Skocz do zawartości

Wydech - Tłumik Akcesoryjny - Jaki?

VooR
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Ja do mojego bandziora założyłem LeoVince SBK Oval SBK OVAL EVOII i jestem mega zadowolony, brzmi jak rasowy sportbike.

Niedawno kupiłem na Aliexpressie akcesoryjną końcówkę wydechu za grosze (20$ końcówka, drugie tyle wysyłka), po zdjęciu fabrycznego komina zorientowałem się że potrzebuję rury środkowej. Za niecałe dwie stówy dorobił mi taką i wszystko zmontował pewien specjalista od spawania wydechów z Modlina. Wydech brzmi teraz znakomicie, w porównaniu do fabrycznej puszki (która była tak cicha że słyszałem bardziej pompę paliwa niż wydech) frajda z jazdy motocyklem wzrosła dwukrotnie.

Bandit 650SA 2012, czyli chłodzony cieczą.

Końcówka: https://www.aliexpress.com/item/Motorcycle-Scooter-Modified-Akrapovic-Yoshimura-Escape-Moto-Exhaust-Motorcycle-Muffler-Pipe-GY6-CBR125-250-CB400-CB600/32651428809.html

Moje nagranie jak to wygląda i brzmi, niestety telefonem: https://www.instagram.com/stories/highlights/17845088974279240/

Edytowane przez Tomash

Hej planuje założyć sobie taki tłumik do Bandita 600 S:

https://moto-freak.p...x1-p-17213.html

Pytanie czy ktoś może słuchał jak to gra i czy montaż nie jest sprawia trudności - chodzi mi o rozłożenie starego pod silnikiem, tam jakieś specjalne zabiegi są potrzebne?

Czy wymagana jest regulacja gaźników czy czegokolwiek oraz nie ma może ktoś instrukcji albo czy może ktoś to zmieniał na własną rękę?

Zobowiązuję się do zrobienia videorelacji ;)

Udało się zamontować? Czekamy na video :)

Edytowane przez cziko

Jeżeli kupie samą ''puche'' bez dolotu to da rade wspawać w miejsce oryginalnej ? 

I jeszcze tak myślę o wydechu poprowadzonym wysoko cos jak w hornecie, na pewno widzieliście już takie bandity :P Tylko problem jest jak później zrobić dolot ?

Jeżeli kupie samą ''puche'' bez dolotu to da rade wspawać w miejsce oryginalnej ? 

Jeśli przez "dolot" rozumiesz wydechową rurę środkową czyli odcinek między katalizatorem a końcówką -- to owszem, da się dorobić, wspominałem o tym w moim poprzednim wpisie tutaj. Nawet da się tak dorobić że będziesz miał slip-on, czyli mógł sam sobie w kilka minut zdjąć jeden wydech i zamontować drugi.

• 2 weeks later...
  • 1 month later...

Jeśli przez "dolot" rozumiesz wydechową rurę środkową czyli odcinek między katalizatorem a końcówką -- to owszem, da się dorobić, wspominałem o tym w moim poprzednim wpisie tutaj. Nawet da się tak dorobić że będziesz miał slip-on, czyli mógł sam sobie w kilka minut zdjąć jeden wydech i zamontować drugi.

Znasz kogoś kto dorobi przelotke? Pacjent 650 "S" 2005r. Czy szukać u siebie na miejscu kogoś?

• 3 weeks later...

Witam możecie polecić tłumik akcesoryjny do 400zł?

bandit 650 gsf 2009

Edhaust z Modlina przerobi Ci twój oryginalny wydech na jaki będziesz chciał - głośny, cichy, basowy itd. Ja przerabiałem do swojego B12 za 310zł z wysyłką - i jestem mega zadowolony.

Witam
Mam taką koncepcję, żeby mój Bandit był cały czarny, łącznie z wydechem i kolektorem wylotowym. Co do wydechu, to już znalazłem co chcę. Pytanie dotyczy kolektora wydechowego. Co sądzicie o pokryciu go powłoką ceramiczną w jedynie słusznym kolorze czarnym (koszt około 800pln) Znalazłem firmę, którasie tym zajmuje 
http://www.hipeco.com/?s=kolektory_wydechowe

Albo zwykłą czarną farbą do kominków za 50zł samemu pomalować ;)

Partyzanckie to rozwiązanie, ale dzięki za poradę ;)

• Upvote 1

Ja do Inazumy zakładałem taki tylko z metalowym poszyciem a ocene moto kupiłem z właśnie takim "carbonowym".  Co prawda poszycie ma już jakieś conajmniej kilka odcieni zamiast jednego  ale nic się z nim nie dzieje a dzięki temu, że dostałem do tego DB killera nie miałem problemu z przeglądem bo cos się im w tym roku poyebao i wszystko sprawdzali łącznie z głośnością xD

Ja do Inazumy zakładałem taki tylko z metalowym poszyciem a ocene moto kupiłem z właśnie takim "carbonowym".  Co prawda poszycie ma już jakieś conajmniej kilka odcieni zamiast jednego  ale nic się z nim nie dzieje a dzięki temu, że dostałem do tego DB killera nie miałem problemu z przeglądem bo cos się im w tym roku poyebao i wszystko sprawdzali łącznie z głośnością xD

A jak z dźwiękiem tego cudeńka? Pytam z ciekawości, bo mam przelot, ale to może być fajna tania alternatywa

Znasz może kogoś kto ma tłumik tej firmy:https://www.olx.pl/oferta/xrav-xr27-okragly-klasyczny-basowy-wydech-motocyklowy-tlumik-dominator-CID5-IDgWwBt.html#8d5ffe6ee3;promoted ?

Ciekaw jestem czy faktycznie Polski wyrób czy tylko chińszczyzna z polską naklejką?

Chińszczyzna z polską naklejką. Kolega miał w 1100.

Partyzanckie to rozwiązanie, ale dzięki za poradę ;)

stosowane w sporcie chodzi o ceramike , pomaga utrzymac temp spalin a tym samym lepsze oproznianie,  jezeli tylko dla efektu czarnego, nie warto, jesli w gre wchodza inne przerobki to jak najbardziej , choc lepszy efekt bedzie jak zastosujesz  kolektor 4-2-1

Edytowane przez benywariat

Znasz może kogoś kto ma tłumik tej firmy:https://www.olx.pl/oferta/xrav-xr27-okragly-klasyczny-basowy-wydech-motocyklowy-tlumik-dominator-CID5-IDgWwBt.html#8d5ffe6ee3;promoted ?

Ciekaw jestem czy faktycznie Polski wyrób czy tylko chińszczyzna z polską naklejką?

Dokładnie tak jak pisze Krynio ;)

A jak z dźwiękiem tego cudeńka? Pytam z ciekawości, bo mam przelot, ale to może być fajna tania alternatywa

W Inazumie ładnie brzmiało. W Moto Morini się qrwa tak drze, że chyba mnie sąsiedzi znienawidzą w końcu XD