Skocz do zawartości

Akumulator Do Bandita - Jaki?

Gość harry1600
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

To może podaj przykłady takich akumulatorów do bandita, bo też chcę kupić nowy, ale w sklepie żadnego AGM nie było...

7Ah

12Ah

Ja tam kupuje zawsze chińskie badziewie za 60-70zł marki: PowerRoad czy jakoś tak. 9Ah. Jak się zadba to wystarczy na 3 lata a jak nie to po 2 latach trzeba wymienić :P

Po co kupować raz na 5-6 lat super wypasiony za 200zł jak można wkładać nowy?? :D

a te co pokazujecie to nie będą miały za małego prądu rozruchowego? Bo bandzior jednak trochę potrzebuje...

Edytowane przez jab2

Ja się może nie znam Daniel, ale do bandita akumulator musi mieć określone wymiary i klemy. A to co podałeś niczym nie przypomina mi akumulatora motocyklowego, za to jest tym, czego używam na codzień w oświetleniu planu kamer... Więc albo złe linki dałeś, albo to jakoś żart. Temat brzmi "akumulator do bandita" a nie do lampki, czy samochodziku dla dziecka...

Ok dzięki za rady. Punkty poszły :rolleyes:

Jak się boisz, że aku jest kiepski to go otwórz, żeby mógł się wygazowywać w spokoju (pamiętając, że aku bezobsługowe jest też obsługowe, tylko ta obsługa jest utrudniona).

U mnie bezobsługowy to chyba rzeczywiście bezobsługowy. Po zdarciu plastika u góry jest niby tylko jeden otwór w którym jest białe twarde jak kamień (krzemionka?) coś.

Jesli sprawdzisz na necie akumulatory np fmy Scorpion to sa to w miare tanie akumulatorki chinskie robione w technologii AGM do szerokiej gamy motocykli, sprzetu plywajacego i innych zastosowan. Jedyny klopot to znalezc wlasciwy i koszty przesylki dochodza.

Ale pozytywow jest nacznie wiecej w porownaniu do normalnego kwasowego aku.

Ja kilka dni temu zakupiłem aku firmy AWINA. Szczerze myśle że to jakaś chińszczyzna jest, bynajmniej znajomy mi to załatwiał po jakiś zniżkach. rozmiar ten sam co oryginał. Ale nie będe go tu polecał. Jest to aku które sie samemu napełnia po zakupie, po czym zamyka i już podobno się nie otwiera go nigdy. Problem w tym że po napełnieniu i zamknięciu (wszystko wg dołączonej instrukcji) to całe zamknięcie cały czas sie samo otwiera... więc wykonanie tego totalnie do bani....

Witam

Panowie ja jestem zwolennikiem wybierania opcji takiej ze środka stawki. Może czasami warto zainwestować więcej

kaski w dobry akumulator jak ktoś ma dodatkowe odbiorniki prądu w swoim moto lub kupić chinczykai wymieniac go

co 2-3 lata ... Ja wybrałem akumulator Varta AGM YTX-9BS za 111,00 PLN z wysyłką na Allegro.

http://allegro.pl/akumulator-varta-ytx9-bs-cbtx9-bs-honda-cbr-suzuki-i1486478068.html

Wczoraj wpłaciłem pieniądze a dzisiaj dostałem potwierdzenie nadania przesyłki a jutro go będę montował.

Można było kupić Yuasa ale wtedy nie zostało by kaski na kilka bronków ;)

Pozdrawiam

Ja kilka dni temu zakupiłem aku firmy AWINA. Szczerze myśle że to jakaś chińszczyzna jest, bynajmniej znajomy mi to załatwiał po jakiś zniżkach. rozmiar ten sam co oryginał. Ale nie będe go tu polecał. Jest to aku które sie samemu napełnia po zakupie, po czym zamyka i już podobno się nie otwiera go nigdy. Problem w tym że po napełnieniu i zamknięciu (wszystko wg dołączonej instrukcji) to całe zamknięcie cały czas sie samo otwiera... więc wykonanie tego totalnie do bani....

Może odpowietrzenia nie zaprojektowali, i ciśnienie najnormalniej w świecie wywala koreczki :).

Sam stoję przed koniecznością zakupu nowego aku. Z technicznego i praktycznego punktu widzenia czy się różnią np. takie dwa akumulatory?

yuasa

oraz

jakiś inny

i czy warto dopłać do tego pierwszego?

Witam

Panowie ja jestem zwolennikiem wybierania opcji takiej ze środka stawki. Może czasami warto zainwestować więcej

kaski w dobry akumulator jak ktoś ma dodatkowe odbiorniki prądu w swoim moto lub kupić chinczykai wymieniac go

co 2-3 lata ... Ja wybrałem akumulator Varta AGM YTX-9BS za 111,00 PLN z wysyłką na Allegro.

http://allegro.pl/akumulator-varta-ytx9-bs-cbtx9-bs-honda-cbr-suzuki-i1486478068.html

Wczoraj wpłaciłem pieniądze a dzisiaj dostałem potwierdzenie nadania przesyłki a jutro go będę montował.

Można było kupić Yuasa ale wtedy nie zostało by kaski na kilka bronków ;)

Pozdrawiam

Też mam taki to dobry wybór: )

Sam stoję przed koniecznością zakupu nowego aku. Z technicznego i praktycznego punktu widzenia czy się różnią np. takie dwa akumulatory?

yuasa

oraz

jakiś inny

i czy warto dopłać do tego pierwszego?

Różnią się tym samym co SSangyoung od poprzedniego Mercedesa.

Decyzja należy do Ciebie.

kilka lat temu kupilem sucholadowany MotoPower, po zalaniu okazalo sie iz nie ma w nim pradu i w zaden sposob nie udalo mi sie go naladowac. w ubieglym roku natomiast reklamowalem nieszczelna Awine.

pozdr

Dobre i za rozsądną cene są akumulatory LANDPORT.

No Panowie

jeśli już nie kupujemy oryginałów (bo i z jakiej racji) to

kupujmy naszą dobrą produkcję

CENTRA Panowie CENTRA !

Mam bdb. doświadczenia z puszki, teraz jeszcze nie

wymieniam w moto ale na pewno kupię świetne aku tej firmy.

Hi

No i moja nowa Varta zalana i zainstalowana ...

Wszystko szybko sprawnie i bezproblemowo, mogę polecić ten egzemplarz ;)

Varta AGM YTX-9BS

Na stronie producenta jest nawet film instruktażowy jak odpowiednio zalać aku ;)

Pozdrawiam

• 2 months later...

Oczywiście lepiej dla aku żeby był ładowany dłużej małym prądem, niż krócej dużym. Tylko pamiętaj o czasie, żebyś nie przeładował, bo umrze a w najlepszym wypadku zasiarczy się i straci właściwości.

• 11 months later...

ja używam varta funstart AGM i jestem zadowolony

Na alledrogo masz wybór od 100 do 200 zł. W tym firmy o których chłopaki pisali i jeszcze parę innych znanych. Poza tym jaki byś nie wybrała co nowy to nowy.

Ja właśnie wczoraj wymieniłem. Miałem wcześniej Exide ale wytrzymał sezon i się w dziwnie wybrzuszył. Dałem za niego wtedy jakoś ok 100zł

Teraz wiąłem Yuasę i zobaczymy co znaczy "dobry" akumulator. Na razie jego dobroć kosztowała mnie 170zł

Edytowane przez AndGP

Tylko Yuasa. W bandicie mam 6letnią, a ostatnio jak dziewczynie padł aku w CB500 z 97roku, to się okazało, że jej Yuasa ma 16lat! Nie odpaliła tylko raz - gdy chciała odpalić sprzęta na światłach z rana po siarczącej mrozem nocy - normalnie motocykl stoi po kilka dni bez ruszania i nie ma problemu z odpaleniem: )