Skocz do zawartości

Wydech - Tłumik Akcesoryjny - Jaki?

VooR
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Auta lepiej nie myć - jak brudne to mniejsze ryzyko, że nie ukradną :D

To pewnie kraj z największym odsetkiem kradzieży 🤣

• 2 months later...

Panowie jest hakas różnica w dźwięku między okrągłym Dominatorem a Owalnym? Nie mogę się zdecydować 😕 chociaż ten Ixil Sove też kuszący..

Edytowane przez Kubarescue

Czy ktoś może mi powiedzieć skąd te dziwne rdzawe plamy się pojawiły? Na katalizatorze miałem to już od dawna, ale teraz tak jakby się powiększyło, natomiast na rurze dolotowej pojawiło się to nagle. Nie jest to rdza, nie wyczuwa się tego pod palcem, ale nie chce schodzić pocierając szmatką. Wydech mam od dwóch lat, kupiony nowy. 

20210326_152521.jpg

20210326_152512.jpg

Godzinę temu, seebst napisał:

Czy ktoś może mi powiedzieć skąd te dziwne rdzawe plamy się pojawiły? Na katalizatorze miałem to już od dawna, ale teraz tak jakby się powiększyło, natomiast na rurze dolotowej pojawiło się to nagle. Nie jest to rdza, nie wyczuwa się tego pod palcem, ale nie chce schodzić pocierając szmatką. Wydech mam od dwóch lat, kupiony nowy. 

20210326_152521.jpg

20210326_152512.jpg

Jeździć obserwować :) wyszło po zimie 😛 

• 2 weeks later...

Witam

Poszukuje takiego tłumika do swojego GSF 1200, 2006r.

Gdzie można kupić taki tłumik? Czy pasuje do 1200 czy trzeba go przerabiać? Jak nie ten to który Leovince pasuje do 1200? 

Pozdrawiam

spacer.png

spacer.png

Kod na fotce to kod samej końcówki, która pasuje do wielu motocykli. 

Rura łącząca w tym modelu tłumika  z jednej strony jest wsuwana w końcówkę wydechu,a z drugiej łączona z kolektorem. Jednak nie ma tu jej kodu. Taką rurę łącząca można dorobić na zamówienie. 

• 3 weeks later...

Zakupiłem sobie tłumik IXrace Pure INOX do swojego bandyty. I mam problem, na samej puszce jest plakietka z napisem "For Competition use Only", ale  jednocześnie otrzymałem certyfikat homologacji e9.

Na końcówce nie ma żadnych innych informacji, czy numerów.

Certyfikat to zwykłe A4, raczej nie będę z czymś takim jeździł, a w razie kontroli na końcówce jak wół, że tłumik nie do użytku drogowego.

Mogę tak jeździć? Czy raczej coś tu zostało pomylone?

Certyfikat na kartce papieru? Hm..... Miałem kiedyś w innym moto tłumik Laser ProDuro i wyglądało to tak jak na fotce. Kartki A4 nie miałem☹️

XRV 092.jpg

Te certyfikaty to między bajki można sobie włożyć, bo jak się trafi na jakiegoś nadgorliwego policemajstera to żadna kartka, żaden certyfikat, żadna wybita homologacja nie pomoże, jeśli tłumik nie będzie spełniać norm dotyczących hałasu.

• Like 1

Te certyfikaty to między bajki można sobie włożyć, bo jak się trafi na jakiegoś nadgorliwego policemajstera to żadna kartka, żaden certyfikat, żadna wybita homologacja nie pomoże, jeśli tłumik nie będzie spełniać norm dotyczących hałasu.
Z diagnostą to samo

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Srapatapatalka

• Like 1

1 minutę temu, Ragor napisał:

Z diagnostą to samo emoji41.png

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Srapatapatalka emoji6.png

Hehe 😎

2 godziny temu, Kazmir napisał:

Certyfikat na kartce papieru? Hm..... Miałem kiedyś w innym moto tłumik Laser ProDuro i wyglądało to tak jak na fotce. Kartki A4 nie miałem☹️

IMG-20210428-175121-m.jpg IMG-20210428-192844-m.jpg

Było by ok, gdyby kartka to nie jedyne co świadczy o homologacji.

Podejrzewam błąd przy kompletowaniu zestawu, są wersje tej końcówki, bez homologacji. Nie byłby to zresztą jedyny chochlik, gdyż tłumik kupiony do GSF 600, a na oznaczeniu zestawu montażowego GSF 1200.
Dla świętego spokoju będę reklamował, na nielicznych zdjęciach tego tłumika ta plakietka powinna zawierać właśnie nr homologacji.

Oj tam , oj tam nie róbcie tragedii :zeby: się jeździ a debekilerek i kluczyk do przykręcenia grzecznie taśmą przyklejony w kufrze leży 😋 Jak pan policjant się uprze nie ma bata żaden papierek nie pomoże i wyślę na badanie głośności :p: Cały czas bez db jeżdżę i jakoś się udaje :takaemotka: , pewnie do czasu 🤔

Bo Ty pewnie już głuchy jesteś i nie słyszysz jak napier papier 😂

Blehehehe lubię jak "charczy" przy schodzeniu z obrotów 😋 Głuchy to jestem jak śpię i ktoś mnie budzi słowami : Macieju śpicie - nie , to pożyczcie stówę - nie ja już śpię :p:

• 2 weeks later...

Kupiłem moto z takim wydeszkiem (wolałbym wersję inną niż carbon ale darowanemu kuniu nie zagląda się tam gdzie zaglądać się nie powinno). Mam do niego kwity związane z normą hałasu. Ciekawe jak mocno odbiega taki wydech od tego co zadeklarował producent ;)

spacer.png

Oczywiście tłumik nie jest taki wyblakły, jest cały idealnie ładny 🥰 Po prostu zdjęcie robione jest teraz około 21:20 a, że mam w telefonie taką funkcję to z nocy robi dzień, to skorzystałem 😇

• 4 weeks later...

Cześć, szukam rury środkowej od kolektora do końcówki wydechu, do GSF650N 2010 rok, mam końcówkę leovince sbk, ale nigdzie nie mogę dokupić tej rury łączącej, w tłumiku jest otwór o średnicy około 51mm czyli chyba dwa cale, nie wiem jaka jest średnica od strony kolektora bo jeszcze nie zdejmowałem oryginalnego wydechu, ale jak mierzę suwmiarką to wychodzi mi że około 54-55 mm ma ktoś taką rurę łączącą albo przerabiał już ten temat i ma jakieś informację na ten temat lub może kogoś polecić kto może coś takiego dorobić ?

1. na ebay.co.uk wpisz sobie "gsf 650 link pipe"
2. polski dominator na pewno ma doloty w swojej ofercie. będzie taniej.

Zamontowałem w swoim GSF 650 2005 (gaźnik) wydech Dominator okrągły. No i czy to jest normalne, że strzela jak po***?

Np. jadę sobie 50 na 4 biegu, zredukuję do 3 bez gazu - strzały, przy jakimś odpuszczaniu gazu też sobie strzeli i ogólnie przy redukcji bez gazu.

Z dbkillerem strzela zdecydowanie mniej. Gaźniki do regulacji czy po prostu normalna sprawa? Pierwsze moto, niektórzy piszą że strzelanie z wydechu jest złe dlatego wolę zapytać tutaj :)

Strzelanie z wydechu jest fajne właśnie :D

A tak całkiem poważnie to normalne zjawisko, bo w końcu masz przelot. Jakbyś całkiem zdjął wydech i bez niego się przejechał - to dopiero byłaby rzeźnia, strzela jak opentany! Co prawda powinien strzelać przy schodzeniu z obrotów, w trakcie normalnej jazdy takie coś nie powinno mieć miejsca, ale gdy odpuścisz gaz to sobie ulży troszkę ;)

Zgadza się, strzela przy schodzeniu z obrotów lub redukcji. Po prostu tyle informacji w necie przeglądając fora, że różne rzeczy można wywnioskować typu że wypalą sie zawory, że mieszanka za bogata itd :D Aktualnie założyłem dbkiller bo jednak trochę meczy jak się dalej jedzie :)

Witajcie. Czy fabryczny tłumik w bandit 600 jest z kwasówki, czy chromowany? Mój jest tu i ówdzie porysowany, słabo to wygląda i się zastanawiam albo nad wymianą na coś taniego jak Dominator, lub reanimację - szlif polerka.

Czy taki Dominator z przyspawanym już dbkillerem na stałe będzie lepszy od wyjmowanego? Wyjmowany chyba z 100zł taniej wychodzi.

https://allegro.pl/oferta/wydech-dominator-homologowany-st-bandit-600-00-04-10536755312

Przy stałym dB killerze masz homologację. Przy wyjmowanym homologacji już nie ma. Ja mam okrągłego Dominatora bez dB killera i kozacko to chodzi.  Zobacz na ich stronie , bo wydechy są jeszcze tańsze.

Edytowane przez Slawula9