Skocz do zawartości

Wydech - Tłumik Akcesoryjny - Jaki?

VooR
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

o, wlasnie o czyms takim myslalem. filmik tez juz widzialem.

a jak masz ekstremalnie glosny, no to i na normalnej tez masz pech.

Edytowane przez pioter

niby tak a w rzeczywistosci nie.

wydechy te spokojnie moznaby uzywac i tu swiadomie pomine sprawy zwiazane z gaznikiem.

druga sprawa to "glosnosc"takiego wydechu. bedziesz mial pecha to nie przejdziesz przez przeglad albo bedziesz mial problemy z policja. nie na daremno wydechy musza posiadac homologacje do danych typow moto.

nie, no zaraz. homologacja jest dawana na produkt i nie określa modelu moto w którym będzie używana.

określa natomiast próg hałasu, co w przypadku motocykli powyżej 125ccm to bodajże 96dB

czyli jeśli mam homologowany wydech od yamahy, to jeden gwint czy używam go w yamasze, czy w suzuki.

co do głośności, to zależy chyba jakie szczescie masz. drugi sezon latam na głośnym wydechu, dwa razy przegląd przechodził bez problemu (zarówno stary jak i nowy wcale nie cichszy), jest w ch głośniejszy od oryginału.

żaden diagnosta się nie przyczepił, pała też nie.

nie, no zaraz. homologacja jest dawana na produkt i nie określa modelu moto w którym będzie używana.

określa natomiast próg hałasu, co w przypadku motocykli powyżej 125ccm to bodajże 96dB

czyli jeśli mam homologowany wydech od yamahy, to jeden gwint czy używam go w yamasze, czy w suzuki.

No i tu Cię zaskoczę bo homologacja jest wydawana na modele motocykli, a nie na markę. Ponieważ dany model motocykla powinien spełniać wymogi dB, ale również wartości spalin. Ponieważ często gęsto od razu z salonu motocykle wyjeżdżają na akcesoryjnych wydechach i by był dopuszczony musi spełniać określone normy. Wiadomo że prócz testów homologacyjnych nikt tego nie sprawdza, ale to już inna kwestia.

Tu masz dokładną rozpiskę z typami homologacji dla wydechów mivv   -  https://www.mivv-auspuff.de/mivv-abe-zulassungen:_:18.html

A sama karta homologacji wygląda tak: (przynajmniej ja coś takiego dostałem :P)

post-4826-0-20712400-1475610972_thumb.jpg

... i nie określa modelu moto w którym będzie używana.

... co do głośności, to zależy chyba jakie szczescie masz. 

tu masz racje. nie okresla modelu moto, w ktorym bedzie uzywany tylko, w ktorym moze byc uzywany. miales juz kiedys jakakolwiek homologacje w reku? co do glosnosci komina, pisalem

... bedziesz mial pecha

znaczy, mozesz  ale nie musisz.

Wlasciwie nie ma co tu dyskutowac. Akropowc nawet nie ma w ofercie zadnych kominow do b6 czy tez b12. zerknij na ich strone jezeli nie wierzysz.

https://www.akrapovic.com/#!/motorcycle/products?brandId=37&phaseId=1

przyklad homologacji komina Akropovica do b12,5

http://www.jamparts.com/main/abe/upload/M-HR013%20-%20e1%200701.pdf

pozostaje tylko pytanie, dlaczego nie ma do olejakow a ludziska zakladaja?

edit

ku... grucha, byles szybszy ale tak to jest jak w miedzyczasie czlowiek idzie sobie jeszcze piwko strzelic.  :D

Edytowane przez pioter

grucha, faktycznie mnie zaskoczyłeś. trochę poczytałem i jest tak, że przy homologacji producent określa, w jakim modelu będzie użytkowany.

ale.

przy okazji wyczytałem, że homologacja nie jest obowiązkiem a jedynie wartości określane przez dyrektywę.

czyli możesz mieć niehomologowany tłumik, jeśli spełnia normy hałasu itp

Edytowane przez Kam

w Unii, wszystko co nie posiada homologacji, o ile jest wymagana, nie jest dopuszczone do ruchu.

kominy musza niestety ja posiadac bo nie okreslaja wylacznie poziomu halasu.

zakladasz bez, jest to rownoznaczne z pozbyciem sie zezwolenia/homologacji calego pojazdu dopuszczajocego go do ruchu po drogach publicznych. 

• Upvote 1

nie chce mi się szukać przepisów unijnych. w polskich są dopuszczone dwa przypadki: homologowane i nie, z tym że w tym drugim określa się maksymalną głośność.

a z drugiej strony druga ustawa ustala spójność z dyrektywami unijnymi. i bądz mądry.

ale jutro zapytam z ciekawości kumpla, który produkuje tłumiki jak to jest z tymi homologacjami.

ale z praktyki, nie wierzę, żeby diagnosta miał możliwość sprawdzenia, czy tłumiki od np XJRy 1300 posiadające E i zamontowane w moim bandycie nie powinny tam się znajdować.

tym bardziej policja.

nie chce mi się szukać przepisów unijnych. w polskich są dopuszczone dwa przypadki: homologowane i nie, z tym że w tym drugim określa się maksymalną głośność.

a z drugiej strony druga ustawa ustala spójność z dyrektywami unijnymi. i bądz mądry.

ale jutro zapytam z ciekawości kumpla, który produkuje tłumiki jak to jest z tymi homologacjami.

ale z praktyki, nie wierzę, żeby diagnosta miał możliwość sprawdzenia, czy tłumiki od np XJRy 1300 posiadające E i zamontowane w moim bandycie nie powinny tam się znajdować.

tym bardziej policja.

teoretycznie nikt Ci tego nie będzie sprawdzał, chyba że sam się o to będziesz prosił lub trafisz na strasznego służbistę ( raz samochodem trafiłem na takiego który przy kontroli na drodze zacierał ręce, że mi dowód za szyby zabierze (tylne) - jak dostał homologację to mu to tak nie spasowało że sprawdzał wszystko co możliwe, do tego stopnia że kazał otworzyć maskę bo musi sprawdzić prawidłowość montażu LPG (czym się trochę ośmieszył bo nie widziałem nigdy więcej takiego policjanta który by to sprawdzał :D) - a wszystko przez to, że mrugnąłem gościowi że stoją bo jechał bez pasów, a ustawili się kaskadowo w odległości 300m od siebie... Ja straciłem dowód przez głupotę ( w sumie to mogłem nie zgodzić się z tym ale szkoda mi było bawić się w sądy) a oni zabrali mi dowód i stracili go potem na posterunku... ot ile osób tyle interpretacji prawa :/ 

teoretycznie nikt Ci tego nie będzie sprawdzał, chyba że sam się o to będziesz prosił lub trafisz na strasznego służbistę ( raz samochodem trafiłem na takiego który przy kontroli na drodze zacierał ręce, że mi dowód za szyby zabierze (tylne) - jak dostał homologację to mu to tak nie spasowało że sprawdzał wszystko co możliwe, do tego stopnia że kazał otworzyć maskę bo musi sprawdzić prawidłowość montażu LPG (czym się trochę ośmieszył bo nie widziałem nigdy więcej takiego policjanta który by to sprawdzał :D) - a wszystko przez to, że mrugnąłem gościowi że stoją bo jechał bez pasów, a ustawili się kaskadowo w odległości 300m od siebie... Ja straciłem dowód przez głupotę ( w sumie to mogłem nie zgodzić się z tym ale szkoda mi było bawić się w sądy) a oni zabrali mi dowód i stracili go potem na posterunku... ot ile osób tyle interpretacji prawa :/ 

Jeżeli dasz im dowód to jeżeli policjant ma podejrzenie że masz za głośny wydech albo coś nie sprawnego to ci może zabrać dowód i sobie możesz z nim pogadać najlepszym rozwiązaniem jest nie danie mu dowodu, mówisz że zapomniałeś czy cokolwiek dostajesz mandat 50 zł. To samo z prawo jazdy koledze ostatnio zabrali mimo tego że się nie zgadzał z prędkością jaką mu podali na vide rejestr. Do końca roku jest jeszcze możliwość nie dawania im prawka i jazdy.

@ Kam

nie chce sie tobie szukac, a szkoda bo moglbys sie dowiedziec co mowi norma UNECE-R 41.04, ktora obowiazuje takze w Polsce albo UNECE 92.01, ktora bedzie obowiazywala od 2020.

Co do producentow wydechow, w Unni, a co za tym idzie takze w Polsce obowiazuje obowiazek ich homologowania. Mozna to robic w kazdym kraju czlonkowskim i po uzyskaniu takiej, jest ona wazna bez dodatkowych badan takze we wszystkich innych krajach. Istnieje takze mozliwosc uzyskania takiej homologacji dla wydechu, ktory przykladowo sam sobie do swojej maszyny wyklepiesz. Taki egzemplarz moze byc sprawdzony przez bieglego inzyniera np. niemieckiego TÜV, ktory potwierdzi zgodnosc z obowiazujacym prawem i normami. Taka homologacja jest ale za droga i nie oplacalna dla pojedynczego uzytkownika i nie daje mozliwosci uzytkowania na innych moto a co za tym idzie, robienie interesu.

Jezeli twoj kumpel produkuje tlumiki i nie poddaje je homologacji, to uzywanie ich na drogach publicznych jest nie legalne.

Naturalnie, policja moze to olewac i nie zwracac na to najmniejszej uwagi ale i w tym wypadku prawo jest lamane i to z urzedu.

Edytowane przez pioter

• 2 weeks later...

Mala video relacja Suzi z chinskim akrapovicem. Jak dla mnie efekt Bardzo zadowalający jak za te pieniadze zobaczymy jak bedzie z trwaloscia podczas dluzszej eksploatacji :) Duze podziekowania dla Mojej Narzeczonej ktora musiala kamerowac i tego sluchac ;p

Edytowane przez CASIJAS

Brzmi "prawie" jak akrapovic.

Jak za te pieniądze (w sensie chinol z ALL) rewelacja.

Widziałem te podróbki na  aukcjach i byłem ciekaw jak to się sprawuje

Edytowane przez Norbi

A tam hinski. Może jakiś Jackie Chan wynosi z fabryki akrapa części albo gotowe wydechy i potem opitala na rynku xd

Edytowane przez Seev

ile ? bo piszesz że jak za takie pieniądze ,,to warto napisać ile nie sądzisz ?" 

ile ? bo piszesz że jak za takie pieniądze ,,to warto napisać ile nie sądzisz ?"

Wydech za okolo 200zl ;)

tez mnie to ciekawi

CASIJAS czekam cierpliwie na opinie po dłuższym czasie użytkowania.
Przejrzałem ALI i jakoś nie mam zaufania, ciekawe czy cena adekwatna do jakości
czy może zaskoczy pozytywnie - trzymam kciuki!

CASIJAS czekam cierpliwie na opinie po dłuższym czasie użytkowania.

Przejrzałem ALI i jakoś nie mam zaufania, ciekawe czy cena adekwatna do jakości

czy może zaskoczy pozytywnie - trzymam kciuki!

Zlot Hinkrapa zweryfikuje ;D

A mam pytanie jak wygląda sprawa z przesyłką - jak SC zajrzy do przesyłki, nie przywali się o znaki towarowe (że podróba) ?

A mam pytanie jak wygląda sprawa z przesyłką - jak SC zajrzy do przesyłki, nie przywali się o znaki towarowe (że podróba) ?

naklejka jest wewnatrz wydechu i musisz sam sobie ja nakleic :)

Znajomy mi mówił że takie akrapy czy leovince potrafią zawory wypluć ... Ale co ma piernik do wiatraka? Mechanikiem nie jestem ale jakoś nie widzę tu sensu

Wysłane z mojego Nexus 6 przy użyciu Tapatalka