Skocz do zawartości

Akumulator Do Bandita - Jaki?

Gość harry1600
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Wnioski a i owszem, po odstaniu jeszcze 3 tygodni podczas domowego "zimowania" wyciągnięty na przejażdżkę przy 3 stopniach - zapalił od strzała. Tylko, że nowe świeczki też swoje robią :)

• 2 weeks later...

Gdy kupiłem bandziora siedziała w nim varta ytx9-bs, poprzedni właściciel nie wymieniał aku, u mnie wytrzymał 3 sezony (na jesień już musiałem go pchnąć na myjni  :zniesmaczony: ) Więc aku prawdopodobnie wytrzymał 4 lata może 5, teraz znowu zakładam varte ytx9-bs, chociaż wiem że ta varta to już nie to samo co kiedyś. Jeśli chodzi o aku quand itp to szkoda kasy bo taki aku zazwyczaj wytrzymuje rok, a przy dobrym zimowaniu 2 lata. Sprzedaje tego trochę do skuterów (bo jedne z tańszych) i średnio wytrzymują rok...

Kumpel miał quanda w dziorze 1200 i też wytrzymał rok(zimowany w zimnym garażu :snieg: ) teraz ma Exide zaczyna sie jej 3 sezon i po zimie zagadał bez problemu(aku równeż trzymane w garażu) 

• 1 month later...
  • 2 months later...

Czesc

Ostatnio padl mi aku w mojej maszynie i szukam jakiegos zamiennika.

Przegladalem w roznych wyszukiwarkach i sklepach np. https://www.motointegrator.pl/szukaj/akumulatory-motocyklowe-41309/ ale nie moge sie na nic zdecydowac. Jakie firmy produkuja na dzien dzisiejszy aku w dobrej cenej i w miare wytrzymale?

Pozdro

Czesc

Ostatnio padl mi aku w mojej maszynie i szukam jakiegos zamiennika.

Przegladalem w roznych wyszukiwarkach i sklepach np. https://www.motointegrator.pl/szukaj/akumulatory-motocyklowe-41309/ ale nie moge sie na nic zdecydowac. Jakie firmy produkuja na dzien dzisiejszy aku w dobrej cenej i w miare wytrzymale?

Pozdro

Cześć 

Ja szukam Twojego przywitania w odpowiednim dziale, np: http://polishbanditcrew.pl/forum/9-przywitania/, ale nic nie widzę. Możesz sobie pomóc czytając i stosując się do tego: http://polishbanditcrew.pl/topic/6899-zanim-sie-przywitasz-i-rozpoczniesz-pisanie-nowego-tematu-na-forum/.

W profilu masz ciekawe moto (jeżeli to prawda), więc mógłbyś się nim przy okazji pochwalić ;)

Pozdro

• 2 weeks later...

no i mnie dopadła wymiana aku mój obecny YTX9-BS  służył mi dzielnie 5 lat tylo że ja mało jeżdzę

nowy będzie zapewne tej samej firmy YUASA

ot taka mała ciekawostka przyrodnicza :usmiech:

• 4 weeks later...
  • 1 year later...

Akumulator wyjęty w zimie. Podpięty pod ładowarkę z Lidla pokazywał napięcie 14,3 V.

W trakcie zabawy z halogenami w domu zauważyłem, że po podpięciu halogenu napięcie w aku spada bardzo szybko do 10,5 V i powoloutku rośnie. Nie wiem do jakiego poziomu ale po pół godzinie świecenie było prawie 11 V. Dłużej nie miałem czasu sprawdzać.

Po podpięciu do ładowarki szybko się ładuje i po kilkunastu minutach jest znowu 14,3 V. I tak w kółko.

Po zamontowaniu w moto ledwo ale kręcił aż odpalił.

Da się go zreanimować czy dokonał już żywota?

• 9 months later...

czy ktoś może mi powiedzieć skąd taka rozbieżność cenowa między akumulatorami EXIDE modele YT12A-BS.
- 128 zł
http://allegro.pl/akumulator-exide-yt12a-bs-ct12a-bs-et12a-bs-9-5ah-i6877173559.html

- 175 zł

http://allegro.pl/akumulator-moto-exide-yt12a-bs-9-5ah130a-bydgoszcz-i6725708734.html

chodzi mi o to czy jest jakaś różnica między aku z niebieska naklejoną etykietą, a tym czarnym z białym napisem? Jakiś starszy model, czy podróba?

Po zapoznaniu się z tym materiałem to wszystko jest możliwe???

dzwoniłem do sklepu z tego filmiku. Gościu powiedział, że już rozebrali kilka motocyklowych akumulatorów i generalnie jest tak, ze to co pisze na etykiecie (dane) tak na prawdę tylko w Yuasie sie sprawdzają z rzeczywistością czyli tym co akumulator ma w środku.
Generalnie uważa, ze 3/4 chinoli do 200 zl  w środku ma to samo, czy jest to exide czy varta, czy inny powerbat. 

Jeśli chodzi o rożne etykiety u jednego producenta (o które pytałem powyżej) to jest tak, że mogła pójść dana partia np. 1000 szt do importera 'X' i stąd takie rozbieżności. 

Ostatnio kupowałem do auta Vartę i jak na razie jest OK. Gościu w sklepie powiedział mi, że Varta wróciła z Chin do "domu" :usmiech: i jest inna jakość. Czy to była prawda? Nie zagłębiałem się w temacie.

oczywiście nie neguje varty, ani innych producentów, dałem tylko znaka co przekazał mi sprzedawca.

Ja do varty się zraziłem jak mi padła po roku. Wróciłem do yuasy i jest było OK

Ja jestem pod wrażeniem boscha z serii m6. Poprzednie moto kupiłem z takim aku, miałem 4 lata i sprzedałem z tym samym aku. Nigdy nie miałem z nim problemu a zawsze całą zime stał w moto w nieogrzewanym garażu.

Teraz mam jeszcze oryginalny akumulator sygnowany przez suzuki tak więc ma 10 lat i już widze że to jego końcówka bo po dwóch tygodniach stania we wrześniu moto już nie odpaliłem. Na wiosne wymienie na boscha.

Edytowane przez luk137

• 1 year later...

Będzie mnie czekać wymiana akumulatora. Pytanie takie: po zalaniu akumulatora muszę jakiś czas odczekać? Podłączyć od razu i będzie działać, czy trzeba będzie go jeszcze naładować? I zalewając go trzeba wszystkie cele od razu jednocześnie zalać, czy można pojedynczo? Zastanawiam się w zasadzie tylko nad Exide lub Yuasa. Aczkolwiek w swoim aktualnie mam Varta. Po trzecim sezonie u mnie wyzionął ducha, nie trzyma już. A jak długo u poprzednika to nie wiem... Po naładowaniu i próbie odpalenia na następny dzień nie dałem rady uruchomić silnika. 

zalewanie nie ma znaczenia choc ja robie wszystkie w moncu masz je zlaczone , chodzi o buteleczki z elektrolitem , dzila odrazu ale jak nie bedziesz jechal to  ozesz podladowac

Zalewa się wszystkie jednocześnie.

Dobrze żeby postał.

Wszystko jest w instrukcji przy akumulatorze :)

Ma ktoś założony u siebie aku litowo jonowy? i może coś powiedzieć na ten temat?

A to, że duży B ma pojemniejszy akumulator, a co za tym idzie, jest wyższy, to sama konstrukcja tej kieszeni, w której siedzi akumulator jest też inna niż w małym B? Czy jest wszystko to samo i w teorii bym mógł ten większy/ wyższy założyć do siebie? To pytanie jest tylko czysto teoretyczne, bo zaciekawiło mnie to, a nowy aku już zamówiłem, Yuasa

Jak dbasz tak masz , czyli aku od 6 sezonów , na zimę wyciągany i pod "pierzynę"  😜  czyli do domu i sporadycznie podłączany pod Lidlowski prostownik .

51983541_2353089218342580_3852703874896887808_n.jpg

Cytat

Jak dbasz tak masz , czyli aku od 6 sezonów

Jak się trafi na dobrą sztukę to 6 lat jest dobrym wynikiem, ale po tym czasie to w ciemno bym wymienił.

seebst twój nowy to roku nie wytrzyma przy takich wibracjach:diabel: Po prostu płyty opadną;):takaemotka: