Skocz do zawartości

Akumulator Do Bandita - Jaki?

Gość harry1600
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

qnerk wiem, że prąd i napięcie to nie to samo ale nie chciałem zbyt często używać tego napięcia. :P

To nie wypracowanie z języka polskiego, że masz się nie powtarzać z wyrazem w linijce. Nie piszemy

farmazonów. I to jest dobrze TYLKO w wersji z napięciem :P

Wskaźnik natężenia będzie spadał w czasie ładowania aku ale nigdy nie dojdzie do zera z tego powodu, iż prostownik ma nieco większe napięcie ładowania niż sam akumulator napięcia. Różnica napięć między aku a prostownikiem nie wyniesie zero np: w pełni naładowany akumulator na klemach ma 12,9 V natomiast prostownik w czasie ładowania ma ponad 13 V czyli mimo, że aku będzie naładowane to prostownik i tak będzie "pchał" prąd w aku.

a czy można akumulator bezobsługowy (żelek), doładować prostownikiem do obsługowego? nie wnikam w natężenie prądu, chyba, że to kwestia zmiany natężenia ale chyba nie, kto wie niech powie, dzięki

Można.

• 1 month later...

Witam, chyba będę zmuszony kupić do b6 '99 nowy aku;/ u mnie w sklepach wołają 180zł a na allegro znalazłem coś takiego, co mówicie na te firmy, ma ktoś z was taki ? Cena super ale jak to będzie z jakością ?

http://moto.allegro.pl/item946822260_akumulator_zelowy_agm_sznajder_12v_8ah_ytx9l_bs.html

http://moto.allegro.pl/item957626681_akumulator_zelowy_agm_ytx9_bs_8ah_sklep_poznan.html

Powiem że raczej nie powinieneś się obawiać o jakość, zalewasz go przed montażem i zaczyna trzymać, za 180 zł proponowali Ci pewnie Yuasę, czyli produkt markowy. Za ok 100-110 zł możesz zapytać w sklepie o akumulator 4ride (YTX9-BS 4RIDE), nie powiem że lepszy, przypuszczalnie podobnej jakości jak te z allegro, ale kupisz go u siebie w sklepie i masz do kogo uderzyć z ewentualną reklamacją. Powodzenia.

a ja kupiłem sobie taki

http://moto.allegro.pl/item956806691_akumulator_centra_exide_ytx9_bs_12v_8ah_warszawa.html

od nich kupuję od kiedy pamiętam, mają dobre ceny, i ja jestem zadowolony, nie jest to może YUASA, ale Centra też jest dobra i robi na licencji YUASY.

te z końcówką BS nie są aku żelowymi, tylko normalnymi kwasowymi.

Edytowane przez Prywo

Kolego enginer kilka dni temu rozmawiałem z kims nie pamiętam loginu lecz miał do sprzedaży dwa nowe aku , podpytaj , poczekaj i z ceną sie dogadaj.Jak sobie przypomne to wpisze kto to był.

kolego jak znajdziesz gdzieś jakiś w miarę tani i dobry to daj znać bo sam chyba będę musiał zakupić nowego bo mój po tygodniu pada i trzeba ładować a za 180zł to na rękę mi nie za bardzo idzie tym bardziej że mam zamiar pośmigać na nim max 2 lata no ale dobrze by było gdyby aku było dobre a nie jakiś badziew

obadajcie sobie na powerbike - całkiem spoko akusie

Ja kupiłem ostatnio JMT 105 zł bezobsługowy (2 gwiazdki), a potem okazało się że są jeszcze żelowe (4 gwiazdki) 120 zł i podobno w chłodzie lepiej się sprawdzają.

Witam,

Może ja coś pomogę.

Po pierwsze nie ma akumulatorów żelowych do motocykli, poza jedną pozycją dla BMW.

Większość akumulatorów na rynku to akumulatory w technologii AGM. Czyli aku kwasowe, ale elektrolit jest uwięziony w matach z waty szklanej, aby się nie przelewał podczas przeciążeń.

Jak ktoś pisze, że aku jest AGM i żelowy jednocześnie - jest to technologicznie nie możliwe - kłamie.

w przypadku tego:

http://moto.allegro.pl/item946822260_akumulator_zelowy_agm_sznajder_12v_8ah_ytx9l_bs.html - wyraźnie widać na zdjęciach pojemnik z elektrolitem.

Co do akumulatorów z Centry pod marką Exide - to są akumulatory z tej samej fabryki co Yuasa.

Tak więc który taniej znajdziesz tego bierz.

pzdr

vinicjusz

No kochani i na mojego Big dziorka przyszedł czas.

Co powiecie o takim aku

10Ah 12v

Dla ścisłosci GSF 1200es:)

Edytowane przez Pkuczek

i mam pytanko do tego aku co kolega wyżej pyta czy będzie on sie lepiej spisywał niż taki co ma 8ah ? który wybrać do bandita 600 8ah czy 10ah ?

tak dokładnie 8 ah tyle ze np10 ah ma większy prąd rozruchu i pytanie czy nie lepiej aby był ten prąd trochę większy ?

Niektore 8ah maja prad rozruchu 120a. A jak kupisz np 10ah to on ci sie nie bedzie doladowywal bo alternator go do konca nie doladuje, a 120a na rozruch spokojnie wystarczy, standardowo maja 80a i tez lata jak ta lala :)

Wytłumacz mi proszę co to za pomysł że altek Ci nie naładuje o 2h większego aku? On naładuje wszystko - nawet aku od stara - tylko pytanie jak szybko

Tak samo jak to że do dziora musi być aku minimum 8ah? Co wy na tych rozrusznikach jeździcie czy jak? Ja mam 6ah już drugi sezon i po przekręceniu kluczyka odrazu zapalają mi się światła i jakos jeszcze mi się nie zdarzyło żebym musiał moto pchać.

Wytłumacz mi proszę co to za pomysł że altek Ci nie naładuje o 2h większego aku? On naładuje wszystko - nawet aku od stara - tylko pytanie jak szybko

Ale nie zaprzeczysz, że optymalny to 8 AH ;]