Skocz do zawartości

Gmole - Ochrona Silnika - Jakie Gmole?

Gość Snejk
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, luk137 napisał:

Kup trzypunktowe, takie jak te to strata kasy.

Potwierdzam tylko i wyłącznie 3 punktowe, widziałem po szlifie nic się silnikowi nie stało i tanim kosztem można było przywrócić gmole do stanu przed wypadkiem, bo tylko troche zeszlifowane a nic pogięte.

Cytat

Potwierdzam tylko i wyłącznie 3 punktowe, widziałem po szlifie nic się silnikowi nie stało i tanim kosztem można było przywrócić gmole do stanu przed wypadkiem, bo tylko troche zeszlifowane a nic pogięte.

100% prawdy w prawdzie!:)

Gmole.JPG

dzieki za odpowiedzi , tylko teraz cale szukanie od nowa bo juz prawie zdecydowany byłem. Jeszcze cos takiego sie tytaj przez forum przewinęło i tez mi sie bardzo spodobały 

http://motofactory.pl/mobile/pl/p/SUZUKI-GSF-600-Bandit-Gmole-GIVI-TN392/352

no ale skoro  piszecie ze wylaczne 3 punktowe mają  sens to raczej nie ma co oglądać tylko szukać dalej.

A ja z innej beczki - czy kształt gmoli może wpłynąć na osłonę silnika? Mówimy tylko o 3 punktowych. W sensie, że jak moto się położy, to może większa powierzchnią będą tarły co skróci drogę ślizgu? Czy totalnie nie wiem co pisze i lepiej było się nie wychylać.

Takie HEEDY tylko w chromie występują? Do dziorka 600 kiedyś mi się udało tutaj załapać na listę ludzi, którzy zamawiali od forumowicza, który sam je wykonał. Jakoś tak pewniej się czułem jadąc, równie pewnie czułbym się z crashpadami, czy jak to wychodzi? :)

27 minut temu, Dario napisał:

A ja z innej beczki - czy kształt gmoli może wpłynąć na osłonę silnika? Mówimy tylko o 3 punktowych. W sensie, że jak moto się położy, to może większa powierzchnią będą tarły co skróci drogę ślizgu? Czy totalnie nie wiem co pisze i lepiej było się nie wychylać.

przy takiej masie motocykla i sile bezwładności, powierzchnia tarcia większa o kilka cm nie będzie miała znikomy jak nie bardzo znikomy wpływ

crash pad ma znacznie większą szanse na wykrzywienie, urwanie a jak jest mega mocna śruba to i może pokrzywić ramę jak się o coś zahaczy albo upadek będzie bardzo nie fortunny, zresztą który upadek jest fortunny :P

w moim odczuciu nie ma porównania pomiędzy crashami a gmolami, przy crashach czułem się nadal nie pewnie...

Edytowane przez lelon

7 godzin temu, Bont napisał:

dzieki za odpowiedzi , tylko teraz cale szukanie od nowa bo juz prawie zdecydowany byłem. Jeszcze cos takiego sie tytaj przez forum przewinęło i tez mi sie bardzo spodobały 

http://motofactory.pl/mobile/pl/p/SUZUKI-GSF-600-Bandit-Gmole-GIVI-TN392/352

no ale skoro  piszecie ze wylaczne 3 punktowe mają  sens to raczej nie ma co oglądać tylko szukać dalej.

Heed ma gmole trzypunktowe do bandita. Kumpel ma w 600 i jakosc jest bardzo spoko.

https://crashbars.eu/pl/p/Gmole-do-Suzuki-GSF-600-650-Bandit-95-06-duze-czarne/108

Edytowane przez luk137

• 1 month later...

Moje gmole jeszcze w fazie produkcji :) . Jeszcze trochę pracy i myślę że będę zadowolony z efektu końcowego 

https://zapodaj.net/cb219959a6fdc.jpg.html
https://zapodaj.net/0243b5099755b.jpg.html

W dniu 11.01.2019 o 15:57, luk137 napisał:

Heed ma gmole trzypunktowe do bandita. Kumpel ma w 600 i jakosc jest bardzo spoko.

https://crashbars.eu/pl/p/Gmole-do-Suzuki-GSF-600-650-Bandit-95-06-duze-czarne/108

Kilka dni temu takowe założyłem do 650S k5. Wszystko ładnie spasowane i pełen komplet śrub do montażu - na chwilę obecną polecam 🙂

W dniu 19.02.2019 o 08:59, scoffer napisał:

Kilka dni temu takowe założyłem do 650S k5. Wszystko ładnie spasowane i pełen komplet śrub do montażu - na chwilę obecną polecam 🙂

ja też mam HEED i również polecam, chociaż nie wszystko było idealnie spasowane. Odpukać jeszcze nie miałem przyjemności testowania jak się sprawują

• 2 weeks later...

Cześć,

Osobiście używam gmoli marki heed zdjęcie poniżej. W poprzednim sezonie miałem okazje je wypróbować po raz pierwszy, przy bardzo małej prędkości. Samym pałąkom nic się nie stało jedynie lakier lekko zszedł. Najważniejsze że silnik cały :)

• 2 weeks later...
37 minut temu, Stin napisał:

Z serii "wieczorne warsztaty" co myślicie ? :)

52738301_297321800965810_828864163975318

54207521_328308054365961_295600122131329

"sam bym tego lepiej nie zrobił" :P

• 4 weeks later...
  • 4 weeks later...
W dniu 3.11.2017 o 12:12, eramus napisał:

Ja we wrześniu założyłem HEED-a i nie było żadnych problemów. 

jztco5.jpg

Pytanie do tego typu gmoli, czy osłonę przedniej zębatki da radę bez problemu zdjąć? Oraz ile cm odstają rurki z jednej i z drugiej strony silnika względem dekli?

https://allegro.pl/oferta/gmole-gsf-bandit-650-mocne-oslony-silnika-krakow-7477374933

Coś takiego też znalazłem, wydaje się dość ciekawe i solidne

Osłonę zdejmiesz bez problemu, względem dekli jest przerwa ok 18 mm. Gmole heed, przynajmniej u mnie tak jest 🙂

• 1 month later...

Co sądzicie o czymś takim? 

22 minuty temu, seebst napisał:

Co sądzicie o czymś takim? 

Na dalekie wyprawy nawet spoko pomysł, można coś do tego przyczepić, położyć nogi itp., ale manewrowanie w korku może być męczące z uwagi na poszerzoną sylwetkę motocykla.  Z pewnością ochrona silnika i pozostałych elementów nadwozia wzrośnie, ale czy zwykłe, trójpunktowe gmole nie są przyjaźniejszym rozwiązaniem, które również zapewni dobrą ochronę?

• 1 month later...

Kupiłem gmole Heed 3 punktowe, takie jak 4 posty wyżej, w którym ja cytowałem. Utknąłem na etapie przykręcania nakrętki w miejscu, gdzie jest tylne mocowanie silnika. A konkretniej tuż za regulatorem napięcia, tam gdzie idzie przewód hydrauliczny do sprzęgła. Gmol w miejscu mocowania ze szpilką jest wyprofilowany w kształcie litery U i problem jest w tym, że za żadne skarby świata nie jestem w stanie włożyć tam nasadki ani innego klucza, co by dokładnie tę nakrętkę przykręcić. Macie jakiś patent by to przykręcić, jakieś dojście? 

Ok, dzięki za pomoc, nawet nie wiedziałem z czyjej rady skorzystać, hehe :D:P

A tak na serio, to jakoś udało mi się je przykręcić, ale wymagało to kombinowania. Nawet nie pomógł taki wygięty klucz typu banan, bo poprzeczka ramy motocykla przeszkadzała, aby ten klucz tam włożyć. Nie najszczęśliwsze było to rozwiązanie producenta, ale między nakrętkę, a mocowanie gmola musiałem co chwilę coś podkładać  pod nakrętkę, by się nie obracała podczas dokręcania szpilki z drugiej strony. Myślałem, że samemu uda mi się z tym wszystkim uporać, jednak nie obyło się bez pomocy drugiej osoby. Na całe szczęście wszystkie punkty mocowań, czy rozstawy otworów pasowały bez jakiś tam większych problemów. Chwała producentowi za to. Bo w poprzednim motocyklu jak zakładałem gmole RM-G to punkty mocowań niekiedy po kilka milimetrów się różniły i musiałem ostro gmola naginać, aby śruba załapała.

Tylko moje piszczele biedne będą, cały czas walę nimi o gmole...

W dniu 10.01.2019 o 21:53, Kazmir napisał:

100% prawdy w prawdzie!:)

Gmole.JPG

Powiedz mi, jakiej produkcji masz te gmole?

Ja swoje Heed-y chyba zwrócę. Przyjmą mi je bez problemu. Bo za cholerę nie jestem w stanie jeździć tak, by sobie nóg o nie obijać. Pokażesz więcej zdjęć jak te gmole wyglądają u Ciebie?  

I może ktoś napisać, z jakiego rocznika mogą pochodzić te gmole? https://allegro.pl/oferta/gmole-suzuki-bandit-650-7957336552

Ja ma do 1250 gmole 3 punktowe kupione w niemczech  ( nie wiem jaka marka )wyglądają jak te Heed- y  i nie było problemu z montażem jak u seebst-a bo nakrętki były przyspawane fabrycznie  przez producenta wystarczyło z drugiej strony wkręcić szpilkę i tyle.

1 godzinę temu, cebermen napisał:

bo nakrętki były przyspawane fabrycznie  przez producenta wystarczyło z drugiej strony wkręcić szpilkę i tyle.

I to jest dobra myśl, nie trzeba byłoby się tak męczyć i kombinować. 

W dniu 23.08.2019 o 18:51, seebst napisał:

Ok, dzięki za pomoc, nawet nie wiedziałem z czyjej rady skorzystać, hehe :D:P

A tak na serio, to jakoś udało mi się je przykręcić, ale wymagało to kombinowania. Nawet nie pomógł taki wygięty klucz typu banan, bo poprzeczka ramy motocykla przeszkadzała, aby ten klucz tam włożyć. Nie najszczęśliwsze było to rozwiązanie producenta, ale między nakrętkę, a mocowanie gmola musiałem co chwilę coś podkładać  pod nakrętkę, by się nie obracała podczas dokręcania szpilki z drugiej strony. Myślałem, że samemu uda mi się z tym wszystkim uporać, jednak nie obyło się bez pomocy drugiej osoby. Na całe szczęście wszystkie punkty mocowań, czy rozstawy otworów pasowały bez jakiś tam większych problemów. Chwała producentowi za to. Bo w poprzednim motocyklu jak zakładałem gmole RM-G to punkty mocowań niekiedy po kilka milimetrów się różniły i musiałem ostro gmola naginać, aby śruba załapała.

Tylko moje piszczele biedne będą, cały czas walę nimi o gmole...

Ja z miesiąc temu instalowałem RM-G i wszystko pasowało jak należy. 

Mi jakoś RM-G nie podchodzą... Nie wiem, wydaje mi się, że przy upadku mocno mogą się wygiąć. I mocowanie na obejmach też jakoś nie przemawia. Z tych małych to tylko Hepco&Becker mi pasują. Te moje Heed też są ok, tylko żeby było więcej miejsca na nogi.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

@seebst ja miałem na początku takie samo podejscie jak ty i zahaczałem o te gmole. teraz juz mi się to nie zdaża. kwestia przyzwyczajenia :) 

• Upvote 1

[mention=11451]seebst[/mention] ja miałem na początku takie samo podejscie jak ty i zahaczałem o te gmole. teraz juz mi się to nie zdaża. kwestia przyzwyczajenia  
Masz na myśli te Heed?

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka