edytowane przez Neonkin

Jak napisałem, tak zrobiłem.

Fajno mruczy i jakoś zgrabniejszo mu:)

Zdejmując stary przy łączy natknąłem się na srebrzystą maź. Co to?

Prawdopodobnie jest to środek używany przy montażu czy też uszczelnianiu łączeń na tłumiku, sam takiego używałem przy montażu.

Tak że moim zdaniem nie masz się czym martwić :)

P.S. zzzzzzaje***isty kominek :P

Fajny,te nowe modele naprawde zgrabnie wygladaja,a ta czarna koncówka robi robote.

Machnij jak możesz filma jak pracuje ;)

znalazłem już na yt a jaka cena za taki ?

Edytowane przez filip86

Czy naklejacie nalepkę od homologacji na ramie? Czy olewacie sprawę? Podobno policja nie ma prawa się przyczepić.

Edytowane przez Neonkin

Czy naklejacie nalepkę od homologacji na ramie? Czy olewacie sprawę? Podobno policja nie ma prawa się przyczepić.

Ja kiedyś miałem dyskusję ze stróżem prawa o głośność wydechu i jak mu pokazałem naklejkę to się odczepił. Masz na niej ten sam numerek co na obręczy komina. Jak bardzo szpeci ci moto to zawsze możesz nakleić gdzieś pod kanapą :)

Ja mam wydech Leo bez wybitej homologacji, ale wożę pod siedzeniem dBkiller... w Polsce badają głośność sonometrem także homologacja na niewiele się zdaje, trzeba na wypadek spotkania z psiakami mieć killera, wtedy nie mają prawa się przyczepić, tak jak z przepaloną żarówką. Jeżeli planujesz wyprawy za granicę, musisz mieć europejskie oznaczenia homologacji, bo chociażby niemiecka policja strasznie rygorystycznie do tego podchodzi (kolega Pioter na pewno więcej może powiedzieć na ten temat). Ja nigdy nie miałem z tym problemu, bo na zagraniczne wyprawy zakładam stockowe wydechy, ale mój znajomy, posiadający w VTX wydechy Screamin' Eagle zapłacił w Szwecji wysoki mandat, a później kupował na gwałt w ASO Hondy w Sztokholmie seryjny wydech do motocykla..

remki ma absolutną rację, wydaje mi się, że naszych stróżów prawa nic nie obchodzi homologacja, jak maja wątpliwość to wyciągają miernik głośności i sprawa jest załatwiona. Sam też wożę db killera pod siedzeniem. Swoją drogą, nie wiem czy nawet z db killerem ten wydech nie przekracza limitu głośności.

Dokładnie, ja mam dwa, Devil magnum i Leo. Devil bez killera jest cichszy niż Leo z. Ale Leo ma fajniejszy dźwięk. Ideał dla mnie to dźwięk Leo i glosnosc devila. Ale kto sprzedaje coś takiego

Leo używa lepszych materiałów do prod wydechów niż acrap albo yoshi.

I wydechy LeoVince są robione w Polsce, w Człuchowie... :)