Skocz do zawartości

Akumulator Do Bandita - Jaki?

Gość harry1600
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Daj model aku (fotka od czoła) Może to AGM  i nie ogarnia tego twoja ładowarka ?

Mam dedykowaną ładowarkę moretti, którą kupiłem razem z aku. Zawsze po podłączeniu dawało na 14V i trzy kreski (jakkolwiek to zabrzmi) 😉 bateria kupiona w wrześniu ’17 

4493BC8E-DDB5-412A-838E-2213701A71E3.jpeg

morreti  eh te nazwy

Edytowane przez Maryusz

Dzięki @Tomek chyba faktycznie. Podłączyłem inną ładowarkę i ładuje full! 

40A8EEB0-0601-4CD4-B850-EF0B4089B339.jpeg

• Like 1

• 9 months later...

https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/akumulator-jako-material-wybuchowy-nowe-obostrzenia/p17rtsl

Wychodzi na to, że za jakiś czas będziemy musieli posiadać pozwolenie za zakup akumulatora, bo okazuje się, że elektrolit może posłużyć jako materiał wybuchowy, w myśl nowych przepisów naszej kochanej unii...

Panikę sieją. Jak kupowałem kwas siarkowy w sklepie, to spisali z dowodu, podpisałem oświadczenie do jakich celów.

Tu będzie prościej. Albo sprzedawca zaleje przy tobie aku, albo też spisze dane z dowodu i tyle.

A trzeba teraz, kupując aku motocykle, stary zdać? Bo kiedyś kupowałem przez internet i nie było żadnej wzmianki o zbyciu starego...

1 minutę temu, seebst napisał:

A trzeba teraz, kupując aku motocykle, stary zdać? Bo kiedyś kupowałem przez internet i nie było żadnej wzmianki o zbyciu starego...

Ja kupuje stacjonarnie i oddaje stary. Po grzyba mi kolejny klamot w garażu ;)

@Tomek cos sie zmieniło? tydzień temu kupowałem elektrolit na stacji paliw ale nikt nic odemnie nie chcial, żadnych danych nie podawałem?

Teraz, Franio napisał:

@Tomek cos sie zmieniło? tydzień temu kupowałem elektrolit na stacji paliw ale nikt nic odemnie nie chcial, żadnych danych nie podawałem?

Kupowałem kwas 95% bo potrzebowałem do nauki lutowania. 

Znaczy zamiast szpachli, cynowanie blachy.

Elektrolit ma tylko 30% ;)

A w jakim sklepie można kupić kwas?

3 minuty temu, Tomek napisał:

A nie przypadkiem kwas solny? 

22 minuty temu, Tomek napisał:

a kupuje stacjonarnie i oddaje stary. Po grzyba mi kolejny klamot w garażu

Stary aku od ok 2.5 do 3zł za kg. To policz sobie ;)

Tylko ze stacjonarnie liczą sobie czasem kaucje 30zł .oddasz stary jakiś na sztukę oddadzą kaucję 

28 minut temu, Tomek napisał:

Panikę sieją. Jak kupowałem kwas siarkowy w sklepie, to spisali z dowodu, podpisałem oświadczenie do jakich celów

Ok raz w roku kupuje 1-2kg nadmanganian potasu. Przez neta. Teraz wysyłam im oświadczenie do czego będę używał i tyle. Ze 4 lata temu nie trzeba było.

A jest to środek używany do produkcji bomb i do wzbudzania termitu  :)

Edytowane przez rafix

16 godzin temu, Tomek napisał:

Znaczy zamiast szpachli, cynowanie blachy.

Elektrolit ma tylko 30% ;)

lubisz się zabawić widzę :)

9 godzin temu, Franio napisał:

lubisz się zabawić widzę :)

Nauka nie idzie w las tylko w nas.

A dość ciekawa umiejętność,  tylko pracochłonne niesamowicie.

Panowie dzisiaj sprawdzilem w moto akumulator Varty kupiony w październiku i napięcie ma jedynie 8.1V , nawet ładowarka nie chce się włączyć żeby zacząć go ładować. Pytanie czy jest do uratowania czy odrazu kupować nowy? 

Miałem podobnie. Za którymś razem udało mi się go do nieco ponad 12V naładować, jednak na drugi dzień znów kaput...

Próbuj uratować. Tylko zwykłym prostownikiem ładuj. 

To bezpbsługowe aku?

Jeżeli nie było żadnego poboru a padł to reklamuj , a jeżeli chcesz ratować to od razu inwestuj w jakiegoś power banka np. pierwszy z brzegu https://allegro.pl/oferta/jump-starter-booster-rozruch-auta-powerbank-2x-usb-10031053757?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_ELKTRK_PLA_Telefony+i+Akcesoria&ev_adgr=Inne&gclid=Cj0KCQiA0rSABhDlARIsAJtjfCfLuwOUdmvGSXVk1W4nWNnPrEuxI1mfNpuE0Hc8d-peTGAv8sMlTGgaAhOLEALw_wcB

Pojedziesz gdzieś i aku zdechnie ja osobiście bym nie ryzykował.😉

Chyba lepiej jednak nie ryzykować , zamawiam nowy 🙂

Najpierw sprawdź  czy nie masz złodzieja prądu i ile czasu trzyma po naładowaniu do pełna 

Motocykl nie był odpalany od września , a stoi w blaszanym garażu wiec chyba nawet bez złodzieja prądu aku miał prawo sie rozładować tym bardziej że tej zimy było sporo poniżej zera.

W moim przypadku złodziejem był sam akumulator, bo po naładowaniu praktycznie momentalnie prąd z niego uchodził i nawet wyciągnięty z motocykla na drugi dzień pokazywało w okolicach 9V, a nawet i poniżej. I to w sumie tak nagle się stało, żadnych niepokojących objawów nie zauważyłem, a co ciekawe, to działo się w trakcie sezonu - po jakiejś trasie wstawiam moto do garażu, rano chcę odpalić, a tu dupa. Chwilę podładowałem, zakręcił, ale bez entuzjazmu, potem wróciłem i nazajutrz zaś to samo. A potem było już tylko gorzej. Szybka wymiana na Yuasę i problem jak ręką odjął.

3 godziny temu, Kubarescue napisał:

Chyba lepiej jednak nie ryzykować , zamawiam nowy 🙂

Pisałeś, że aku kupione w październiku, więc powinno mieć jeszcze gwarancję.

Może warto spróbować z niej skorzystać przed zakupem nowego...