Skocz do zawartości

Wydech - Tłumik Akcesoryjny - Jaki?

VooR
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie - również stałem się posiadaczem domiantora okrągłego - mam małe pytanie - czy montując dolot można wykorzystać uszczelkę z oryginalnego dolotu ?? Ja tak zrobiłem - ciężko było ją zdjąć ale jakoś się udało. Mimo że uszczelka cała to i tak czuje delikatny przedmuch na łączeniu dolotu z kolektorami. Czy ktoś z szanownego grona może rzucić link do uszczelki, która będzie pasować do bandziora dużego ? Czy są dostępne tylko te drogie na allegro ??

Czy nie mieliście problemów ze szczelnością podczas montazu akcesoryjnego tłumika ?? czy może nikt nie sprawdził 🙂 ??

Pozdrawiam

P.S.

Oczywiście nie obyło się bez niespodzianek - urwała się obejma oryginalna i teraz zastanawiam się, czy da się kupić taką część czy trzeba rzeźbić samemu - nie wiem - dospawać do nowej opaski...

Obecnie mam na takiej szerokiej obejmie (2cm) zamontowany ten dolot - ściska lepiej niż oryginał ale i tak jest lekki przedmuch...

Edytowane przez mpendzik

Ja jak wsadzałem Ixila to też przełożyłem starą uszczelkę i jak stoję na światłach to czasem słyszę jak coś tam pufnie na łączeniu. Na Allegro znalazłem takie coś ale nie wiem czy to będzie pasować... tzn. przyłączam się do tematu z tą różnicą, że ja mam małego bandziora. Poka co tam znalazłeś!  😉

https://allegro.pl/oferta/uszczelka-pierscien-tlumika-toyota-avensis-1-6-1-8-7795012959?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Edytowane przez lunatiC

W końcu zamówiłem porządną obejmę i wydaje się być okej  - jest jakiś minimalny dosłownie przedmuch na łączeniu, ale to trzeba się dokładnie  paluchem ustawić i wtedy go czuć... Podczas jazdy wydaje się być wszystko w porządku: nie ma żadnego zmulenia, strzelania jak armaty... może jakby delikatnie moment obrotowy przesunął się na wyższe obroty ale nie jakoś drastycznie - pewnie trzeba będzie o jeden ząbek iglice podnieść - poza tym wszystkim wreszcie maszyna wydaje jakieś sensowne brzmienie,  redukcja z między gazem to sama przyjemność, a popierdywanie przy schodzeniu z obrotów bezcenne 🙂

Polecam wszystkim, którzy się wahają 🙂

• 3 months later...

Witam ponownie - tak sobie szukam dziury w całym i  wypatrzyłem dosyć okopconą końcówkę wydechu - i jakby odbarwioną... też tak macie u siebie ??  Przy fabrycznym tłumiku nie było tej sadzy - a  w przelotowym jak wsadzę palucha, to czuć i widać na palcu taki lekko tłustawy nalot...

Tak sobie myślę, że gorące spaliny wyrzucane z tłumika są tam na końcu już najzimniejsze i stąd ten osad...   Świece lux malina - suche i ładnie wypalone na kawowo. Odkąd zmieniłem wydech na przelot, to właściwie zauważyłem, że więcej oleju dolewam - nie kręcę go zazwyczaj ponad 8000rpm, więc raczej nie jest to pałowanie. 

Aha - no i jeszcze przypomniałem sobie, że podczas zmiany oleju zazwyczaj znajduje na korku - na tym magnesie takie malutkie opiłki... nie  jest tego dużo i tłumacze sobie to tak, że w końcu po to tam jest ten magnes żeby wyłapać to, co ściera się np. w skrzyni podczas wbijania jedynki 🙂 - albo mniej udanych redukcji ...

Maszyna nie kopci na niebiesko -  puści tylko czarną chmurkę gdy przegazuję na jałowych do czerwonego pola... - nie było tego przy seryjnym wydechu (pewnie gdzieś tam w gąszczu tych przegród się to wszystko chowało)...   Taż tak macie ? 🙂

Jeździć obserwować i nie szukać dziury w całym :)

Ja też mam przelot Leo, i z tyłu na rurze czysto, że można językiem lizać. Żadnej sadzy. A na korku żadnych opiłków nie widziałem nigdy, co by wzbudzić mój niepokój. :)

2 godziny temu, seebst napisał:

Ja też mam przelot Leo, i z tyłu na rurze czysto, że można językiem lizać. Żadnej sadzy. A na korku żadnych opiłków nie widziałem nigdy, co by wzbudzić mój niepokój. :)

Sądząc po rodzaju zasilania paliwem i rocznika motocykla - myślę, że u kolegi za wcześnie na takie spostrzeżenia 🙂  - ale że końcówka wydechu czysta wewnątrz... to mnie zastanawia 🙂

58 minut temu, mpendzik napisał:

ale że końcówka wydechu czysta wewnątrz... to mnie zastanawia

3 godziny temu, seebst napisał:

że można językiem lizać.

Jakieś pytania masz jeszcze?😂

• Like 2
  • Upvote 1

7 godzin temu, mpendzik napisał:

Sądząc po rodzaju zasilania paliwem i rocznika motocykla - myślę, że u kolegi za wcześnie na takie spostrzeżenia 🙂  - ale że końcówka wydechu czysta wewnątrz... to mnie zastanawia 🙂

Jak coś to w moim 1250 na oczywiście wtrysku mój przelot BOS'a też jest suchy na końcówce ( no chyba, że odpalam po 3 tygodniach w temperaturze 5 stopni to pluje tym co się zebrało w środku raczej norma ), trochę czarna od spalin na końcu też raczej norma a w środku sucho :D pozdrawiam haha

Ciekawe jak u gaźnikowców sprawa wygląda  - zasadniczo u kolegi w vfr z 2005r.   i w gsxr 600 z 2003 na przelotach jest podobnie, więc chyba tak musi być  - nigdy tam nie będzie czysto - w końcu to komin 🙂

Pozdrawiam

czepiata sie jak pijany płota😉

U mnie na gaźniku brudno tak jak piszesz. U kolegi we wtrysku czysty wydech .

Kiedyś za gówniarza dałem się nabrać z wejściem do samochodu przez rurę wydechową. Byłem bardzo ciekawy. Teraz już wiem, że w przypadku mojego Bandita byłbym przynajmniej czysty 😂

tlok ma chodzic w cylindrze a nie w rurze wydechowej. jak to tlumaczy pewien ksiadz na lekcji religi

21 godzin temu, mpendzik napisał:

Ciekawe jak u gaźnikowców sprawa wygląda  - zasadniczo u kolegi w vfr z 2005r.   i w gsxr 600 z 2003 na przelotach jest podobnie, więc chyba tak musi być  - nigdy tam nie będzie czysto - w końcu to komin 🙂

Pozdrawiam

Czyściutko zero nagaru czy sadzy nie zauważyłem nawet w chińskim wydechu tylko końcówka tłumika zmieniła kolor od temperatury 

• 2 months later...

Znajdzie się jakiś szczęśliwy/a lub nie, posiadacz/ka wydechu iXrace pure w bandycie?

Wymieniłbym oryginał na coś fajnego, byłem nastawiony na dominatora z db killerem hard, ale posłuchałem tego:

Nie mam porównania do dominatora, ale dźwięk z filmu w opcji bez db killera po prostu mnie urzekł.🤩

Usilnie poszukuje wydechu z homologacją EU dla poczucia spokoju. Jest wersja dominatora z przyspawanym db killerem hard, która ma homologację. Jakkolwiek jest mnóstwo dobrych opinii o dominatorze, a te złe są raczej starsze. Ale nie miałem okazji jeszcze posłuchać go na żywo, a po filmach z yt zachwytu mego nie wzbudził.

IXrace znalazłem dla swojego bandyty na akcesoriamotocyklowe.pl. Cena w porównaniu z dominatorem sporo większa, a i próbuje też się upewnić u sprzedawcy czy wysyłają komplet, czy samą puszkę i trzeba kombinować z dolotem.

Dla mnie kupowanie wydechu po dźwięku z YouTube to tak samo jak lizanie cukierka przez papierek. Jak dla mnie brzmi tak samo jak mój Leovince. Dominatora miałem to nie robił nic innego jak darł ryja. Ja zamawiałem cały komplet, mimo że na rysunku była tylko sama puszka. 

nie słyszysz różnicy ? ja tam słyszę, ale z wydeszkami ogólnie jest taka zależność: im droższy tym lepszy :)

Nie wiem, być może mi słoń nadepnął na ucho 😜 dla mnie najważniejsze, żeby mi nie dudniło i nie siadło na uszy po przejechaniu kilkuset kilometrów. Ale i tak najlepszy dźwięk pochodzi od V-ki 😊

12 godzin temu, seebst napisał:

Dla mnie kupowanie wydechu po dźwięku z YouTube to tak samo jak lizanie cukierka przez papierek.

Otwarte cukierki to dopiero w sezonie może da radę zobaczyć, a i to nie pewne. Gdyż najprościej to się chyba nasłuchać na jakimś zjeździe/zlocie, a tu w tym roku wcale nie musi być w tej kwestii lepiej jak w poprzednim. Dominatora to pewnie jakoś mi się jeszcze uda złapać i może mi wpadnie w ucho.

Tymczasem sklep potwierdził, że IXrace jest jako kit montażowy, pasuje do oryginalnego dolotu, więc imo git. 😃

18 minut temu, seebst napisał:

Ale i tak najlepszy dźwięk pochodzi od V-ki

Gorzej jak ktoś ma jeszcze fetysz kolektorów 🤣, a w V-kach tą rurkę, czy dwie to powinni raczej chować bo wstyd 😉, przy takich zadbanych z takiego R4 jak w bandytach.

26 minut temu, Perceptron napisał:

Gorzej jak ktoś ma jeszcze fetysz kolektorów

Oj, wierz mi, że są tu na tym forum bzika na punkcie czystości kolektorów, że aż przejrzeć się w nich można 🤣

1 godzinę temu, seebst napisał:

Oj, wierz mi, że są tu na tym forum bzika na punkcie czystości kolektorów, że aż przejrzeć się w nich można 🤣

Phi , u mnie całe moto musi błyszczeć a nie tylko kolektory 😄 lubię jak jest czyste i tyle :p:

DSC_4101.JPG

16 godzin temu, seebst napisał:

Ja to nawet końcówki wydechów wyciągam żeby lepiej je doczyścić, nie cierpię jeździć brudnym i zaniedbanym motocyklem 😁. Z autem to inna sprawa czasem jest tak ujebane że koloru nie można rozpoznać. 

8 godzin temu, adi234 napisał:

Ja to nawet końcówki wydechów wyciągam żeby lepiej je doczyścić, nie cierpię jeździć brudnym i zaniedbanym motocyklem 😁. Z autem to inna sprawa czasem jest tak ujebane że koloru nie można rozpoznać. 

Ja to mam z głową chyba 😂 auto też dopieszczone , twardy wosk itd. :zeby2: