Skocz do zawartości

Podgrzewane Manetki - Jakie

Gość Reed
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Te worki faktycznie wyglądają tragicznie ale zapewne dobrze chronią łapska od zewnętrznej..

kurcze a ja myślałem że to handbary będą bardzo źle wyglądały :P

Wydaje mi się ze do grzanych manetek wystarczy dodać jakikolwiek skuteczny sposób

ochrony przed ziębieniem zew. strony rąk czy to grube rękawice, worki na ręce, czy handbary i będzie ideał :D

z tym że ja jak na razie idę jeździć nie zważając na biedne stawy :P

buhaha nie rozśmieszajcie mnie :D

A jak z biezpieczeństwem?

Przyłączam się do pytania bo sam podobne obawy. O ile wyjęcie ręki nie powinno stanowić problemu to mam obawy o wkładanie ręki w czasie jazdy. Mimo wszystko zimą dość często się otwiera na chwilę wizjer i potem go zamyka.

Mufka jest w miarę sztywna, więc przy postoju nie powinno być problemu - po wyjęciu dłoni na postoju i tak zachowuje swój kształt. Przy jeździe mufki się poddają, i tutaj mógłby być komplikacje...

Edytowane przez LatajacySlon

przeczytaj 21 post w temacie

ups,moj blad . Tez przymierzam sie do tego rozwiazania,gdyz te mufki troche gryza sie z poczuciem piekna.Ciekawe,czy latwo wyciagnac reke podczas paciaka.

A Handbary to niby takie śliczne?

Inne przeznaczenie, pewnie handbar trochę odbije powietrze, ale jego zadaniem jest chronić łapę przy strzale no i przy paciakach potrafi obronić klamki, czasami wyłapie i kiera się nie pokrzywi/połamie, jeśli chodzi o ciepło to niestety tylko takie mufki i podgrzewacze :P

... te mufki troche gryza sie z poczuciem piekna ...

Są też inne wzory mufek :jump: :

big-r360.jpg

Ktoś z Was posiada takie mufki ? One są zrobione z pianki ? Jak to się sprawuje w praktyce ?

Każdy sposób jest dobry pod warunkiem, że jest skuteczny :-) Co jak co, ale ręce trzeba szanować. O zapalenie stawów nietrudno w aktualnych warunkach pogodowych.

EDIT:

Na allegro są mufki "motocyklowe" po 25PLN - te z Motogen kosztują 200PLN ...

Edytowane przez PiotrekB6S

Co prawda miałem styczność z mufkami z innego źródła, ale materiał wyglądał na coś a'la neopren?

jakiś czas temu spotkałem w warsztacie kolegi pewnego pana który zajmuje się wszywaniem w rękawiczki jakiejś siatki ogrzewającej podpinanej do zapalniczki lub do ładowalnego akumulatorka, przygoda trochę kosztuje bo aż 150 zł ale chyba zaryzykuję przynajmniej dłonie ogrzewane są od góry i dołu. Jego firma zajmuje się również innymi częściami garderoby np. polary

Manetki grzeja jak ta lala. Poki co tylko na 30%, wiecej nie potrzeba.

Pytanie lekko z boku. Po srodku kiery, sa dwa uchwtyt mocujace ja do ramy. Na tych uchwytach sa po dwie sruby. Jak sie do nich dostac? Zastanawiam sie czy nie podpiac do tych srub sterowania ogrzewaniem. Chyba ze macie lepszy pomysl jak to ladni i schludnie zrobic...

A rozstaw śrub tam pasuje ?? Ja założyłem swoje w b6.5 jak i w XXie do śrub mocujących klamkę sprzęgła/zbiorniczek płynu.

Tez mam na mocowaniu zbiorniczka sprzegla.Chyba najbardziej trafne miejsce.Nie trzeba reka daleko siegac..Po srodku kiery moze byc niewygodnie.

U mnie po lewej jest tylko lustro, mocowane na jedna srube. Probowalem po prawej, ale wyszlo mi ze sruba za krotka (albo zabraklo mi trzeciej reki aby podtrzymac wystkie elementy). No i z prawej nie jest tak wygodne.

Na fotce zaznaczone masz gdzie ja mocowałem panel od manetek

DSC_0388.jpg

• 11 months later...
  • 1 year later...

odkopię temat ale znalazłem coś fajnego

http://tech.money.pl/hi-tech/grupy/pl-rec-paralotnie/diy-tanie-wkladki-elektryczne-do-rekawic--1183933.html

a z tego posta dwa linki

drut: http://stowest.pl/p,pl,176,przewod+grzewczy+c1s++1+metr.html

i podgląd realizacji: https://picasaweb.google.com/lh/photo/YfXeRi10e3Z16QxmULIIueFf8pcC3pUszAFpk6_jYD8?fea t=directlink

ihost_1417681328__img_0526.jpg

a idąc tym samym tropem może warto popatrzeć tutaj:

http://www.shadow.org.pl/forum/viewtopic.php?t=16447&lofi=1

GreGF - Ty będziesz zapewne pierwszy ;)

Edytowane przez syku

Jak dla mnie trochę przekobminowane. Poza tym jak rozwiązać podpinanie kabli? Trochę to uciążliwe. Nie mówiąc już o szkodach pry potencjalnej glebie. Może lepiej na baterie zrobić? I dobrze zabezpieczyć przed deszczem. Może jak nowe rękawice kupię, to na starych się pobawię. Zobaczymy.

baterie nie wytrzymają. zakładam że moc którą trzeba dostarczyć to 10-15watów. czyli prąd 1ampera.

akumulatorki 1,2v 2000mA musialbys mieć 10 sztuk i przy rozładowaniu do zera wystarczylyby na 2 godziny.

ale to teoria bo akumulatorkow nie mozez wyssac do zera i spada napięcie na nich przy rozładowaniu.

wiadomo że cena akumulatorów rośnie wraz z gęstością energii (bo im większa gęstość tym mniejsza objętość)

w układzie akumulatorów ołowiowych, niklowych, polimerowych najtańsze są ołowiowe.

Tylko weźmy pod uwagę gabaryty.

Żeby nie było że nic od siebie do pomysłu nie wniosę - ja bym na manetki nałożył pierścień z laminatu miedziowego (opierałby się on o zakrzywienie gumy kończącej manetki) w każdej z rękawiczek wstawiłbym nita szewskiego a do niego podpiął przewód. I tak miałbym jeden kabel zasilający w jednej manetce, drugi w drugiej manetce. i tylko jeden kabel pod kurtką łączący ze sobą rękawiczki (jak u dzieci w przedszkolu)

Żadnego stałego podpięcia motocyklisty z motocyklem 

To taki mały wkład szarego człowieka w ogrzewanie łapek całej motocyklowej ludzkości