Skocz do zawartości

Akumulator Do Bandita - Jaki?

Gość harry1600
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie. Do Bandziora wkłada sie akumulator 12V ,8Ah. Czy wsadzenie mocniejszego akumulatora ma jakiś sens? Bedą jakieś efekty?

Proszę o refleksje:P

Witam.Jeżeli jesteś na etapie zakupu akumulatora i masz dylemat to odpiszę nie nie będzie miało sensu.

I tak

B6 ma aku 8Ah

B6.5 ma Aku 9Ah

B12 ma aku 12Ah

Większe aku są potrzebne tylko i wyłącznie w celu zapewnienia większego prądu rozruchu jaki potrzeba do zakręcenia wałem :)

Alternatorki w Bandziorkach sa na tyle wydajne że spokojnie wydoli i jeszcze bedzie miał zapas na potrzeby Dziora.

Jeżeli kupujesz aku zwróć uwagę przedewszystkim na gabaryty oraz ustawienie biegunów w aku.a pojemności 8 czy 9Ah i nie wyrywać się przed szereg :)

Stosowanie większego pojemnościowo aku to wyrzucanie kasy w błoto.Nie odczujesz żadnej różnicy poza tą w kieszenie :)

• Upvote 1

Witam.Jeżeli jesteś na etapie zakupu akumulatora i masz dylemat to odpiszę nie nie będzie miało sensu.

I tak

B6 ma aku 8Ah

B6.5 ma Aku 9Ah

B12 ma aku 12Ah

Większe aku są potrzebne tylko i wyłącznie w celu zapewnienia większego prądu rozruchu jaki potrzeba do zakręcenia wałem :)

Alternatorki w Bandziorkach sa na tyle wydajne że spokojnie wydoli i jeszcze bedzie miał zapas na potrzeby Dziora.

Jeżeli kupujesz aku zwróć uwagę przedewszystkim na gabaryty oraz ustawienie biegunów w aku.a pojemności 8 czy 9Ah i nie wyrywać się przed szereg :)

Stosowanie większego pojemnościowo aku to wyrzucanie kasy w błoto.Nie odczujesz żadnej różnicy poza tą w kieszenie :)

Dokładnie, jestem na etapie kupowania.

Dziękuję Ci bardzo. Rozjaśniłeś mi temat:)

Mi elektryk kiedyś powiedział ze większy akumulator nie ma większego sensu bo będzie wiecznie niedoładowany przez co szybciej się zużyje. ( co prawda rozmawialiśmy o dużej rurznicy bo chcieliśmy do samochodu zamiast 80 wrzucić 120 ale zasada jest raczej taka sama)

To zależy - altek naładuje wszystko - kwestia ile mu to zajmie. Większe aku w puszce to większy prąd rozruchowy, ale kiepsko się to sprawdza na krótkich dystansach gdzie szybciej naładujemy mniejsze aku.

Temat ten był przemaglowany na starym forum :)

Tolinek - nie bądź taki dosadny, tak patrząc to już nic nie będziemy pisać tylko podawać linki do starych tematów.

Ale rozmawiamy tutaj o aku w motocyklu, gdzie różnica jest +- 4Ah.

Rożnica +/-4 Ah przy aku motocyklowym to jest +/- 50% pojemności

Rożnica +/-4 Ah przy aku motocyklowym to jest +/- 50% pojemności

Miałem na myśli różnicę książkowe miedzy 3 modelami Bandita, według tego co napisałeś wcześniej. Bo można i wsadzić o pojemności 20Ah.

Tolinek - nie bądź taki dosadny, tak patrząc to już nic nie będziemy pisać tylko podawać linki do starych tematów.

Owszem. Skoro zostało to napisane wcześniej i jest do znalezienia na starym forum to po co pisać coś więcej?

Koledze który szuka informacji polecam archiwum EDW (Elektronika Dla Wszystkich) i tematy o akumulatorach

kwasowych i nie tylko.

Jak juz w temacie Aku to się o coś zapytam. Mam w domu prostownik samochodowy który ładuje aku w zakresie 12 ~ 160 Ah. W dziorku mam aku 8Ah , czyli teoretycznie prad ładowania bedzie zbyt duży. Ale na obudowie akumulatora mam napisane że w "standby use" napięcie ładowania ma wynosić 13,6~13,8 V a prąd ładowania jest Nieograniczony (Charging Current : no limited). Czyli, że co? Moge go ładować pradem 80000A pod warunkiem że bedzie 13,6V? Aku to KYOTO Super +, YTX9

Nie wiem czemu u Ciebie tak napisali ale u mnie piszę, że standard charge to 1,2A przy ~13V, natomiast fast charge jest 5A. Generalna zasada jest taka, że im mniejszy prąd ładowania tym lepiej dla akumulatora (czytaj ~10% pojemności akumulatora). Podczas ładowania dużym prądem akumulator się grzeje i zaczyna się proces gazowania. Może to spowodować zasiarczenie co wpływa na jego żywotność i skuteczność a w ekstremalnych przypadkach może go zupełnie zniszczyć.

Dodatkowo zależy jaki masz prostownik. Jeżeli mikroprocesorowy to akumulator ładowany jest prądem o stałym natężeniu, jeżeli konstrukcja jest starsza to podczas ladowania akumulatora natezenie pradu zmienia sie: kiedy akumulator jest "pusty" ma niskie napiecie, roznica napiec pomiedzy prostownikiem a akumulatorem jest duza wiec prostownik laduje go duzym pradem. W miare "napelniania" sie akumulatora napiecie na jego klemach rosnie, roznica napiec pomiedzy akumulatorem a prostownikiem zmniejsza sie i prad ladowania maleje, czasem bardzo znacznie, zalezy to od konstrukcji prostownika, jego charakterystyki. Wszystko wg. zasady: duza roznica napiec - duzy prad, mala roznica napiec - maly prad.

• Upvote 1

Jak juz w temacie Aku to się o coś zapytam. Mam w domu prostownik samochodowy który ładuje aku w zakresie 12 ~ 160 Ah. W dziorku mam aku 8Ah , czyli teoretycznie prad ładowania bedzie zbyt duży. Ale na obudowie akumulatora mam napisane że w "standby use" napięcie ładowania ma wynosić 13,6~13,8 V a prąd ładowania jest Nieograniczony (Charging Current : no limited). Czyli, że co? Moge go ładować pradem 80000A pod warunkiem że bedzie 13,6V? Aku to KYOTO Super +, YTX9

Charging Current : no limited - oznacza raczej, że akumulator nie ma żadnego ograniczenia prądu ładowania i żeby uważać i mieć tego świadomość.

Ładować musisz według normalnej zasady 1/10 pojemność czyli około 0.8 A

jj

A! No i to wyjaśnia wszystko. Teraz pytanie, potrzebuje podładowac aku, przez tek powiedzmy 3h żeby nie zgubił napięcia. Bo oczywiście stoi u mnie w pokoju. Stanie sie coś jesli podładuje go tym prądem 1,1~1,2 A przy pojemności 8 Ah. Różnica nie jest duża a i chyba w czasie "podładowania" nie zasiarczy sie. Prostownik to zwykły stary elektryczny kanciasty box, nie ma mowy o mikroprocesorach. Dodam jescze że aku nie jest rozładowany (12.9 V).

Edytowane przez HlbH

Co akumulator to ma inne wymagania i inny maksymalny prąd ładowania - większość w zakresie do 20% spokojnie można ładować - te ograniczenia są przewaznie w około połowie wielkości pojemności.

Więc tak jak Tomek napisał - ładuj i nic sie nie powinno stać.

jj

I tak

B6 ma aku 8Ah

B6.5 ma Aku 9Ah

B12 ma aku 12Ah

Tomek, B65 ma wg mnie 8Ah. Mam taki model jak ty i taki u mnie siedzi. Fakt, nie jest oryginalny, ale w serwisówce, którą można ściągnąć z forum również podają 8Ah.

Dodatkowo zależy jaki masz prostownik. Jeżeli mikroprocesorowy to akumulator ładowany jest prądem o stałym natężeniu, jeżeli konstrukcja jest starsza to podczas ladowania akumulatora natezenie pradu zmienia sie: kiedy akumulator jest "pusty" ma niskie napiecie, roznica napiec pomiedzy prostownikiem a akumulatorem jest duza wiec prostownik laduje go duzym pradem. W miare "napelniania" sie akumulatora napiecie na jego klemach rosnie, roznica napiec pomiedzy akumulatorem a prostownikiem zmniejsza sie i prad ladowania maleje, czasem bardzo znacznie, zalezy to od konstrukcji prostownika, jego charakterystyki. Wszystko wg. zasady: duza roznica napiec - duzy prad, mala roznica napiec - maly prad.

Mam prostownik starego typu ze wskaźnikiem pokazującym bieżące natężenie prądu. Skala 0 0,5 1... - aż do 6, obok jest regulacja dwunastostopniowa.

Jak podpinam wszystko do aku 8 Ah (naładowany 2 dni wcześniej) to żeby na skali pokazało się 1A muszę dać pokrętło na 8, a jak dam 12 to pokazuje 4A.

Podczas ładowania na skali zmniejsza się natężenie prądu. Wyjaśniało by mi to co napisałeś powyżej.

Wnioskuję, że akumulator będzie naładowany, kiedy na skali dojdzie do 0. Czy tak?

Wskaźnik natężenia będzie spadał w czasie ładowania aku ale nigdy nie dojdzie do zera z tego powodu, iż prostownik ma nieco większy prąd ładowania niż sam akumulator napięcia które jest w stanie oddać więc różnica napięć między aku a prostownikiem nie wyniesie zero np: w pełni naładowany akumulator na klemach ma 12,9 V natomiast prostownik w czasie ładowania ma ponad 13 V czyli mimo, że aku będzie naładowane to prostownik i tak będzie "pchał" prąd w aku.

Edytowane przez dzvonec

No właśnie w ten sposób ładowałem, ustawiałem tak, żeby ładował 1A i zostawiałem na 8 godz.

Powoli ta wartość opadała, ale rzeczywiście nigdy do zera nie doszła.

Zawsze wcześniej odłączałem i nie sprawdzałem czy dojdzie do 0, dlatego też pytałem czy to możliwe.

Dzięki za wyjaśnienie.

gwoli ścisłości - prostownik ma większe NAPIĘCIE niż akumulator i z tego względu zawsze będzie przepływ prądu. Za pomylenie napięcia z prądem u mnie koła można nie zaliczyć ;]

qnerk wiem, że prąd i napięcie to nie to samo ale nie chciałem zbyt często używać tego napięcia. :P