Skocz do zawartości

Olej - Olej Do Bandita - Jaki Olej Wybrać

Gość chudybkl
 Share

Jaki olej do Bandita?  

590 użytkowników zagłosowało

1. 1. W moim motocyklu używam/Å?em oleju silnikowego marki:

• Agip
      9
    • Bel Ray
      10
    • Castrol
      80
    • Elf
      6
    • Fuchs - Silkolene
      7
    • JMC
      1
    • Liqui Moly
      9
    • Mobil
      20
    • Motul
      344
    • Repsol
      20
    • Shell
      20
    • Valvoline
      75
    • innej marki
      26
  2. 2. Olej w silniku mojego motocykla to:

• syntetyk
      174
    • póÅ?syntetyk
      415
    • mineralny
      5
  3. 3. Olej ten ma klasÄ? lepkoÅ?ci SAE:

• 5W-30
      2
    • 5W-40
      10
    • 10W-30
      9
    • 10W-40
      494
    • 10W-50
      59
    • 10W-60
      0
    • 15W-50
      16
    • 20W-50
      2
  4. 4. Do mojego motocykla lejÄ? olej z:

• Beczki
      26
    • Oryginalnych opakowaÅ?
      562
  5. 5. Olej wymieniam:

• Sam
      501
    • U kolegi lub znajomego mechanika
      46
    • W warsztacie motocyklowym lub autoryzowanym serwisie
      36
    • Po zakoÅ?czeniu sezonu - w zimie - przed nowym sezonem
      35
    • Na poczÄ?tku sezonu - na wiosnÄ?
      117
    • Raz na sezon bez wzglÄ?du na przebieg
      28
    • Kilka razy na sezon w zależnoÅ?ci od przebiegu
      58

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj wymieniłem na Repsol półsyntetyk 10W40 + orygnalny filtr suzuki. Dam znać za kilka dni czy ciszej/głośniej pracuje i jak osiągi :oczy:

ja do mojej cbr f2 lałem gps 10w40 kuplom również do gsxr750 i 1100 i hornety 600 nikt nie miał zastrzeżeń wienc i do moje bandziorka go zalałem:)

Poprawka - mam zalany Motorex 10W40 Racing + oryginalny filtr suzuki. Jakoś ciszej pracuje silnik i biegi lżej wchodza (nie wypada dwójka).

Ostatnio zalałem Bandytę Castrolem GPS 10w40 , wcześniej cały czas Motul 10w40 też półstyntetyk . Zrobiłem na nim dopiero 200 km , czasami mam problemy wbić jedynkę po postoju ( po tankowaniu , silnik jeszcze ciepły ) , gdy zrzucam z dwójki na jedynkę też mi czasami brzydko trzaśnie . Może się to wszystko dwa razy zdarzyło , ale na motulu tego nie było na bank , czy zimny czy ciepły . Miewał ktoś podobne "kaprysy" po zmianie oleju na inny ?

kumpel mial to samo na Castrolu GPSie w efce 7.5

zalal motula i wszystko wrocilo do normy.

pogadałem z kumplem i zlejemy ten mój olej do jego xjoty600 . Jaki kupić olej do b12 z przebiegiem 47tyś , prócz Motula ?

Chcąc się podzielić z Wami info na temat oleju, osobiscie polecam BEL-RAY półsyntetyk. Olej dobrej jakości API: SM. Kupowałem 10W40 4l za 105zł od autoryzowanego dostawcy bel-ray - Toruń "Wilmat" :boje_sie: po zalaniu mojego Bandziora (wcześniej miałem motula 5100) stwierdzam ze ten olej wycisza prace silnika, nie słychać tak bardzo pracy skrzyni

No a ja o bel-rayu (półsyntetyk exp 10w40) za dobrze mówić nie mogę. Miałem jeden sezon (2 lata temu) w bmw i jakoś dziwnie chodziła skrzynia. Znaczy się biegi gorzej się zapinały, tak twardziej. Przy zmianie oleju na korku było trochę opiłków metalowych. Wcześniej jeździłem na motulu i nie było problemu, no i w tamtym sezonie też zalałem motula i żadnych opiłków nie było, a skrzynia chodziła normalnie.

Edytowane przez mkoch

Przeczytałem wszystkie możliwe posty na forum odnośnie olejów, zmiany z full na semisynthetic itp. i wniosek jest jeden: im więcej czytam tym mniej wiem (każdy pisze co innego), skłaniam się jednak ku opiniom qnerk-a. Jedno wiem na pewno, rezygnuję z Motula 5100. Jak kupiłem moto i zmieniałem olej, w sklepie koleś doradził mi Motula, mówił, że spoko jest i w ogóle ale najprawdopodobniej wcisnął mi to co akurat miał. Nawet nie wiedziałem, że jest to olej półsyntetyczny, na opakowaniu nigdzie nie pisze lub pisze tak, że tego nie widać. Jak zakupiłem motonga rok temu - miał przejechane 6600, teraz ma 9000. Poprzedni właściciel wiedział tylko tyle, że w serwisie zalali mu Repsola ale nie wiedział jaki. Teraz chcę zmienić na syntetyk, zastanawiam się tylko na jaki?

1. Castrol Power 1 Racing 10w40

2. Shell Advance Ultra 4 10w40

3. Repsol Racing 4T 10W40

Co polecacie, i czy zmiana w tym konkretnym przypadku z semi na full nie zaszkodzi?

Jezdze na motulu 4 sezon, trzecim motocyklem,srednio 25 tys.km w sezonie i mogę go polecic.

Motul którego polecasz kosztuję , bagatela ok 240 zeta <wow> . Wymieniam olej dwa razy na sezon wiec rozumiesz , trochę to dużo

Apropo stuków skrzyni w bandziorze, które jak widać są normą, ale mniej lub bardziej je słychać w zależności od oleju:

Mam bandziora trzeci sezon.

Jak jezdziłem na oleju poprzednika - stukało szczególnie przy 1 i 2 biegu i trzeba było się nieźle spuszczać, żeby zsynchronizować obroty i płynnie wrzucić bieg.

Zmieniłem na motul 5100 10w40 - pukało mniej, ale dalej potrafiło łupnąć przy wbijaniu jedynki, albo z 1 na 2.

Na ten sezon znów motul ten sam i już spokój. Lekkie pyk i nic więcej. Nie wiem o co chodzi, czy to może silnik 'przyzwyczaja' się do oleju, wypierając stary olej niewiadomego pochodzenia? W każdym razie, będę zalewał motulem i zobaczymy. Teraz jest git.

he he he - masz po porstu wiecej wprawy i tyle :D

Motul którego polecasz kosztuję , bagatela ok 240 zeta <wow> . Wymieniam olej dwa razy na sezon wiec rozumiesz , trochę to dużo

Cena, :slash: to fucktycznie przegiecie

Jak robisz 25 tysi w sezonie to wymiana oleju 4 razy - torchę kasy niestety leci...

poczytałem ostatnio trochę i wychodzi na to, że najlepszy olej do Olejaka to Motul 7100, sam już nic nie wiem.

Ponoć im wyższa pierwsza liczba przy XX W XX to lepiej. Np. 15W50

• Upvote 1

Ponoć im wyższa pierwsza liczba przy XX W XX to lepiej. Np. 15W50

Chyba na odwrót :P

Pierwsza liczba mówi o zdolności smarowania przy zimnym oleju. Dlatego w samochodach jest 0WXX 5WXX bo odpalają na mrozie.

Są klasy zimowe (0W, 5W itd)i letnie (20,30 itd). Oleje całoroczne mają oznaczenie mieszane, czyli spełniają wymagania do jazdy i latem i zimą (np. 5W40). Chodzi o to, żeby przy niskich temperaturach olej nie był za gęsty a przy wysokich zbyt rzadki/rozcieńczony.

Bandziorem w mrozy się raczej nie jeździ, także starczyłby nawet olej 20W40 (od minus 15 do górnej granicy).

Z tego co widzę to ten Motul 7100 jest w wersjach 10W40 i 20W50. Pierwszy może pracować od -25 stopni, drugi od -15 stopni, przy czym ten drugi zachowuje lepsze właściwości przy wyższych temperaturach. Wybór chyba jest prosty.

Edytowane przez Stempel

Możecie mi powiedzieć jak to jest z olejem Repsol 10w40 półsyntetyk bo chciałem taki kupić i się okazało ze nie ma półsyntetyków w sprzedaży tzn tak mi kilku sprzedawców powiedziało. Jeden z nich polecił mi olej Bel-rey 10w40 półsyntetyk Stwierdził że jest on zdecydowanie lepszy niż Motul5100 Co o tym myślicie?

Ja kupiłem i zalałem Repsol 10W40, z tym, że to niby miał być półsyntetyk ale produkowany jak syntetyk bla bla bla... Mała naklejka polskiego dystrybutora opisuje jednak ten olej jako w pełni syntetyczny... Na butli jest napis 'sintetico'. Dałem za niego ok 120zł. Butla z napisami dokładnie jak ta: http://allegro.pl/olej-polsyntetyczny-repsol-moto-sintetico-4t-10w40-i2163100640.html tylko zamiast obrazka crossa był turystyk nasmarowany. W każdym razie fura śmiga jak talala ;)

wszystko jest lepsze od motula5100, a co do repsola sintetico to jest to półsyntetyk - tak wynika zarówno z rozmów z dystrybutorem repsola na polskę jak i karty produktu którą swojego czasu czytałem

no to czemu wprowadzają w błąd klienta?