Skocz do zawartości

Akumulator Do Bandita - Jaki?

Gość harry1600
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

W samochodzie centra wytrzymała mi 3 lata i wymieniam na Yuasę. A to dlatego, że w bajku mam yuasę i po zimie w garażu bez wyjmowania aku, bajk mi odpalił bez zająknięcia.

A ten prąd rozruchowy ważny jest? Miałem wcześniej tego Exide który ma 80A a ta Yuasa ma 120A. Z tego co pamiętam, Exide kręcił jak oszalały, tyle że któtko pożył...

To i ja sie podepnę pod temat, żeby nie zakładać nowego. Ile akumulator powinien miec Ah i jaki prad rozruchowy do b6, mam 3 do wyboru w tej samej cenie

8 Ah 120 A

9 Ah 80 A

10 Ah 180 A

który będzie najbardziej odpowiadał bandziorowi i alternatorowi??

Serwisówka mówi b6 8Ah a b12 10Ah.

PS;

pk38a dla twojego sprzęta najlepszy będzie 8Ah 120A

Edytowane przez Paweł NGI

Tak mi sie wydaje, a z tad moje wątpliwości bo stary aku ma 10 Ah i śmigał u mnie odkąd kupiłem moto , czyli 3 lata( plus czas użytkowania poprzedniego właściciela)

• 10 months later...

Wiecie moze gdzie - I czy w ogole - moge znalezc mniejszy akumulator niz standardowy? Bede mial nie maly problem, zeby upchac go tak, zeby byl nie widoczny, dlatego szukam czegos mniejszego. Widzialem fajne male aku od ballistic performance, ale to tylko startery, a ja potrzebuje swiatel, pompy paliwa itd. Ostatecznie zelowy na boku poloze jakos

Znalazlem, ale cena mi sie srednio widzi

http://www.tayna.co....tery-P8497.html

Wszystko poza standartem kosztuje krocie , racze tanie to nie będzie

mniejszy to jaki?

mniejsze gabaryty pewnie potrzebujesz to podaj jakie?

mniejszy to jaki?

mniejsze gabaryty pewnie potrzebujesz to podaj jakie?

Raczej ciezko bedzie mi zgadnac, jakie rozmary sa dostepne na rynku, wiec raczej ich nie podam ;) po prostu chce cos mniejszego niz standard

Gumbal, tak tez mi sie wydawalo, ale zawsze warto spytac

http://www.brailleba...atteries/mlf1t/

"tylko" $300

i "w ogóle" piszemy oddzielnie

dzieki ;)

Edytowane przez zbychu

Możesz sobie zrobić akumulator na ogniwach lifepo lub li-ion (koszt ok.20-25zł/ognwo o poj. 1200mAh i wydajności chyba 20C), ale to rozwiązanie raczej do motocykli sportowych, i dodatkowo musiałbyś rozwiązać kwestię ładowania. Można kupić np akumulator li-ion do narzędzi np: http://allegro.pl/ak...3050897081.html - tam chyba już jest elektronika od ładowania, rozwalić obudowę i władować do swojej - zajmie to max 50% kubatury oryginalnego aku, ponadto będzie duża oszczędność na masie - ale to minimum 2 sztuki połaczone szeregowo, inaczej nie podchodź :) Moim zdaniem gra nie warta świeczki.

Edytowane przez LatajacySlon

w niemieckim POLO maja takie mniejsze litowo ionowe ceny od 75 do 300 euro w zaleznosci jaki, a tu ich strona tzn tego producenta akumlatorow http://www.shido-batteries.com/html/product-catalogue/index.html

Edytowane przez benywariat

A czy pojemnośc akumulatora odgrywa tutaj jakąś rolę? Bo prąd ładowania logicznie rzecz biorąc powinien w takim akcesoryjnym aku być taki jak podaje alternator w moto (w b12 bodajże 1A) W sumie z prądu to ja jełop jestem, ale chętnie czytam i lubię poglębiać swoją wiedzę w zakresie mechaniki.

Edytowane przez miszi

Widzisz miszi, ja nie mam o tym kompletnie pojecia :D ale wiem, ze sa male akumulatory i nie mialbym nic przeciwko posiadaniu takiego bo zaoszczedzilby mi miejsca i wagi

Dzieki Beny, obczaje ;)

Slon, to raczej radykalne rozwiazanie pozostawie dla ludzi, ktorzy wiedza co robia haha chyba, ze chcialbys mi takie cos zmontowac? :P

Jutro mogę sprawdzić co tam by można wcisnać co spełni swoją rolę.

Mniejszy gabarytowo akumulator będzie miał też zapewne mniejszą pojemność, mniejszy prąd rozruchu, i w ogóle będzie zły. Z jakiegoś powodu mali skośnoocy inżynierowie w białych kitlach zastosowali akumulator taki, a nie mniejszy od skutera. Mówiąc jaśniej - akumulator o mniejszych gabarytach, a co za tym idzie o innych, słabszych parametrach, będzie się gotował w trakcie ładowania (czyli w trakcie normalnej pracy silnika), co w ekstremalnych przypadkach może doprowadzić nawet do jego rozerwania. Z kolei mniejszy prąd rozruchu spowoduje problemy z rozruchem, zwłaszcza w chłodne dni - aku nie będzie miał siły zakręcić wałem. Dlatego trzeba naprawdę dobrze przemyśleć taki zabieg i dobierać mniejszy gabarytowo, ale o identycznych parametrach. Sorry panowie, ale to naprawdę podstawy fizyki...

Pzdr

Ma sens co mowisz moto, ale np znajomy scigal sie kilka sezonow tl1000 na aku z cbr400. Wiec albo mial duzo szczescia, albo mniejszy aku niekoniecznie musi byc taki zly ;)

oczywiscie ze maly tzn nie zanczy gorszy wystarczy kupic litowo jonowy o tych samych parametrach . jest on mniejszy i lzejszy niz normalny ,poza tym wytrzymuje 2000 cykli ladowan pelnych tzn od zera do do pelnego naladowania gdzie normalny kwasowy okolo 300

akumulator na matach z włókna szklanego - AGM - sa mniejsze gabarytowo, lzejsze, mają większy prad rozruchowy, większą żywotność i rozsądna cene.

sprawdz sobie ofertę motobatt - http://www.motobatt.pl/

Edytowane przez Daniel

Dobra nie wiem jak bardzo mały akumulatro potrzebujesz ale co znalazłem.

kosztuje to kupe kasy, można jeszcze coś z rabatem pokombinować ale i tak jest dużo.

Kod: yt12b

http://www.larsson.p...DUxOQ==&t=yt12b

Jest mniejszy i waży 1kg zamiast 4kg.

Idąc dalej można szukać po rozmiarze.

Edit: nie wiem czy motobatty są lżejsze..z tego co patrze też ważą koło 4kg.

Edytowane przez Wojtuniunia

Litowo-jonowy to jest to, tylko trzeba dbać, żeby nie stał za bardzo w zimnie i nie rozładowywać go do cna, warto też podładowywać go w zimie- niby norma w akusach ale mało kto to robi, w tym przypadku jednak zwyczajnie trzeba, bo jest bardziej czuły na takie manewry. (Porsche ma akcesoryjne, mega lekkie akusy do swoich turbo gt ileśtam, ale zabrania ich używać w zimie)

Dzieki za pomoc goscie :oki: postanowilem narazie pozostac przy zelowym aku. Wystawilem wszystkie akumulatory jakie znalazlem w domu i mam nadzieje, ze dam rade kupic ten lekki ;)

Dzieki za pomoc goscie :oki: postanowilem narazie pozostac przy zelowym aku. Wystawilem wszystkie akumulatory jakie znalazlem w domu i mam nadzieje, ze dam rade kupic ten lekki ;)

a możesz zdradzić po co Ci mniejszy i dlaczego standardowy jest za duży .

Bo jak chodzi tylko o wagę to rozwiązanie jest proste - wystarczy mniej jeść :usmiech: