Skocz do zawartości

Akumulator Do Bandita - Jaki?

Gość harry1600
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Co wy z tymi akumulatorami robicie, mój już co najmniej 4 sezon zaczyna (kupiłem moto w 2011 i do dziś ten sam akumulator) i ciągle żyje :)

ja mam jakis 'po niemcu'. Od 3 zim go w ogole nie laduje, a ten dziala wysmienicie. W te wiosne padl po ponad 5min krecenia :P Doladowany i lata dalej. Chyba warto zaplacic za jakis lepszy.

To ja miałem Warty - 4 sezony i nigdy nie ładowany sztucznie zawsze palił elegancko  i pojechal  z moto  do nowego właściciela - Jak bede brał  to tez Warte bo podobno warto ;)

Ja mam na oku Varte ale YTX9-BS prad rozruchowy 135A myslicie,ze wystarczy do B12,5 czy trzeba kupic YTX12?

Nie patrz na błędy, to tylko Sony Solniczka

W moim b12 siedzi od zeszłego  roku exide, prąd rozruchowy 100 A chyba. Daje radę, moto chętniej pali niż na power coś tam, który był w nim wcześniej.

• 10 months later...

Odgrzeje kotleta.

Padło mi aku. Mam B6 po lekkich modyfikacjach. Siedział u mnie Exide 12N9-3B, poczytałem trochę w tym temacie, ale znalazłem parę akumulatorów. Pytanie moje do speców : 

1. Na jaką firmę/markę patrzeć? Bosch, Varta, Yuasa, Exide.

2. Do jakiego "A" patrzeć? Wiele aku ma różny prąd rozruchowy

3. Szukać 8Ah czy 9Ah? 1200 miały już więcej Ah ale nie chcę brać więcej aby nie zmarnować aku bo nie będzie doładowywał.

znalazłem takie coś z yuasy : 

http://sklep.prostowniki-akumulatory.pl/akumulator-motocyklowy-yuasa-ytx9-bs-84ah-135a-p-1118.html

Jakieś 30zł taniej jest Exide ytx9-bs, bosch to już w ogóle ponad 200zł

3. Szukać 8Ah czy 9Ah? 1200 miały już więcej Ah ale nie chcę brać więcej aby nie zmarnować aku bo nie będzie doładowywał.

Właśnie to jest ciekawy temat. Niby altki są takie same w b6 i 12, a akumulatory mają inne. Miejsce na aku też jest takie samo w obu. Ktoś wie o co chodzi?

Kupiłem do bandziora Varte AGM chyba 11Ah i nie wygląda na niedoładowaną.

Ja mam w tej chwili w B12 od rometa 8Ah kwas, marki nie pamietam ale bez szalu. Niby daje rade nawet teraz przy ujemnych temp, ale to nie to samo co zelowy Yuasa ktory mialem w poprzednim moto - roznica tylko taka ze Yuase na mrozie moglem chwile dluzej meczyc rozrusznikiem.

Aaa i Yuasa zelowa dluzej tez trzymala jak dluzej postal, po 2-3 miesiacach szlo odpalic moto bez wyciagania aku. Na kwasie tego nie moge zrobic po 2 tygodniach a niby niemal nowe aku.

Edytowane przez obiezyswiat

Na kwasie tego nie moge zrobic po 2 tygodniach a niby niemal nowe aku.

A to trochę dziwna sprawa. Albo aku zmęczony albo coś wysya prąd. Powinien spokojnie miesiąc postać albo dłużej.

tam tam tadam mój aku umarł

mam yuase rekordzistke 6 lat mineło jej w styczniu

ALE jak sie ją pstryknie prądem bezpośrednio przed rozruchem to jeszcze odpali moto :D

dlatego własnie warto dbać o aku, zimą trzymać w ciepłym i raz na miesiac pstryknąć je prądem to pożyje a nie jak u wiekszosci 2-3 lata i trup

Słuchajcie, szybkie pytanie:

Mam możliwość kupienia taniej, nowej Yuasy YTX9-BS, ale prąd rozruchowy ma 135A (na mierniku 243A), to nie za dużo do GSF 600? Z tego co czytałem, powinien być 120A. Że będzie odpalał to wiem, pytanie tylko czy rozrusznik weźmie sobie tyle ile mu potrzeba i większa wartość na dłuższą metę jest bez różnicy czy też będzie to jednak szkodliwe na całokształt pracy instalacji elektrycznej?

Taki jest oryginalnie pakowany do Bandziorów o ile dobrze kojarzę więc nie powinno chya być problemu ?

Mam możliwość kupienia taniej, nowej Yuasy YTX9-BS, ale prąd rozruchowy ma 135A (na mierniku 243A), to nie za dużo do GSF 600?

Prąd rozruchowy to jest maksymalny prąd jak w krótkim czasie może dać akumulator a nie prąd jaki zawsze daje, bo rozrusznik pobierze tyle ile mu jest potrzebne ;)

Przykładowo to bandita możesz dać i akumulator z prądem rozruchowym nawet 900 amper a rozrusznik i tak pobierze te swoje np. 40 amper.

Instalacji też się nic nie stanie bo alternator spokojnie doładuje akumulator.

Tak przypuszczałem, nie mniej jednak pewne obawy miałem i wolałem, żeby ktoś potwierdził :)
Dzięki wielkie :)

• 2 weeks later...

Witojcie hehehe

Ja zakupiłem jednak EXIDE YTX9-BS :) Zalałem go wczoraj, nie ładuję, jak zrobi się cieplej wyprowadzę konia załaduje aku i zobaczę czy odpali :) nowe świeczki + nowy aku powinien palić jak złoto :)

• 2 weeks later...

no i nadszedl czas na moj aku (B 6,5) i powiedzcie czy czy warto inwestowac w yuase, ktora w Szczecinie kosztuje 160zl czy smialo mozna kupic cos tanszego okolo 100zł typu Quand, Powerbat itd. itd.

Ja dziś kupiłem Varta w technologi AGM ( taka samą ma Yuasa ) za niecałe 100 zł jak będzie się sprawdzał okaże się za jakiś czas 

Zastanawiam się nad zakupem gniazda zewnętrznego do ładowania aku http://allegro.pl/ctek-comfort-indicator-panel-wskaznik-naladowania-i5160476499.html

Edytowane przez Micrus

no a ja ide po pracy po aku firmy 4Ride

no i nadszedl czas na moj aku (B 6,5) i powiedzcie czy czy warto inwestowac w yuase, ktora w Szczecinie kosztuje 160zl czy smialo mozna kupic cos tanszego okolo 100zł typu Quand, Powerbat itd. itd.

Nie warto. 

Ostatnio bardzo popsuła się jakość. W tym roku wywaliłem 2 letni aku od moto i 1.5 roczny od auta. Instalacje w pojazdach były w 100% sprawne. 

Teraz kupiłem Exide produkcji polskiej. 

• Upvote 1

Oryginalnie w moim b12 z 2006,ale używany od 2007,roku załozony miałem Yuasa,wytrzymał...no w kwietniu 2013 wymieniłem,palił,ale strach było ruszyć gdzieś dalej,Obecnie posiadam identyczny,ale należy pamiętać,że do wersji z abs-em jest troszkę inaczej oznaczy YT12A-BS ,a inny do wersji bez abs-u YTX12-BS.

ja doczytałem się gdzieś że do B6.5 wodniak ma być 11A po lifcie,a jak czytam tutaj to wkładacie takie do B12.5?Jaki polecacie??

Śmiało mogę polecić EXIDE. Zalałem aku, podłączyłem do ładowania na jakieś 40 minut (tyle się ładował do momentu pokazania napełnienia w 100%) wsadziłęm do moto , sekunda kręcenia rozrusznika i odpalił po zimowym postoju od strzała.

Haha, takie wnioski od razu po zlaniu nowego aku? Toc B6 by pewnie odpalilo na nowym nawet jakby to byl jakis 1Ah z modelu RC.

Jak nowy aku, wyregulowany silnik, czysty filtr, dobre swiece to ten aku ma niewiele do roboty.

Edytowane przez obiezyswiat