Skocz do zawartości

Wydech - Tłumik Akcesoryjny - Jaki?

VooR
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

A co to? Popierdolić sobie nie można o własnych odczuciach?

• Upvote 2

A co to? Popierdolić sobie nie można o własnych odczuciach?

najwyraźniej nie, więc przepraszam, że zadałem pytanie.

Edytowane przez PumaRST

• 2 months later...

Chciałbym sie podzielić moimi doświadczeniami z doborem tłumika do Bandita 1250.

Testowałem: 

BOSa (bezpłciowy ani basowa ani głośny),

Akrapovica (cichy bas),

Ixila Extreme (głośny ale za bardzo chrapliwy),

Ixila hyperlow (bardzo głośny, zero basu),

Hurrica Supersport (głośny, zero basu) 

LEO VINCE SBK Evolution II Alu (bardzo basowy i zarazem głośny)

Zwyciezcą jest bezwątpienia LEO VINCE tłumik idealny dla B1250, fajny głęgoki i głośny bass a jak sie wkreci na obroty to drze pape :D POLECAM

BOS ma mało basu? Hmm.... mój owalny bulgocze całkiem zacnie :)

Widocznie nie testowałeś Yoshimury. Ja posiadam ten tłumik w swoim B6 i jestem mega zadowolony. Jak mnie nie zobaczą to mnie usłyszą i ot cała zasada bezpieczeństwa :)

Miałem Ixila bez db kilera i był dużo głośniejszy od Akrapovica,który posiadam terazJak miałbym wybierać,decyzja byłaby trudna,Ixil robił robotę,ale po 300km potrzebowałem tabletkę od bólu głowy,za to puszki dobrze mnie słyszały

• 2 weeks later...

Po 1. wyjazd do przywitalni się przywitać

Po 2. co Ty tam bełkoczesz na tym filmie?

Po 3. dobrze, że nie miałem słuchawek na uszach bo bym je roztrzaskał taki beznadziejny dźwięk.

Po 1. wyjazd do przywitalni się przywitać

Po 2. co Ty tam bełkoczesz na tym filmie?

Po 3. dobrze, że nie miałem słuchawek na uszach bo bym je roztrzaskał taki beznadziejny dźwięk.

1. siema:P

2. przepraszałem za dźwięk:)

3. gusta i guściki telefon nie oddaje efektu niestety postaram się w dzień nagrac z daleka będzie realniej:)

Szanowni Państwo

Również przymierzam się do zmiany i  na spokojnie sobie szukam. Do wiosny pewnie myśl dojrzeje i zmieni się w czyn (podobnie jak kasa:P)

Rozważam ixila, ewentualnie przeróbkę serii u edzia (edhaust)

Coś takiego: seryjny skrócony i przelot w środku http://www.youtube.com/watch?v=AHI8HWi4blg

jeszcze nie rozmiawiałem z edziem co do ceny - dam znać

Ostatnio  jednak wygoglałem coś takiego:

http://www.pipewerx.com/suzuki/gsf-650-bandit-water-cooled-07.html

Ceny w miarę i duży wybór modeli, za ok 200 funtów można coś wybrać kozackiego

Chciałbym coś chromowanego:)

Jak ktoś używał pipe werxa chętnie posłucham opinii o jakości i czy ma dużo basu (db killer jest w zestawie więc na przelocie może ryczeć ile wlezie:P)

W moim bandziorze mam zamontowany tłumik BOS Performance, Przykład z YT jak pracuje http://www.youtube.com/watch?v=pHtQDx_1isw . Bardzo mi odpowiada jego dźwięk.  

Edytowane przez elspasoo

wiem, że nie boli  - OMG

to znalazłem, chodziło mi o kwestie jakościowe itd.

zresztą ostatnio byłem w serwisie suzuki i facet mi wyjaśnił, że samo założenie puszki niewiele da (oprócz dźwięku) żeby wzmocnić efekt należałoby wywalić kata, nie wydłubać, tylko zastąpić odpowiednim dolotem.

ma to sens, jestem w stanie uwierzyć, zresztą też miłośnik bandziorów

ma starego olejaka 1200 w super stanie, po lekkim tuningu :)

Pavlacos a czy ty chciałeś podnieść moc swojego bandita przy pomocy samego wydechu. Z tego co wiem, to takie coś jest możliwe stosując całkowitą modyfikację ukł. wydechowego, a ta modyfikacja często jest mało opłacalna w stosunku do efektu jaki daje. Przykład - w UK jeszcze w jednym z salonów motocyklowych zajmujących się sprzedażą m.in. wydechów TwoBrothers był plakat z reklamą jednego z ukł. wydechowych, gdzie wyraźnie było napisane o 3-5% wzroście mocy przy zastosowaniu kompletnego ukł. Chodziło chyba o jakiegoś gixxa 750/1000. Cena takiej modyfikacji wynosiał w okolicach 4-5k zł.

Większość ludzi która zmienia samą puchę robi to m.in. dla zmniejszenia wagi [w moim XX zmiana z ori wydechów na carbonowe dało mi ok. 8kg mniej] i zwiększenia/polepszenia dźwięku jaki pucha wydaje.

Edytowane przez mikitBP

Wymiana puchy na przelot poprawia bezpieczeństwo. Pajac Cie w mieście nie zobaczy ale usłyszy ;) więc także dla zwiększenia/polepszenia bezpieczeństwa

Docelowo taki będzie plan, jak będą fundusze będziemy się bawić - langsam, langsam aber sicher :P

Najpierw pucha, potem dolot, filtr k&n i ewentualnie powercom.

Moto świeże więc będzie można się pobawić

Jeszcze mi starcza, ale pewnie długo nie wytrzymam żeby coś nie poprawić

Ostatnio latam też trochę gsr i po prostu jest nieogar, niby 15koni więcej ale jest moc :D

W bandziorze jakoś to stopniowo się od bywa, w gsr na dzień dobry jest dobrze, a na górze jest wypas.

Btw. u edzia przeróbka vide: 300 - 350zł

Z tym katem to się niedawno dowiedziałem, w kawie była w tłumiku, stąd wywalenie serii i założenie przelotu bardzo poprawiło dół (mocy raczej nie dodało - hałasu na pewno)

zgadzam, że w mieście pomaga, w trasie nie bałdzo.

w trasie to raczej paczka tabsów przeciwbólowych i stopery do uszu :D

eee, bez przesady, nawet na przelotowej rakiecie, powyżej 120km/h słychać tylko wiatr.

• 2 weeks later...

cześć,

Wiecie może czy komin z B12,5 K7 podjedzie bez przerabiania do B12k5?

Chcę zrobić przelot u Edka a nie chcę pruć swojego oryginału.

Wiec plan taki aby kupić wspomniany od B12,5 i z nim podziałać :)

Po roku jazdy na tym mogę z całym sercem polecić wydechy tej firmy:

http://montii.net/

Nie drogie, robione lokalnie. Bardzo podoba mi się ich dźwięk, bez problemowy montaż.Z gośćmi z  firmy jest dobry kontakt, doradzą i pogadać można.

Super sprawa.

Panowie a co sądzicie o yoshimura r&d carbon? czy moze wyslac oryginał do edhaust?? Mam inazumke 1200 i tak sie zastanawiam co bedzie lepiej..

Jak Cie stać na Yosi to kupuj, jak nie - wysyłaj do Edzia;D