Skocz do zawartości

Akumulator Do Bandita - Jaki?

Gość harry1600
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

witam ponownie zakupiłem aku dokładnie taki http://moda.allegro.pl/item956806691_akumulator_centra_exide_ytx9_bs_12v_8ah_warszawa.html i nie poczytałem do końca i mam pytanko czy wejdzie on do mojego dziorka ?? 600N bo pisze gsf600s i gsf400 a ja posiadam wersje N ale z tego co mi się wydaje to S i N mają takie same miejsca na aku jak to jest??

• 3 weeks later...

panowie stoje przed wyborem aku do siebie no i niestety ze moto stoi wiecej niz jezdzi a ma alarm i tez ciagle aktywny to czy nie lepiej w moim przypadku by bylo kupic jakas wieksza pojemnosc? no i pytanie o jakosc aku

wiem ze yuasa jest git (stac mnie na nia bez problemu) ale ze nie lubie wydawac pieniedzy tylko dla wydawania to czy warto doplacac te 50-80zl?

Ja powiem tak.Warto ale...

Zawsze jest ale Jak możesz kopić taniej to korci.Pytanie czy warto zaoszczędzić.

Ja do quada kupiłem JM i co padło mu sie po roku pomimo że pilnowałem.Następnie kupiłem JMT wytrzymał rok ale dało się go reanimować.

Ale umówmy się moto jest inaczej eksploatowane.Nie skaczesz na nim nie wywraca się co chwila często jeździsz a nie tylko od święta.

U mnie przyczyna rozwalania było to ze alarm/blokada bezpieczeństwa cały czas pobiera prądzik z Aku i nie można tego wyłączyć.Jedyne co zostaje to odpinać aku.

Ja powiem tak.Warto ale...

Zawsze jest ale Jak możesz kopić taniej to korci.Pytanie czy warto zaoszczędzić.

Ja do quada kupiłem JM i co padło mu sie po roku pomimo że pilnowałem.Następnie kupiłem JMT wytrzymał rok ale dało się go reanimować.

Ale umówmy się moto jest inaczej eksploatowane.Nie skaczesz na nim nie wywraca się co chwila często jeździsz a nie tylko od święta.

U mnie przyczyna rozwalania było to ze alarm/blokada bezpieczeństwa cały czas pobiera prądzik z Aku i nie można tego wyłączyć.Jedyne co zostaje to odpinać aku.

Tomku napisalem ze:

jezdze malo -narazie moto czesciej stoi niz jezdzi

czesto jest rozladowane do zera bo moto stoi na uaktywnionym alarmie (niestety tak musi byc)

w chlodne dni tez

wiec mozna powiedziec chyba ze potrzebuje duzego i dobrego aku. co do pomiaru pradu na uaktywnionym alarmie to nie powiem ile ale Tolinek obiecla mi pomierzyc:)

• 1 month later...

Mam pytanie do użytkowników akumulatora Exide

W instrukcji napisane jest "Udrożnić wylot odgazowania przez zdjęcie zatyczki lub odcięcie zamkniętej końcówki wężyka."

Zatyczki nie widzę, ani żadnego wężyka.

Pytanie brzmi: Czy te dwa otworki, które pokazane są na tym zdjęciu (w górnej części akumulatora) są odpowietrznikami?

Przechodzą one przez obudowę i widać coś białego.

Jeśli tak, to wychodzi na to, że nie ma żadnego wężyka ani zatyczki.

aku.jpg

odpowietrzenie jeśli będzie to z boku - tu masz wlew elektrolitu

Nie nie, nie sugeruj się tymi dużymi otworami. Zdjęcie jest trochę źle zrobione, ale mowa jest o tych małych dwóch otworkach powyżej.

Ogólnie to zalałem już elektrolit, zamknąłem klapkę.... poczekałem... odpaliłem, i działa.

• 9 months later...

Jakiej firmy polecacie akumulator do bandita 600 i innych 1200 np. Jakiej marki unikać a jaka jest dobra i bardzo dobra oraz przykłądowe pojemności zalecane Ah ... prąd rozruchowy itp

Akumulator YTX9-BS firmy M-Line

Parametry techniczne:

12 V (9 Ah):

jest już temat o akumulatorach. M-line nie kupię bo się przejechałem na nim. 2 razy się rozładował przez alarm i teraz nie da się go naładować, gdzie w GSie jakiś obsługowy JMT wytrzymał kilka padów i po dolaniu wody destylowanej dalej chodził, a GS ma większy prąd rozruchowy niż bandit (chyba 170A).

Ja mam YTX12-BS firmy Yuasa i nie narzekam.

Co do prądu rozruchowego: na zapłon jest ustawiony bezpiecznik 10A jak pamiętam. Bezpiecznik główny to 30A, tak więc nasza elektryka w Suzi i tak nie pozwoli połknąć więcej prądu

YTX12-BS firmy Yuasa - takie montuje fabryka.

Kolega ma 600 nie 1200 a tam fabrycznie jest YTX9-BS

:)

jest już temat o akumulatorach. M-line nie kupię bo się przejechałem na nim. 2 razy się rozładował przez alarm i teraz nie da się go naładować, gdzie w GSie jakiś obsługowy JMT wytrzymał kilka padów i po dolaniu wody destylowanej dalej chodził, a GS ma większy prąd rozruchowy niż bandit (chyba 170A).

M-line tzw, suchoładowalny.

Ostatnio taki reanimowałem, miał napięcie 2V :) Normalnie ładowanie nic nie dawało, nie brał ani grama Ampera.

Pomyślałem i tak idzie na straty to zrobię eksperyment.

Zdjąłem zatyczkę z napisem "DO NOT OPEN" patrzę sachara.

Dolałem do każdej celi wody destylowanej tak aby zakryć płyty, podłączyłem do prostownika i ożył :D zaczął brać 1A - lądowałem przez jakieś 10 godzinek i normalnie do tej pory trzyma napięcie i dalej jest eksploatowany w motongu :D

no to masz chyba jakieś niesamoite szczęście, bo ja także dolałem wody destylowanej do cel (również była sahara) i owszem, naładował się, ale nie dość że ładował się do max 12,6v to jeszcze po odłączeniu w ciągu 15 minut napięcie spadało mu do 12,4 i na tym poziomie się utrzymuje, spadając o około 0,1v na tydzień, bez podłączenia do moto - sam z siebie traci prąd. Więc już jest spisany na straty.

M-line tzw, suchoładowalny.

Ostatnio taki reanimowałem, miał napięcie 2V :) Normalnie ładowanie nic nie dawało, nie brał ani grama Ampera.

Pomyślałem i tak idzie na straty to zrobię eksperyment.

Zdjąłem zatyczkę z napisem "DO NOT OPEN" patrzę sachara.

Dolałem do każdej celi wody destylowanej tak aby zakryć płyty, podłączyłem do prostownika i ożył :D zaczął brać 1A - lądowałem przez jakieś 10 godzinek i normalnie do tej pory trzyma napięcie i dalej jest eksploatowany w motongu :D

Jeśli mamy być szczerzy, to żadnego cudu nie dokonałeś.

Akumulatory bezobsługowe wbrew pozorom są w pełni obsługowe, tylko że ta obsługa jest utrudniona przez producenta.

Wodę trzeba sprawdzać, aku doładowywać.

Z firm to Yuasa (jak już wyżej było), Centry też są bardzo dobre, na Varty też nie słyszałem narzekań.

Ja mam AERO ytx9- bs 12V 8Ah i jestem z niego bardzo zadowolony, był już jak kupiłem dziorka 2 lata temu i nic się z nim nie dzieje, od ostatniego listopada do 10 lutego stał w ciepłym miejscu i nawet go nie doładowywałem po włożeniu do moto elegancko zakręcił a dziorek zapalił niemal od "strzała".

Natomiast co do dolewania wody destylowanej do bezobsługowych to jestem jak najbardziej za.

Mojemu kumplowi w puszcze padł aku dokładnie w dwa lata po kupnie czyli aku do wymiany bo i gwarancja się skończyła ale po otwarciu, w celach pustynia. Dolaliśmy wody, doładowali i aku ożył.

Więc wydaje mi się, że akumulatory mają gwarancje na 24 miesiące bo na tyle wystarczy im elektrolitu w celach.

I przy założeniu, że z instalacją elektryczna auta i moto jest wszystko w porządku, to akumulator nie dostaje mocno po d**pie co w znacznym stopniu wydłuży jego żywotność.

U mnie od dwóch sezonów w B12 lata Fiamm model FTX 12-BS i na razie wszystko w porządku, liczę że jeszcze co najmniej sezon da radę.

• 3 weeks later...

Sezon zbliża się nieuchronnie, słoneczko coraz bardziej o tym przypomina :rolleyes: Nadejdzie moment odpalenia moto po długim postoju w związku z tym mam dwa pytania o akumulator.

1. Mam możliwość doładowania akumulatora bez wyciągania go z motoru. Pytanie czy tak mogę zrobić? W samochodzie tak robię bez problemu ale tu wolę się dopytać czy nie zaszkodzi to bandziorowi.

2. Do naładowania aku chce użyć prostownika którym ładuję samochodowy aku. Jest to prostownik automatyczny o maksymalnym ładowaniu 4 A. W instrukcji bandziora znalazłem tekst: "Standardowy prąd ładowania akumulatora to: 0,9A x 5 do 10 h i maksymalny prąd ładowania akumulatora to 4A x 1h. Nigdy nie wolno przekraczać maksymalnej, podanej powyżej wartości prądu ładowania akumulatora". Tak więc nie powinno być problemów tym bardziej, że automatyczny powinien ładować dużo mniejszym prądem niż tym maksymalnym. Jakie są wasze doświadczenia? Mogę go używać czy lepiej zainwestować w specjalny prostownik?

Ładuj tym co masz. Wsio ryba czy akumulator jest podłączony do instalacji motocykla czy nie.

• Upvote 1

U mnie od dwóch sezonów w B12 lata Fiamm model FTX 12-BS i na razie wszystko w porządku, liczę że jeszcze co najmniej sezon da radę.

Ja znalazlem na alledrogo to:

http://allegro.pl/akumulator-bosch-ytx9-cbr-cb-ninja-bandit-vt-lask-i1492567458.html

Ma ktoś moze jakies opinie o tym boschu?

pozdrawiam

Jak juz chyba pisalem szukajcie akumulatorow robionych w technologii AGM, a nie tradycyjnych kwasowych.

Te pierwsze o wiele lepiej znosza dlugie okresy niedoladowania, maja mniejsza mozliwosc uszkodzenia od wibracji i sa duzo efektywniejsze przy tej samej pojemniosci. Nie mowiac o tym ze kwas z nich nie cieknie.

Ładuj go normalnie podpiętego do instalacji.

Co do prądu: aku i tak nie weźmie więcej niż potrzebuje. Ustaw prostownik na minimalny prąd i ognia...

Jak się boisz, że aku jest kiepski to go otwórz, żeby mógł się wygazowywać w spokoju (pamiętając, że aku bezobsługowe jest też obsługowe, tylko ta obsługa jest utrudniona).

• Upvote 1

To może podaj przykłady takich akumulatorów do bandita, bo też chcę kupić nowy, ale w sklepie żadnego AGM nie było...

no właśnie

śledzę watek..ale coś konkretnie proszę

bo na 100% to idąca na pierwszy montaż Yuasa

ale więcej inne marki z jakich korzystają/polecają Bandyci

zawsze można a popularnym portalu aukcyjnym w dziale akumulatory wpisać

Suzuki GSF Bandit ale nie zauważyłem(nie doczytałem) technologi AGM